Cheers to the new year! Er ligt weer een nieuw hoofdstuk voor ons en hoewel je natuurlijk op iedere dag van het jaar kunt werken aan je doelen, plannen & wensen, is zo’n jaarwisseling hét moment. Vooruitblikken op 2022: hier wil ik op persoonlijk en zakelijk gebied mee aan de slag. Lees maar mee!

Sterk in mijn schoenen

Hoewel de jaarwisseling hét moment is om je doelen, plannen en wensen onder de loep te nemen, kun je natuurlijk op iedere dag van het jaar aan de slag gaan. Als je iets wilt veranderen of behalen, komt niemand je het op een presenteerblaadje brengen: je moet het zelf doen. Voor mij voelt een nieuw jaar altijd als een nieuwe start en een goed moment om orde op zaken te stellen. Afgelopen week heb ik uitgebreid teruggeblikt op mijn persoonlijke 2021 en ook zakelijk door middel van een jaaroverzicht. Het was een jaar van mixed feelings door verschillende omstandigheden, máár onderaan de streep ben ik heel blij met de uitkomst. De belangrijkste les die ik voor mezelf geleerd heb, is dat ik prima tevreden ben met minder en dat het goed is om sturing aan mijn leven te geven, maar ook om het lekker op me af te laten komen. Met andere woorden: haalbare doelen stellen, realistische plannen maken, geen over the top wensenlijstje, geen fomo (fear of missing out) en genieten van wat wél is, niet teveel kijken naar het ‘niet‘. Want ook al zijn er een aantal tegenslagen (geweest), eigenlijk concludeer ik dat ik momenteel enorm tevreden ben met mijn leven. Ik sta sterk in mijn schoenen, weet waar ik naartoe wil werken maar voel amper druk of iets dergelijks. Een beetje bijschaven is dus alles wat er voor 2022 op het programma staat!

Vooruitblikken op 2022 doelen, plannen & wensen - Mama's Meisje blog

Leefstijl

Jarenlang heette dit doel ‘afvallen’, maar eigenlijk is mijn gewicht geen doel meer op zich. Ik heb geen streefgewicht of iets dergelijks, maar weet waar ik fysiek voor mezelf naartoe wil: fit, actief en lekker in mijn vel. Ik wil beweging structureel inpassen in mijn leefstijl en daardoor minder last hebben van mijn bekkenklachten, nek- en schouderpijn. In 2021 schreef ik een gastblog voor en ontdekte ik de methode van Lazy Fitgirl. Ik ga de e-books downloaden en daarmee aan de slag. Ik wil geen dieet volgen, maar een leefstijl ontwikkelen waar ik de rest van mijn leven mee vooruit kan. Geen streefgewicht, kledingmaat, einddatum of iets dergelijks: gewoon lekker aan de slag en stap voor stap. Gezonde keuzes maken, eet- en beweeggewoontes integreren die goed te combineren zijn met mijn drukke gezinsleven en het glutenvrije dieet dat wij al dagelijks moeten voeren vanwege Suus: haalbaar dus! Dit doel komt niet voort uit een gevoel van ontevredenheid, een gebrek aan zelfliefde of iets dergelijks. Ik zit nu lekker in mijn vel, heb een prima zelfbeeld en geen gebrek aan zelfvertrouwen. Maar ik ondervind bijna dagelijks fysieke last en ik weet dat een leefstijlverandering hier een positief effect op gaat hebben. Dat ik dan ook wat kledingmaten zal krimpen, is een prettige bijkomstigheid. Gaan we doen!

Efficiënter met mijn tijd omgaan

Was ik natuurlijk altijd al van de lijstjes, stel ik dit jaar als doel om nóg efficiënter met mijn tijd om te gaan. Zoals bijvoorbeeld de klusjes in en om huis: ik had een vrij standaard huishoudelijk schema, maar daar is compleet de klad in gekomen door de lockdowns en gezinsuitbreiding. Opgeruimd en schoon is het hier veel en vaak, want ik heb een hekel aan rommel. Maar door dit soort dingen beter te plannen, denk ik dat ik tijd kan besparen. En die tijd kan ik dan weer steken in mijn werk, in leuke dingen doen met de kinderen of als gezin. En natuurlijk in mezelf.

Selfcare, maar nu écht!

Tijd voor mezelf: yes please! Hoewel ik prima tevreden ben met de grote lijnen van mijn leven, moeten er wat puntjes bijgeschaafd worden. En dat kost tijd! Tijd die ik de afgelopen twee jaar weinig had. Ik streepte mezelf als eerste van mijn prioriteitenlijstje. Voor 2022 zijn een aantal dingen onzeker, zoals de landelijke maatregelen. We gaan zien wat dat weer brengt, maar ik tel stiekem af naar maart. Dan wordt Niene 4 jaar en ze is er meer dan aan toe om naar school te gaan. Moet je je voorstellen dat ik straks alleen Linn nog thuis heb en hoeveel makkelijker dat allemaal gaat. Ja, volgens mij gaat dat meer dan voldoende mogelijkheden opleveren om efficiënter met mijn tijd om te gaan én meer tijd aan mezelf en mijn doelen te besteden!

Financiële doelen

De afgelopen jaren hebben we flink verbouwd in en om het huis. We moesten ruimte maken voor baby no. 3, de grote tuinverbouwing werd in 2021 afgerond en we vervingen oude elektrische apparaten voor nieuwe en zuiniger exemplaren. Ook richtte ik de speelhoek anders in, restyleden we onze slaapkamer en kwam er nieuw behang in de woonkamer. Een flinke aanslag op ons spaargeld en daarom hebben we onszelf enkele financiële doelen gesteld voor 2022. Ik deelde op Instagram dat we ons huishoudboekje klaarzetten voor het nieuwe jaar en werd bedolven onder de berichtjes. Daarop besloot ik een aantal polls in mijn stories te zetten en de uitkomst was niet zo verrassend: of ik een blog wil schrijven over het hoe en waarom van een huishoudboekje? U vraagt, wij draaien! Binnenkort ga ik hier in een aparte blog dus uitgebreid op in! En zal dan ook vertellen over mijn persoonlijke financiële doelen.

sweet table inspiratie sweet table voorbeelden boho bohemian stijl - Mama's Meisje blog

Mijlpalen & genieten!

In 2022 staan er weer mooie mijlpalen in de agenda: Niene wordt 4 en gaat naar de basisschool, Linn wordt 2 en Suus wordt 6. Erik en ik vieren ons 13-jarig jubileum, ik word 34 en hij 35. Genoeg reden voor een feestje, hopelijk kunnen we het weer eens ouderwets vieren. Voor de kinderverjaardagen maak ik altijd een sweet table en ik ben al inspiratie aan het opdoen voor de komende edities. Natuurlijk zie je dat te zijner tijd weer voorbij komen op de blog en op social media! Verder wil ik in 2022 weer genieten van leuke dingen. In 2021 hebben we als gezin een aantal leuke uitstapjes en mini vakanties gevierd. We hebben sowieso in de planning om in de zomervakantie weer te genieten van een weekje in Friesland, bij familie. We hebben daar ontzettend genoten en gaan in die week weer op zoek naar nieuwe leuke plekjes! En verder zullen we zien wat er op ons pad komt! Niet genoten is altijd mis, dat is een spreuk die ik enorm voor ogen houd in 2022!

Zakelijke doelen voor 2022

Hard genieten, maar dan moet er ook hard gewerkt worden! En zoals je in het jaaroverzicht van Mama’s Meisje hebt kunnen lezen, is er nog wel wat werk aan de winkel. Ik heb er niet uit kunnen halen wat ik voor ogen had, al had ik wat omzet betreft totaal het tegenovergestelde. Ik heb een topjaar achter de rug, maar wil de achterstallige werkzaamheden daardoor niet naast me neer leggen. En dus maakte ik een lijst met zakelijke doelen voor 2022:

  • Achter de schermen aan mijn website werken: hoewel ik het onderhoud aan mijn website al sinds mijn derde zwangerschap heb uitbesteed, ligt er een technische to do list waar je ‘u’ tegen zegt… Ik ben er vorig jaar mondjesmaat mee begonnen, maar moet echt een heleboel gaan doen om de vindbaarheid van mijn website in Google weer op het oude niveau te krijgen. Daar start ik gelijk mee in januari! Daarom zal het op mijn blog voorlopig wat rustiger zijn, want first things first.
  • Dat brengt mij meteen op het volgende doel: ik wil mijn bezoekersaantallen weer terugbrengen naar minimaal 40.000 unieke bezoekers per maand.
  • Wat Instagram betreft, zou ik idealiter een ‘volgersdoel’ kunnen stellen. Maar ik laat dat lekker los. Mijn doel is vooral om mijn engagement op peil te houden. Een ‘hoog’ getal wat betreft volgers is leuk, maar als je ze niet bereikt heb je er nog niets aan. Ik heb een fijne website ontdekt waarop ik mijn engagement in de gaten kan houden, daar heb ik voor mezelf bepaalde marges aan verbonden en ik streef ernaar om dat niveau te behouden. Verder ben ik helemaal tevreden met hoe ik Instagram inzet en gebruik. De zondagse foldertips, budget boodschappen, de vele budgettips, uitjes, kinderboeken, inspiratie en momlife: ik ga lekker door en wil er niet krampachtig mee bezig zijn. Het komt vanuit mijzelf en het is een goede weergave van wie ik ben, dat wil ik graag zo houden en niet ‘gemaakt’ dingen gaan plannen of een strategie gebruiken. Het komt zoals het komt en het is leuker om mezelf te laten verrassen met wat er op mijn pad komt, dan heel gestrest te gaan zitten doen. Ik vind het fijn om contact te hebben met degene die mijn account volgen en leuke foto’s en filmpjes te plaatsen. Ben heel benieuwd wat er in 2022 voorbij gaat komen!
  • In tegenstelling tot Instagram heb ik op Facebook wél een doel: ik zou daar tot minimaal 4000 volgers willen groeien.
  • Ik ga mijn website verder finetunen: nieuwe categorieën, oude blogs herindelen en dergelijke. Dit komt tegelijkertijd met het optimaliseren en het werk achter de schermen, dus ik begin daar gelijk mee in januari.
  • Verder kun je in 2022 de vaste rubrieken verwachten: de foldertips op zondag, de budget boodschappen op zowel social media als mijn blog, leuke budgettips en weetjes, regelmatig leuke winacties, uitjes en tips die je als mommy (to be) móét weten. En dan komt er nog een flinke dosis momlife bij, dát is Mama’s Meisje! Ik wil de Twee Tientjes Challenge weer terugbrengen en ook de rubriek Help A MOM Out nieuw leven inblazen! Maar bovenal dus doorgaan waar ik al mee bezig was en waar mijn account en blog om bekend staan :)
  • Last but not least: MultiMeisje, mijn tweede bedrijf als virtueel assistent. De website moet geactualiseerd worden nadat ik mijn aanbod opnieuw heb vormgegeven. Waar ik andere ondernemers mee help? Met bloggen en social media, maar ook dit is een vrij brede omschrijving. Keep you posted!

Terugblikken op 2021 loslaten & bewuster genieten - Mama's Meisje blog

Gewoon een fijn leven

Nou, voorlopig hoef ik me niet te vervelen! Ik wil met deze blog vooral aangeven dat het voor mij goed voelt om doelen te stellen en me bewuster te zijn van welke richting ik op wil. Toch staat er weinig vast in het leven en dus wil ik óók mee kunnen bewegen als we ineens een andere richting opgaan. Denken in oplossingen in plaats van in problemen, kijken naar wat wél lukt en naar wat we wél hebben in plaats van wat níét. Bewuster en zorgvuldiger omgaan met mijn tijd en energie, zowel op privé als op zakelijk gebied. In de blog over vriendschappen schreef ik het laatst ook al: ik ben allergisch voor gezeik en wil gewoon een fijn leven hebben. De één doet dingen op de ene manier, de ander op de andere manier. Leven en laten leven, genieten en mezelf in mijn handjes knijpen voor de rijkdom in mijn leven. That’s it! 2022: ik heb er zin in!

Vooruitblikken op 2022: welke doelen, plannen en wensen heb jij voor het nieuwe jaar? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog