Hoe makkelijk het was om als kind vriendjes te maken en te blijven, zo lastig kunnen vriendschappen zijn als je volwassen bent. Ik spotte een interessant artikel over het beëindigen van vriendschap, deelde hierover in mijn stories en kreeg ontzettend veel berichten binnen. Genoeg inspiratie dus om een blog te schrijven over volwassen vriendschappen en zelf ook toe te lichten hoe ik hierin sta. Lees je mee?

Volwassen vriendschappen

Eén keer trek je de conclusie, vriendschap is een illusie‘… Wie kent het liedje niet? Het is niet bijster positief als het om vriendschap gaat, de moed zou je bijna in de schoenen zakken. Vriendschap kan voor sommige vrouwen als iets heel vanzelfsprekends, een soort ‘vast gegeven’, ervaren worden terwijl anderen meer moeite hebben met het leggen en onderhouden van dit soort sociale contacten. Een maandje geleden spotte ik een artikel over volwassen vriendschappen op de website van RTL. Ik las het en deelde er daarna een story over op Instagram. Daarop kwamen een heleboel reacties en ontstonden gesprekken. Het gaf mij inspiratie om deze blog te schrijven, want hoe simpel het was om als kind vriendjes te maken, zo ingewikkeld lijkt het soms te zijn ‘als je groot bent’.

Het artikel dat ik las

We beginnen bij het begin, want zoals gezegd las ik een artikel op de website van RTL. Ik scrolde door Facebook toen ik het zag en mijn aandacht was gelijk getrokken. Human interest onderwerpen vind ik altijd erg interessant om te lezen en deze titel wond er geen doekjes om. ‘Ontvrienden in het echte leven’, want vriendschap voor het leven schijnt zeldzaam te zijn. Lang verhaal kort: mensen veranderen, vriendschappen veranderen en we blijven maar zelden levenslang bevriend met dezelfde mensen. Einde vriendschap dus, maar het officieel ‘uitmaken’ zoals je met een relatie doet? Dát komt nog weinig voor en RTL liet iemand aan het woord die dit al wel toepaste en daadwerkelijk het gesprek aanging om een vriendschap te beëindigen. Ik zette een screenshot van dit artikel in mijn stories en opende een poll. Zou jij een vriendschap die je niet meer ziet zitten laten verwateren of uitmaken? Dat het merendeel (88%) voor de eerste optie koos, was voor mij na het lezen van dit artikel geen verrassing meer.

volwassen vriendschappen - Mama's Meisje blog

De definitie van vriendschap verandert

Nu plaats ik wel vaker een poll in mijn stories, maar deze maakte behoorlijk wat los. Ik kreeg veel ervaringsverhalen binnen in mijn dm en vind dat altijd heel prettig. Ik leer er namelijk van om zaken op verschillende manieren te bekijken en eerlijk is eerlijk, ik vind het ook gewoon rete-interessant. Hoe werkt ‘de mens’ en waarom doen we zoals we doen? In dit geval waren er enkele vrouwen die deelden dat in hun ogen de definitie van vriendschap verandert. In vergelijking met middelbare school, studietijd of ‘kindloze’ fase vinden zij het vandaag de dag een uitdaging om vriendschappen te onderhouden. Het moederschap, het huishouden, een baan en alle sociale contacten en verantwoordelijkheden om een gezin heen: het stukje tijd dát ze dan overhouden, steken ze liever in mensen die ze écht de moeite waard vinden dan degene die een beetje ‘mwoa’ zijn. Wegen splitsen nou eenmaal en enkele dames waren zo eerlijk om te zeggen dat ze het niet zouden durven om een vriendschap actief te beëindigen: laten verwateren is minder confronterend en de makkelijkste weg. Ik kreeg een mooie reactie binnen van iemand die zei dat ze haar vriendinnen van ‘vroeger’ nog steeds koestert, al hebben ze geen wekelijks en soms zelfs geen maandelijks contact. Maar doordat die verwachtingen er ook niet zijn, is dat helemaal prima zo. Ze zou ze nog steeds uitnodigen als ze opnieuw zou trouwen en dat is toch waar het om draait. Maar de mens heeft meer behoeftes en vriendschappen van vroeger kunnen heel waardevol zijn, feit is dat je regelmatig leest over eenzaamheid die onder moeders heerst. Geen go to friend(s) die om de hoek wonen of waar je gezellig een bakkie mee drinkt. Of de eerdere vriendinnen ontgroeit zijn en daar geen alternatief voor gevonden hebben. Vriendschappen die de tegenwoordige tijd niet haalden, verhuizingen, tegenslag waarbij je je echte vrienden leert kennen, ruzies: you name it en ik las het in mijn dm.

Gekibbel

De mens is in mijn ogen een sociaal dier en als ik even voor mezelf spreek, zou ik echt niet zonder vriendschappen kunnen. Ik herken mezelf enorm in het je handen vol hebben aan #workingmomlife, overvolle planningen en agenda’s en die eeuwige volle wasmand. Het is niet voor niets dat ik lééf op het maken van lijstjes en mijn dagen zijn vaak zó goed gevuld, dat het agenda’s trekken is om een date met vriendinnen af te spreken. Voor mijn gevoel hoort het bij het leven dat er mensen komen en gaan. Dat wil niet altijd zeggen dat dat makkelijk is: er heeft weleens een vriendin de vriendschap uitgemaakt en dat vond ik best heftig. Aan de andere kant is het wel duidelijk, want ook ‘laten verwateren’ kan ik afvinken en dan blijf je toch altijd met vragen zitten. Mijn vriendinnengroep is inmiddels uitgewaaid over het hele land en zelf woon ik ook allang niet meer in mijn woonplaats van ‘vroeger’. Dat heeft mijn vriendschapsstatus behoorlijk verandert, al sta ik daar tegenwoordig ook een stuk nuchterder in. Ik ben geen ‘de deur platlopen’ type, heb behoefte aan rust en ruimte. Het is misschien gek om over jezelf te zeggen, maar ik ben heel trouw en zou voor anderen door het vuur gaan (#mijwelbellen, haha). Aan de andere kant ben ik heel hard: als je die deur eenmaal dichtgooit, dan is er no way dat ie weer opengaat. Hoewel ik geniet van vriendschap, moet het alles behalve gecompliceerd zijn. Lage verwachtingen, ik wil gewoon een leuke tijd hebben, een beetje van elkaar op de hoogte blijven en er voor elkaar zijn. Als er gezeik van komt, dan haak ik af, ik hou niet van eenrichtingsverkeer en ik ben sowieso aanvoerder van team communicatie: zeg het gewoon als er iets is. Gekibbel over ‘ik heb jou de laatste 3 keer al gevraagd hoe het was, nu ben jij aan de beurt’ is echt niet aan mij besteed. En ook niet aan iemand die op mijn story reageerde, want zij werd echt geclaimd door een (inmiddels ex) vriendin. Ze werd ter verantwoording geroepen, kreeg constant negatieve shit over haar andere vriendinnen te horen en merkte dat deze vriendschap haar geen energie meer opleverde, maar alleen maar kostte. Zij besloot dat het daarom tijd was om de vriendschap uit te maken en hoewel ze daar enorm tegenop zag, voelde het als een last van haar schouders toen het eenmaal achter de rug was. Heel dapper!

Een kopje koffie drinken alleen eenzaamheid als moeder schoolplein geen vriendinnen - Mama's Meisje blog

Geen vriendinnen

Om terug te komen op de dm’s die ik kreeg van vrouwen die geen vriendinnen hebben: ik schrok daar best wel van en heb ook doorgevraagd of ze een idee hebben hoe dit komt. Sommige meiden waren bijvoorbeeld begin 20 toen ze hun eerste kindje kregen. Zij waren al toe aan die stap in hun leven terwijl de vriendinnengroep ieder weekend hard ging op feestjes. Iemand vertelde dat ze gewoon nooit iemand had getroffen waarmee een vriendschap was ontstaan. Ze voelt zich een vreemde eend in de bijt. Een vrouw vertelde dat ze wel bevriend raakte met een mede zwangere, maar die is verhuisd en spreekt ze inmiddels niet meer. En daar komt dan niets voor in de plaats, behalve een gevoel van eenzaamheid. Ik denk dat als je moeder wordt, je rekening houdt met een heleboel dingen: een veranderend lijf, veranderingen in huis met het oog op de op komst zijnde spruit en ga zo maar door. Maar ook relaties veranderen: niet alleen die met je partner, maar ook die met vriendinnen. En dan valt het voor velen toch best tegen om nieuwe vrienden te maken. Vroeger liep je gewoon op iemand af op het schoolplein, speelde je er een keer mee en de vriendschap was geboren. Voor de ‘grote mensen’ lijkt dat iets minder makkelijk te gaan. Gelukkig is er ook nog goed nieuws: in het artikel meldt RTL dat de meeste volwassen vriendschappen er prima tegen kunnen als ze tijdelijk op een lager pitje staan. Geen reden om het meteen uit te maken dus :)

Vriendschappen als je volwassen bent: wat is jouw ervaring? En heb je nog tips voor degene die het lastig vinden om nieuwe vrienden te maken? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog