Cheers to the new year! Er ligt weer een nieuw hoofdstuk voor ons en hoewel je natuurlijk op iedere dag van het jaar kunt werken aan je doelen, plannen & wensen, is zo’n jaarwisseling hét moment. Vooruitblikken op 2023: hier wil ik op persoonlijk en zakelijk gebied mee aan de slag. Lees maar mee!

Weer meer Karin dan mama

In principe kun je op iedere dag van het jaar je doelen, plannen en wensen formuleren, bijsturen en onder de loep nemen. Voor mij voelt de jaarwisseling altijd als het perfecte moment daarvoor: het voelt als een nieuwe start. Tussen kerst en Oud & Nieuw heb ik lekker in de ruststand gezeten: hoewel ik nog wat losse eindjes van mijn werk moest afronden en de eerste campagne voor 2023 alweer gefilmd werd, was er ook ruimte voor de hele dag hangen in campingsmoking en niets hoeven. Afgelopen week blikte ik uitgebreid terug op mijn zakelijk 2022 en schreef ik een persoonlijke terugblik op 2022. Het was een jaar van weer meer kunnen, iets wat in 2021 door de pandemie nog onwerkelijk leek en ik voelde me met het voller worden van de agenda’s weer meer Karin dan mama. De belangrijkste les die ik voor mezelf geleerd heb, is dat ik en mijn gezin de basis zijn voor ons eigen geluk. Ik heb goed leren loslaten, leerde mezelf nóg beter kennen en laat de boel meer en meer op me afkomen. Wat trouwens niet betekent dat ik maar wat aanklooi: ik heb op vele fronten júíst de touwtjes in handen genomen om positieve verandering te bewerkstelligen. En hoewel we nog steeds door een roerige tijd gaan, ben ik onderaan de streep enorm tevreden met mijn leven zoals het is. Wat er in 2023 voor doelen, plannen & wensen op het programma staan? Lees maar mee!

Leefstijl-verander-goals

In een hele uitgebreide blog blikte ik al terug op mijn leefstijl-verander-goals in 2022. In februari startte ik met de Lazy Fitgirl methode en pikte daaruit wat voor mij werkbaar is in een gezin dat deels rekening houdt met een glutenvrij dieet. Tel daarbij de steeds duurder wordende boodschappen op en je snapt: we doen wat we kunnen. Mét resultaat, want ik verloor in 2022 maar liefst 50 centimeter lichaamsomvang! De kerstdagen stonden bol van lekker eten waar ik ook enorm van genoten heb. Nu de jaarwisseling achter de rug is, pak ik de draad weer op. Wat voor enorm veel rust op dit vlak heeft gezorgd, is dat ik mezelf de tijd gun en weet dat ik deze leefstijl levenslang met me meeneem. In februari 2023 ben ik één jaar bezig en ik heb mezelf twee jaar de tijd gegeven om dichterbij de fitte, actieve before motherhood kicked in Karin te komen. Dus voedzaam eten, regelmatig bewegen en doorrrr! Met af en toe een dipje, want die horen er écht bij, maar daarna weer herpakken. Ik zie dit proces met vertrouwen en motivatie tegemoet!

Vooruitblikken op 2023 doelen, plannen & wensen - Mama's Meisje blog

Efficiënter door lijstjes en doelen

Sinds Niene op de basisschool is begonnen, ontstond er iets meer ruimte voor huishoudelijke taken en werkdingetjes. Voor 2023 neem ik daar weer enigszins afscheid van, want sinds vorige week is Linn zo goed als van haar middagslaapjes af. Deze fase is pittig, want eigenlijk is ze te wakker om te slapen, maar te moe om de dag door te komen. En dat uit zich dan weer in een boel gezelligheid, haha. Maarrrr ik laat me niet van mijn stuk brengen, want die lijstjes gaan mij er doorheen helpen. In het afgelopen jaar maakte ik iedere avond van tevoren een dagplanning waarop ik de dingen schreef die ik de volgende dag wilde doen. Werkte geweldig én efficiënt! Ik vergeet minder, krijg meer gedaan. Ga ik dus lekker mee door.

Selfcare: level up!

Vorig jaar was dit een broodnodig puntje op mijn lijstje met doelen, plannen & wensen voor het nieuwe jaar: méér tijd voor mezelf. Dat liet ik er altijd enorm bij inschieten omdat ik van mening was dat ik er geen tijd voor had. In 2022 heb ik regelmatig een paar ballen laten vallen om vervolgens schaamteloos onder m’n dekentje op de bank te kruipen en te Netflixen. No shame in the selfcare game, het is de enige manier om mezelf nog te kunnen horen denken aan het einde van de dag. Het gezinsleven is drúk, het huishouden gaat maar door, ik heb een goedlopend eigen bedrijf, wil werken aan mijn leefstijl, ons sociale leven is in 2022 weer tot het oude niveau van vóór de pandemie gekomen en dan wil je af en toe ook nog even helemaal niets hoeven. Dus soms moet die bende speelgoed op de vloer, dat strijkgoed of die toren van was maar even wachten. Moeders heeft éérst een boek uit te lezen of een serie te bingen: mij niet bellen op dat moment. Oefening baart kunst, maar ik word hier steeds beter in.

Financiële doelen

Begin 2022 verscheen er een blog met uitleg over ons huishoudboekje in Excel, waarin ik een heleboel vragen beantwoordde over onze keuze hiervoor en hoe wij dit aanpakten. We wisten toen nog niet hoe duur 2022 in vele opzichten zou worden. Toch heeft het bijhouden van onze inkomsten en uitgaven ervoor gezorgd dat we onze buffer amper hebben hoeven aanspreken, olé! In 2023 gaan we lekker door en in een blog over mijn persoonlijke spaardoelen voor 2023, ga ik daar dieper op in!

Mijlpalen vieren & herinneringen maken

In 2023 staan er weer een heleboel mijlpalen in de agenda: Niene wordt 5, Linn wordt 3 en Suus wordt 7. Erik en ik vieren ons 14-jarig jubileum, ik word 35 en hij 36. Genoeg reden voor een feestje, dat is door omstandigheden voor onszelf alweer een tijdje geleden. Voor de kinderverjaardagen maak ik altijd een sweet table en ik ben – net als ieder jaar – alweer vroeg inspiratie aan het opdoen voor de komende edities. Natuurlijk zie je dat te zijner tijd weer voorbij komen op de blog en op social media! In 2022 hebben we weer optimaal mogen genieten van leuke uitstapjes en mini vakanties, die trend hoop ik in 2023 voort te mogen zetten. En net als vorig jaar zijn we ook dit jaar van plan om in de zomervakantie te genieten van een weekje in Friesland, bij familie. We kiezen daar iedere keer weer leuke, nieuwe plekjes uit om te ontdekken en hebben daar al twee jaar op rij ontzettend genoten. Verder zullen we wel zien wat er op ons pad komt! Niet genoten is altijd mis: die spreuk neem ik óók in 2023 weer mee!

Zakelijke doelen voor 2023 - Mama's Meisje blog

Zakelijke doelen voor 2023

Hard werken om vervolgens de vruchten te plukken. Zoals je in Mama’s Meisje Jaaroverzicht 2022 hebt kunnen lezen, steeg mijn omzet en daar ben ik ontzettend trots op. Maar er ligt ook nog steeds veel achterstallig werk, omdat mijn aandacht vooral naar de ‘hier & nu taken’ ging. En daar wil ik dit jaar voor eens en voor altijd mee afrekenen, dus maakte ik een lijstje met zakelijke doelen voor 2023:

  • Achter de schermen aan mijn website werken: sinds de zwangerschap van Linn heb ik het onderhoud aan mijn website uitbesteed en dat bevalt heel goed. Hoewel ik in 2022 al stappen heb gezet om de lijst met technische to do’s in te korten, ligt er nog wel een behoorlijke takenlijst op me te wachten. Vorig jaar nam ik mezelf voor om dit in januari af te handelen, maar ik redde het niet. Tijd voor de herkansing! En dus zal het in januari rustiger zijn op de blog, want het moet nu écht!
  • Het volgende doel neem ik mee van 2022 naar 2023: ik wil mijn bezoekersaantallen weer terugbrengen naar minimaal 40.000 unieke bezoekers per maand.
  • Wat Instagram betreft, heb ik het ‘volgersdoel’ losgelaten en geen cijfers in mijn hoofd. Net als vorig jaar is mijn doel vooral om mijn engagement op peil te houden. Een ‘hoog’ getal wat betreft volgers is leuk, maar als je ze niet bereikt heb je er nog niets aan. Ik heb een fijne website ontdekt waarop ik mijn engagement in de gaten kan houden, daar heb ik voor mezelf bepaalde marges aan verbonden en ik streef ernaar om dat niveau te behouden. Dat uit zich soms tóch in frustratie bleek in 2022, want ik steek veel tijd en moeite in waardevolle content die soms amper wordt gezien (of waarop amper wordt gereageerd). En daar baal ik dan wel eens van. Verder ben ik helemaal tevreden met hoe ik Instagram inzet en gebruik. De zondagse foldertips, budget boodschappen, de vele budgettips, uitjes, kinderboeken, inspiratie en momlife: ik ga lekker door en wil er niet krampachtig mee bezig zijn. Het komt vanuit mijzelf en het is een goede weergave van wie ik ben, dat wil ik graag zo houden en niet ‘gemaakt’ dingen gaan plannen of een strategie gebruiken. Het komt zoals het komt en het is leuker om mezelf te laten verrassen met wat er op mijn pad komt, dan heel gestrest te gaan zitten doen. Ik vind het fijn om contact te hebben met degene die mijn account volgen en leuke foto’s en filmpjes te plaatsen. En het voelt nog steeds heel goed om de privacy van mijn kinderen en gezin te waarborgen, dus dat gaat niet veranderen. Ben heel benieuwd wat er in 2023 voorbij gaat komen!
  • In tegenstelling tot Instagram heb ik op Facebook wél een doel: ik zou daar tot minimaal 4500 volgers willen groeien.
  • Verder kun je in 2023 de vaste rubrieken verwachten: de Foldertips op zondag, de budget boodschappen op zowel social media als mijn blog, leuke budgettips en weetjes, regelmatig leuke winacties, uitjes en tips die je als mommy (to be) móét weten. En dan komt er nog een flinke dosis momlife bij, dát is Mama’s Meisje! Ik wil meer schrijven en delen over personal finance want dat vinden jullie ook leuk om te lezen. Maar bovenal dus doorgaan waar ik al mee bezig was en waar mijn account en blog om bekend staan :)
  • Last but not least: MultiMeisje, mijn tweede bedrijf als virtueel assistent. Ik ga er nog eens over dubben: stoppen en doorgaan met mijn diensten onder Mama’s Meisje óf de hele website aanpakken en toch die tweede handelsnaam behouden? Knopen doorhakken!

Tevreden!

Me vervelen is er voorlopig niet bij, haha. Voor mij hielp het in 2022 ontzettend om doelen te stellen, plannen te maken en wensen hardop uit te spreken. Dat wil ik graag meenemen naar 2023 zodat ik bewuster mijn tijd blijf indelen en daardoor méér uit de uren in een dag haal. Daarnaast leerde ik mezelf beter kennen en heb ik ook meer kunnen loslaten. Want er staat weinig vast in het leven en dus wil ik óók mee kunnen bewegen als we ineens een andere richting opgaan. Bewuster en zorgvuldiger omgaan met mijn tijd en energie, zowel op privé als op zakelijk gebied. Het blijft een struggle want soms word ik overvallen door drukke periodes waarin ik vele ballen in de lucht moet houden van mezelf. Het is een proces, een uitdaging, maar ik ga ‘m weer aan. In de blog over vriendschappen schreef ik het eerder ook al: ik ben allergisch voor gezeik en wil gewoon een fijn leven hebben. De fase van pleasen en achter mensen aan blijven lopen heb ik in 2022 officieel achter me gelaten: het helpt om minder verwachtingen te hebben. You are only as pretty as you treat people en dat is een principe dat ik hoog heb zitten. Dus die nemen we lekker mee naar 2023! De één doet dingen op de ene manier, de ander op de andere manier. Leven en laten leven, genieten, zorgen dat het voor de basis (mijn gezin) goed zit en mezelf in mijn handjes knijpen voor de rijkdom in mijn leven. That’s it! 2023: ik heb er zin in!

Vooruitblikken op 2023: welke doelen, plannen en wensen heb jij voor het nieuwe jaar? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog