Waar moet ik beginnen? 2018 was het jaar van extremen: van depressieve gevoelens naar the bitch is back! Een jaar waarin er héél veel gebeurde en als ik de balans op maak, waren dat bijna alleen maar hele leuke dingen. Maar we beginnen natuurlijk aan het begin. Want zoals je in mijn persoonlijke jaaroverzicht van 2017 kon lezen, keek ik met gemengde gevoelens terug op dat jaar. Tijdens het schrijven was ik bijna 30 weken zwanger, zat ik volop in de lichamelijke klachten, wist ik nog niet wat ik wilde qua werk en baalde ik van de hormonale shizzle, het feit dat ik wederom werkloos én zwanger was en dat ik me zo wankel en onzeker voelde. Ik stelde dan ook enkele duidelijke doelen in dat artikel: een ‘verlof Bucketlist’ opstellen en afwerken, uitzoeken wat ik wil qua werk, afvallen, weer beginnen met sporten maar bovenal weer terug naar de oude Karin. Aan het eind van 2017 nam ik me voor om het in 2018 allemaal anders te doen, de leukste versie van mezelf te worden, meer schijt te hebben aan de mening van anderen en weer sterk in mijn schoenen staan. Niet bij de pakken neerzitten, maar het heft in eigen hand nemen. Of dat gelukt is? Ik neem jullie mee naar een terugblik in mijn 2018… Lees je mee?

The only way is up

Dat waren hele duidelijke doelen en sterke uitspraken in december 2017, maar ik herinner me hoe down ik me toen nog voelde. Gelukkig heb ik de laatste maanden van mijn zwangerschap, vanaf ongeveer 32 weken, echt nog kunnen genieten. Ik sliep amper van de pijn in mijn bekken, heb nog een flinke luchtweginfectie gehad die ook niet meeviel, maar ik realiseerde me ook dat dit misschien wel de laatste keer was dat ik zwanger mocht zijn. En dus zette ik een knop om: niet klagen, maar dragen. Ik ging aan de slag met de verlof bucketlist, die eigenlijk meer een to do list was voordat de baby zou komen. Het was een flinke lijst, maar op enkele puntjes na heb ik alles kunnen afstrepen. In maart werd Niene geboren en wat een geluk, want we mochten genieten van een heerlijke kraamweek. Na haar geboorte was ik echt niet zo één twee drie van mijn hormonen af, maar the only way is up en ik hield mezelf voor dat dat moment nu dichterbij was dan ooit.

collage jaaroverzicht persoonlijk 2018 - Mama's Meisje blog

Herstel na de bevalling

In deze tweede kraamweek heb ik me, in tegenstelling tot de eerste keer, enorm rustig gehouden. Ik heb echt helemaal niks gedaan, behalve op de bank zitten of in bed liggen. Dat heeft mijn herstel ontzettend goed gedaan en ook de overige weken tot de nacontrole heb ik me redelijk rustig gehouden. Daarnaast was ik nu natuurlijk, op een buikwond na, ongeschonden uit de zwangerschap gekomen en daardoor knapte ik supersnel op. Ik ontving de eerste tijd nog fysio aan huis, maar na een tijdje kon ik voor behandelingen naar de praktijk en volgde ik één keer per week een les MamaFit, waarin ik werkte aan mijn conditie. Dit heb ik gedaan tot eind augustus. De bekkenklachten zijn nu grotendeels verdwenen, maar spelen toch nog wel op. Bijvoorbeeld bij lang staan, slenteren en tijdens het maandelijkse feestje. Ook heb ik het redelijk zwaar ervaren toen Suus steeds verder achteruit ging in haar gezondheid. Gelukkig is er inmiddels een diagnose gesteld en is ze zienderogen opgeknapt. De aanpassingen die we tot nu toe hebben gedaan, hebben duidelijk effect voor haar en daar ben ik echt heel blij mee. Mijn bekken zal de komende tijd nog wel een puntje blijven, maar ik klaag absoluut niet want ik voel me zoveel beter dan maanden geleden!

Kraamreportage kraamshoot fotografe Lisette Lubbers - Mama's Meisje blog

Werk: wat wil ik?

Nog tijdens mijn zwangerschap besloot ik dat ik sowieso door wilde met de blog als mijn business. Daarnaast leek het me ontzettend tof om niet alleen voor mezelf te schrijven en bezig te zijn met social media, maar ook voor anderen. Wel wilde ik me eerst volledig op mijn zwangerschap focussen. Daarom stak ik al mijn tijd in Mama’s Meisje en zorgde ervoor dat alles op rolletjes bleef lopen, ook tijdens mijn verlof. In de zomer, toen mijn verlof was afgelopen, meldde ik me bij het UWV aan voor een zogenaamde onderzoeks- en startperiode. Ik startte mijn tweede bedrijf als virtueel assistent en ben momenteel nog bezig met een online zelfstudie, waarin ik alle tips & tricks rondom het zelfstandig ondernemen als VA leer. Stiekem baal ik er wel een beetje van dat ik die zelfstudie nog niet af heb, maar aan de andere kant nam Mama’s Meisje veel ‘betaalde‘ tijd in beslag. Keuzes, balans, hoe ga ik het allemaal inrichten? Dat is een puntje wat ik meeneem naar 2019. Eén ding is zeker: voor mijn beide bedrijven zit ik vol inspiratie en plannen. Het is alleen wel pittig om het allemaal uit te voeren in weinig tijd, aangezien ik naast ondernemer natuurlijk ook moeder, geliefde, vriendin, chef huishouding en manager van ‘alles-wat-niet-onder-eerder-genoemde-thuishoort‘ ben. Leerpuntje en daar ga ik in 2019 hard mee aan de slag!

Bloggen als baan inkomen werk als blogger - Mama's Meisje blog

De leukste versie van mezelf worden

Qua persoonlijke groei was het een geweldig jaar. Gelukkig geen groei op de weegschaal, want die gaf alleen maar minder aan en dat is één van de eerste dingen waar ik trots op ben. Maar er is meer! Wauw, het is onvoorstelbaar wat hormonen met een vrouw kunnen doen en ik spreek uit ervaring. Begin dit jaar voelde ik me kwetsbaar, wankel en was ik best onzeker over van alles en nog wat. En moet je nu eens zien: ik ben écht een leukere versie van mezelf geworden. Een versie waar ik zelf heel gelukkig van word. Want deze Karin is zo anders dan de Karin die zwanger was! Gek eigenlijk, dat ik me nu amper meer kan voorstellen hoe ik me begin dit jaar voelde, maar dat is natuurlijk alleen maar een goed teken. Zo’n vijf maanden na de zwangerschap voelde ik me weer behoorlijk in de buurt van mezelf. Door wat ik de afgelopen jaren heb meegemaakt, heb ik nu een mindset waar ik me heel happy bij voel. In 2017 schreef ik het al: ik wilde meer schijt hebben aan de mening van anderen. Dat is echt wel gelukt! Ik heb er niet eens veel voor hoeven doen, maar ontzwangeren was er zeker een groot onderdeel van. Na de geboorte van Suus voelde ik me lang niet zo sterk, maar sinds Niene er is en die zwangerschapshormonen weg zijn, ben ik weer helemaal mijn oude zelf. De Karin die graag onder de mensen is, initiatief neemt, vol plannen zit, het haar reet zal roesten wat een ander ervan vindt en die gewoon lekker wil genieten van haar gezin en leuke, lieve en positieve mensen om zich heen. I’m back en het voelt geweldig! Op een succesvol en fijn 2019!

Hoe was jouw jaar 2018? En wat ben je van plan voor 2019? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin