Vanaf het moment dat de zwangerschapstest een positief resultaat geeft, krijg je bevestigd wat je misschien al vermoedde. Inmiddels ben ik voor de derde keer zwanger en alle drie de keren had ik verschillende vroege zwangerschapsverschijnselen. Hieraan merkte ik dat ik zwanger was… Lees je mee?

Vroege zwangerschapsverschijnselen

Wat zijn de eerste tekenen van een zwangerschap? Vanaf het moment dat we besloten om voor een kindje te gaan, hield ik alle mogelijke verschijnselen nauwlettend in de gaten wanneer ik mijn zogenaamde ‘NOD’ naderde. Zou ik ongesteld worden of niet? Alle drie de keren verliepen totaal anders. Zo dacht ik vroege zwangerschapsverschijnselen te bespeuren terwijl ik later helemaal niet zwanger bleek en op het moment dat ik dat wel was, merkte ik niets. Natuurlijk googelde ik me suf en kon ik een heel lijstje opnoemen van tekenen die zouden kunnen wijzen op een zwangerschap. Hieraan merkte ik dat ik zwanger was… en dat was drie keer héél anders!

Hieraan merkte ik dat ik zwanger was zwangerschapssymptomen begin zwangerschap - Mama's Meisje blog

Innestelingsbloeding

Ik weet nog goed dat ik bij onze eerste kinderwens een enorm onregelmatige cyclus had. Het varieerde van 28 tot 46 dagen en dus was er geen peil op te trekken wanneer ik mijn menstruatie kon verwachten. Omdat het pas onze eerste ‘ronde’ was, had ik eigenlijk géén verwachtingen. Ik was totaal niet bezig met vroege zwangerschapssymptomen en hield in mijn achterhoofd dat het wel een tijdje zou kunnen duren. Dus sprak ik met mijn moeder af om een lekker dagje naar de sauna te gaan. Precies op die ochtend had ik wat bloedverlies en ik dacht alleen maar: “shit, dat is niet handig tijdens een saunadagje!“. De rest van de dag en de volgende dagen was het afwisselend en had ik wat buikpijn, maar er zette geen menstruatie door. En dus besloot ik na vier dagen maar eens een test te doen, want het zou vast iets psychisch zijn vond ik. Dus als ik dan eenmaal had gezien dat die test negatief zou blijven, dan zou ik vast wél ongesteld worden. Niets was minder waar: een dikke knaltest volgde. Van de verloskundige hoorde ik dat dit dus een zogenaamde innestelingsbloeding was geweest. Dit wordt veroorzaakt door de bevruchte eicel die innesteld, terwijl ik dus dacht dat het een beginnende menstruatie was. Buiten dit verschijnsel om, voelde ik helemaal niets.

Psychische klachten

Het was 7 juli 2017, de eerste verjaardag van Suus. Daar zat ik, ’s morgens op het toilet met in mijn handen een positieve zwangerschapstest. Deze test bevestigde wat ik al een week vermoedde: ik was weer zwanger! Maar van blijdschap was weinig sprake… In tegenstelling tot de eerste keer, ging het begin van deze zwangerschap er nogal heftig aan toe. Ik had me voorbereid op een heleboel verschillende vroege zwangerschapsverschijnselen, maar met psychische klachten had ik eerlijk gezegd géén rekening gehouden. Ongeveer een week voor de test voelde ik me totaal niet meer mezelf: ik was neerslachtig, onzeker, verdrietig en emotioneel zonder enige aanleiding. Daarnaast had ik pijnlijke borsten, bloedend tandvlees en voelde ik aan alles dat ik zwanger was. Mijn lichaam stond gewoon compleet ‘AAN’ en de hormonen gierden letterlijk en figuurlijk door mijn lijf. Helaas bleven de psychische klachten aanwezig tot ongeveer halverwege mijn zwangerschap, maar het lukte me gelukkig wel om de laatste 10 weken te genieten van ons kindje op komst en mijn bolle buik! Wel merkte ik dat er een groot taboe heerst op psychische klachten tijdens de zwangerschap en daarom vind ik het zo belangrijk om dit te benoemen. Je kunt er namelijk helemaal niets aan doen: het overkomt je. Ik bleef me maar afvragen wáárom ik me zo voelde, maar dat werd me pas duidelijk toen ik professionele hulp kreeg. En hoeveel vooroordelen je ook over je heen krijgt, jij hebt niet zes weken van tevoren een wensenlijstje ingevuld waarop je aankruiste: “doe mij maar psychische klachten“.

Vroege zwangerschapsverschijnselen - Mama's Meisje blog

Geen zwangerschapssymptomen

Here we are, zwanger van baby no.3! Door die ervaringen uit het verleden was ik deze keer veel bezig met vroege zwangerschapssymptomen. In tegenstelling tot de vorige twee zwangerschappen, was ik deze keer niet in ronde 1 zwanger. Er volgden een aantal rondes waarbij ik van alles dacht te bespeuren, maar toch telkens ongesteld werd… Ronde 5 volgde en ik hield mezelf voor dat ik mezelf niet zo gek moest praten, gewoon afwachten. Deze ronde had ik geen zwangerschapssymptomen, dus des te groter was de verbazing toen ik een positieve test in mijn handen had! Vooral met die psychische klachten uit mijn tweede zwangerschap in het achterhoofd, was ik best wel huiverig voor de eventuele klachten die ik nu zou kunnen krijgen. Maar deze keer liep het totaal anders: de eerste 7 weken voelde ik vrijwel niets! Daarna kickte de misselijkheid in, die trouwens wel veel heviger was dan de vorige keren. Ik vond het heel bijzonder dat ik deze keer eigenlijk niets voelde en dat ik totaal verrast werd. Zo heb ik ervaren dat het drie keer héél anders was!

Welke vroege zwangerschapsverschijnselen bespeurde jij? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1