Hoe ziet het eetschema van een baby van 7 maanden er volgens de richtlijnen uit? En wat is onze ervaring? Ik vergeleek het een en ander eens met elkaar en besloot om de uitkomst van ons voedingsschema met jullie te delen!

Advies over voeding voor je baby

Als ik de adviezen moet geloven, zou Suus met gemak een boterham weg kunnen kauwen en met de pot mee-eten. Het valt me trouwens op dat ieder voedingsschema voor een baby van 7 maanden er anders uitziet. Bij de één staat er veel meer gewone voeding in en bij de ander nog overheersend flesvoeding. Op het bureau zeggen ze weer iets anders. Suus behoort tot de categorie wat een boer niet kent. En mama behoort tot de categorie wil van alles proberen om het te laten slagen. Die twee gaan niet echt samen, maar gelukkig hebben we een middenweg gevonden. Conclusie: we doen maar wat en dat is eigenlijk zo gek nog niet…

Eerste hapje met 4 maanden

Eindelijk had Suus de respectabele leeftijd van 4 maanden bereikt. Dit stond in mijn ogen synoniem aan het eerste hapje. Fotocamera in de aanslag, potje groente (volgens advies beginnen met groente: check), papa present, we konden beginnen. Suus vond het helemaal niks en heeft vijf happen uitgepuugd, grimassen trekkend en daarna overstuur huilend: niet leuk! Komt vanzelf, dacht ik zo. Maar na 2 weken dit ritueel te hebben herhaald, hield ze nog steeds geen hap binnen. Ik besloot een pauze van twee weken in te lassen. Wel een beetje verbaasd: beide oma’s vertelden vol lof over wat voor smulpapen wij waren toen we ons eerste hapje kregen. Na twee weken begonnen we weer opnieuw, maar geen enkele groente leidde tot succes. Dus besloot ik over te stappen op fruit. Dat is immers lekker zoet en daar zou ze wel voor vallen.

6 maanden: eindelijk eten

Toen we met fruit begonnen, was Suus 5 maanden. We hebben nogal een eigenwijs exemplaar op de wereld gezet: van fruit moest madame niks hebben. Ze had inmiddels ook uitgevonden dat je kunt spugen met je tong tussen je lippen: pfffffffff. Lekker knoeien en spetteren met fruit! Van alles probeerden we: vers, uit een potje, gemengd met flesvoeding, eerst spelen met de lepel en daarna eten, een stuk banaan in het vuistje, zeven dagen achtereen hetzelfde smaakje. Allemaal zonder succes. Maar we bleven wel gewoon stug aanbieden, een keer zou ze gaan eten. En of ze ging eten: op een gegeven moment ben ik een keer ‘boos‘ geworden: nu ga je eten! Je gelooft het niet, maar mevrouw eet sinds die dag perfect… Iets met eigenwijs zei ik toch? Ze doet zelfs heel demonstratief haar mond open en kijkt me dan met pretogen aan: ‘zie je wel mama, ik eet heeeeel goed‘. Ze was er nog niet aan toe met 4 maanden, maar inmiddels schreeuwt ze zelfs als de KDV-kindjes brood eten en zij krijgt niks… Hulde!

Voedingsschema baby 7 maanden

Al doende leert men, want sinds de fruithapjes goed gingen, hebben we het al wat uitgebreid. Ik zal kort weergeven hoe ons schema er op dit moment uitziet:

06:30 – 07:30: Papfles 210 ml water, 7 schepjes voeding en 3 scheppen pap
09:00 – 10:00: Fruithap
11:30 – 12:30: Fles 180 ml water, 6 schepjes voeding
15:15 – 16:15: Fles 180 ml water, 6 schepjes voeding
17:30 – 18:30 Groentehap
21:00-22:00: Papfles 210 ml water, 7 schepjes voeding en 3 scheppen pap

We willen nu proberen om de fles van rond het middaguur te verlagen naar 150 ml en beginnen met introduceren van brood op dat tijdstip. Ook gaan we de groentehapjes minder pureren en als ze het goed wegkrijgt, beginnen om vlees toe te voegen. Ook wil ik beginnen met yoghurt, ik denk dat ik eerst eens een fruithapje meng met een lepel yoghurt. Zo gaandeweg zal het schema dan weer veranderen, dus over een tijdje weer een nieuwe update!

LEES OOK: WAT EET EEN KINDJE VAN 1 JAAR PER DAG?

Hoe ging het introduceren van voeding bij jouw kindje? Hoe zag jullie voedingsschema baby 7 maanden eruit? Ik ben benieuwd naar reacties en tips, ik lees ze graag in de comments of op Instagram of Facebook!

Liefs Karin