Onze voeten zijn misschien wel het meest ondergewaardeerde onderdeel van ons lijf. Totdat je last of pijn ervaart… Voetklachten voorkomen: in deze blog vertel ik waarom goede schoenen belangrijk zijn!

Pijnlijke voeten

We gaan een stukje terug in de tijd… Ik was een jaar of 16, kreeg kleedgeld, had een bijbaantje en sloeg regelmatig de goedbedoelde adviezen van mijn ouders in de wind; precies zoals je van een puber verwacht, haha. Al van jongs af aan nam mijn moeder ons mee naar een fatsoenlijke schoenenwinkel als we weer nieuwe schoenen nodig hadden. Hoewel ze het financieel niet breed had, hamerde ze op het belang van goede schoenen. Als jong meisje vond ik alles wel prima en trok ik de schoenen aan die het beste voor mijn voeten waren. Maar als puber trok ik een ander plan. Ik kocht veelal schoenen die weinig steun aan mijn voeten boden, maar hé: ze zagen er toch geweldig uit? Al snel kreeg ik pijnlijke voeten, maar ik was echt veel te eigenwijs om dit toe te geven. Na verloop van tijd moest ik zelfs naar de huisarts vanwege een ontstoken en ingegroeide teennagel. Van daaruit kwam ik terecht bij een pedicure die me aanraadde om niet meer te besparen op goede schoenen. Voetklachten voorkomen is beter dan genezen en als ik zo door zou gaan en bijvoorbeeld hielspoor zou ontwikkelen, dan was ik verder van huis. Omdat ik absoluut niet nog een keer bij de huisarts wilde belandden met een ontsteking aan mijn teen, nam ik haar advies ter harte. En verdiepte ik me in hielspoor, want daar had ik nog nooit van gehoord.

Hielspoor herkennen

We beginnen even met een lesje biologie, want waar zit je hiel? Met de hiel wordt de achterzijde van je voet bedoeld, de onderzijde van dit gedeelte van je voet is je hak. De brede pees die van je hiel naar je voorvoet loopt, kan bij de aanhechting aan het hielbot verkalken door overbelasting. Overbelasting ontstaat bijvoorbeeld door gewichtstoename (door zwangerschap), sport, werk, het dragen van hoge hakken, een doorgezakte voet of verkorte/stijve kuitspieren. Het weefsel om het stukje verkalking bij het hielbot kan ontstoken raken en dat veroorzaakt pijn. De eerste symptomen – pijn onder de hiel bij het opstaan of na lang stilzitten – verdwijnen meestal bij het in beweging komen. Daardoor krijg je misschien de indruk dat het wel meevalt. Toch is het heel belangrijk om al vroeg te handelen: hielspoor herkennen in een vroeg stadium kan veel pijn en ellende op langere termijn voorkomen! Blijf je ermee doorlopen, dan kun je uiteindelijk doorlopend pijnlijke voeten hebben.

Voetklachten voorkomen het belang van goede schoenen! - Mama's Meisje blog

Niet besparen op goede schoenen!

Als je eenmaal hielspoor hebt, is het belangrijk om hier zo snel mogelijk iets aan te doen om verergering van de klachten te voorkomen. De hoofdoorzaak van hielspoor is overbelasting doordat de voeten naar binnen zijn doorgezakt. Vanwege de stand van de voet tijdens het lopen, wikkelt deze niet netjes en gelijkmatig af en vangen sommige delen van de voet teveel van de ‘klappen’ op. Om dit te corrigeren kun je hielspoor zooltjes in je schoenen doen. Zo worden je voeten goed ondersteund. Zoals mijn pedicure zei: de kapper en schoonheidsspecialiste zitten véél meer in ons systeem, maar op je voeten loop je je hele leven. Sinds ik pijnlijke voeten had, wil ik ergere voetklachten voorkomen en bespaar ik dus niet meer op goede schoenen. Ook breng ik eens per 6 weken een bezoekje aan de pedicure en serieus: ik wil niet meer anders!

Voetklachten voorkomen: wat doe jij om goed voor je voeten te zorgen? En heb jij weleens hielspoor gehad? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Commerciële content: disclaimer