De was: een never ending story waar ik me als moeder dagelijks mee bezig houd. Met de komst van het voorjaar is het ook wel erg prettig om de was buiten te hangen! Omdat wij geen vaste droogmolen in de tuin wilden, maakte Erik een verrijdbare droogmolen. Inclusief bloembak! Benieuwd hoe hij dat gedaan heeft en je er dus zelf ook één kan maken? Lees maar mee!

Droogmolen die je kunt verplaatsen

Enkele jaren geleden kreeg ik een tip die je gerust kunt scharen onder de categorie ‘lifehacks waarvan ik wilde dat ik ze eerder had ontdekt‘. Want hoewel het geen first world problem is, vormt een vaste droogmolen in de tuin vaak een irritatiepuntje bij veel mensen. Het hebben van een plek in de tuin om je was buiten te laten drogen is niet alleen kostenbesparend en handig, het kan qua praktische indeling ook lastig zijn. Je plaatst ten slotte een anker in de grond waarin je de droogmolen bevestigt en zo’n droogmolen neemt best veel ruimte in beslag. De ene tuin is groter dan de ander, maar hoe ideaal is het als je een oplossing hebt waardoor je de droogmolen voortaan kunt verplaatsen? Geen vaste plek meer, geen anker meer in de grond waar de kinderen zich aan zouden kunnen bezeren en de mogelijkheid om de droogmolen altijd in de zon te plaatsen, indien je tuin dit toelaat natuurlijk. Zo’n droogmolen die je kunt verplaatsen stond bovenaan mijn wishlist op het moment dat wij aan de grote tuinverbouwing begonnen. We spotten ‘m enkele jaren geleden al bij vrienden en sindsdien wist ik: dat wil ik ook!

Verrijdbare droogmolen zo maak je 'm! - Mama's Meisje blog

Het staat nog gezellig ook!

Bij het ontwerpen van ons tuinplan hoefden we geen rekening meer te houden met de plek voor de droogmolen en hielden we ineens een stuk gazon over. Via Pinterest sloeg ik het voorbeeld van zo’n verrijdbare droogmolen op, maar nergens vond ik een goede uitleg van hoe je zo’n ding maakt. Mijn ouders waren inmiddels aan de slag gegaan met het maken van een droogmolen die je kunt verplaatsen en Erik stortte zich stiekem op dit project. Stiekem ja, want op Moederdag werd ik blij verrast met mijn eigen exemplaar! Ik deelde dit via Instagram en mijn inbox ontplofte. Daarom besloten we stap voor stap uit te leggen hoe Erik de verrijdbare droogmolen heeft gemaakt. Wie weet wil je er zelf ook eentje maken! Het concept is simpel: je maakt een verrijdbare bak waarin het grondanker (of in dit geval betonanker) geplaatst is. Hierin kun je dus de droogmolen bevestigen, maar ook weer weghalen. In het kader van opbergen is dat erg prettig en door de verrijdbare bak te vullen met bloemetjes, breng je wat extra sfeer in de tuin. De verrijdbare droogmolen is dus niet alleen praktisch, het staat nog gezellig ook!

droogmolen met bloembak en wieltjes eronder - Mama's Meisje blog

Benodigdheden

Welke benodigdheden moet je inslaan om zelf een verrijdbare droogmolen te maken? In onderstaand lijstje vind je de onderdelen die Erik gebruikte tijdens het maken ervan:

 • houten plaat die waterbestendig is, bijvoorbeeld betonplex (18 mm).
  • maat bodemplaat: 60×60 cm
  • maat 4 zijplaten: 60×40 cm
 • 4 zwenkwieltjes (bijvoorbeeld van Action, 2 met rem, 2 zonder)
 • schroeven (4.0 x 50 mm)
 • 8 houten balkjes (5 x 5 cm, zie tekening)
 • beton
 • 4 pvc-buisjes van 10 cm lang (elektrabuis)
 • emmer zonder bodem of een stuk pvc-buis met een vergelijkbare diameter, maximale hoogte 25 centimeter.
 • plastic
 • droogmolen met betonanker (grondanker zou ook kunnen)
 • potgrond
 • plantjes

collage droogmolen die je kunt verplaatsen - Mama's Meisje blog

Hoe maak je een verrijdbare droogmolen?

Hoe maak je een verrijdbare droogmolen? Er zijn natuurlijk meerdere wegen die naar Rome leiden, maar met bovenstaande benodigdheden ging Erik aan de slag. We leggen hieronder stapsgewijs uit wat zijn werkwijze was. Je kunt daar natuurlijk van afwijken en misschien is jouw man wel professioneel timmerman of iets dergelijks, maar hier vind je hoe mijn hubby de droogmolen die je kunt verplaatsen, heeft gemaakt. Tip: lees eerst alle stappen door voordat je begint, dan snap je beter waarom bepaalde dingen zo gedaan zijn ;)

 • Zaag de bodemplaat op maat (60 x 60 cm)
 • Zaag 4 zijplaten op maat (60 x 40 cm)
 • Schroef op de vier zijden van de bodemplaat aan iedere zijde een balkje. Leg de balkjes daarbij op de rand van de bodemplaat. De balkjes dienen dus als steun en zitten ‘in de bak’. Vervolgens worden de zijplaten hier tegenaan geschroefd (zie tekening).
 • Nadat de zijplaten bevestigd zijn, zaag je balkjes op lengte om in de 4 hoeken te bevestigen. Deze balkjes zet je dus rechtop (verticaal) in de hoeken, op de horizontaal geplaatste balkjes. Schroef deze balkjes vast om de hoeken extra te ondersteunen.
 • Boor 4 gaten met de diameter van de pvc-buisjes. Dit is bedoelt om water af te voeren, bijvoorbeeld na regenval. Houdt bij het bepalen van de boorgaten rekening met het plaatsen van de emmer in het midden van de bak. In die emmer wordt de droogmolen geplaatst, dus de gaten moeten hier niet onder vallen.
 • Plaats na het boren de pvc-buisjes in de gaten. De bovenzijden van deze buisjes moeten op gelijke hoogte vallen, dat wil zeggen: 10 cm hoog.
 • Schroef de 4 wieltjes aan de onderzijde van de bak.
 • Zet de emmer zonder bodem/pvc-buis ongeveer in het midden van de bak. Hang het betonanker met een touwtje aan een balk en leg deze balk bovenop de bak. Deze balk is bedoelt om het betonanker op hoogte te houden, zodat het niet in het beton wegzakt als dit nog nat is. Let op: de bepaling van de plaats van dit betonanker is belangrijk, want je kunt die naderhand niet meer corrigeren als het beton hard geworden is. Dit betonanker mag dus ook niet scheef hangen!
 • Nu het betonanker op zijn plek hangt, bevestig je ook de emmer zonder bodem/pvc-buis met touw aan de balk. Op ongeveer 7 cm hoogte van de bodem.
 • Nu stort je een laag van ongeveer 10 cm beton in de bodem van de bak. Let erop dat de bovenzijde van de 4 pvc-buisjes ongeveer gelijk loopt met de betonlaag. Dan blijft er straks geen water in de bak staan en heb je minder kans dat de boel gaat rotten. De emmer zonder bodem/pvc-buis hangt nu dus ongeveer 3 centimeter in het gestorte beton. Laat dit een paar uur uitharden om vervolgens voorzichtig de emmer zonder bodem/pvc buis verder vol te storten. Je stort dit in twee gedeeltes om te voorkomen dat de betonlaag op de bodem hoger wordt dan 10 cm. Laat dit uitharden tot de beton helemaal droog is.
 • Verwijder de balk en het touw dat je gebruikte om de plaats van de emmer en het betonanker te bepalen.
 • Bekleed de zijkanten aan de binnenzijde van de bak met plastic. Zorg ervoor dat dit op de bodem ongeveer 3 centimeter over het beton heen valt. Op die manier trekt vocht minder snel in de zijplaten.
 • Vul de bak met potgrond en poot de plantjes.
 • Plaats de droogmolen in het betonanker. Kind kan de was doen :P

tekening zijaanzicht bovenaanzicht droogmolen met wielen - Mama's Meisje blog

Tips

Ja hoor, de verrijdbare droogmolen is ready for laundry day! Ik ben er ontzettend blij mee want als onze tuin over een tijdje helemaal klaar is, kan ik met een gerust hart mijn was aan de ene kant van de tuin neerzetten terwijl de kids aan de andere kant in het zwembad plonsen. Als aanvulling heb ik nog een paar tips voor je:

 • De zijkanten van de bak kun je naar wens aflakken of bekleden met bijvoorbeeld Douglas hout.
 • Je kunt een handvat aan de zijkant bevestigen zodat het verplaatsen makkelijker gaat
 • De droogmolen kan te allen tijde uit het betonanker gehaald worden. Als je de bak qua afmeting aanpast aan de breedte van je garage/schuurdeur, kun je het geheel bij slecht weer makkelijker binnen zetten.
 • Je droogmolen wordt, doordat je ‘m op een verrijdbare bak plaatst, automatisch wat hoger. Kies dus voor een in hoogte verstelbare variant! Wij hebben deze in de bak staan.

Was buiten laten drogen

De was: het zal nooit m’n hobby worden, maar met deze verrijdbare droogmolen kan ik voortaan m’n was buiten laten drogen op iedere plek in de tuin. Hoe handig! Hij zal hier dan ook veel gebruikt worden, want de was is zo’n never ending story waar ik me de komende jaren nog dagelijks mee bezig mag houden. Happy mom alert!

Kende jij de verrijdbare droogmolen al? En zet je ‘m ook op de wishlist? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1

 

 

 

 

 

Pinterest droogmolen was ophangen tuin inspiratie - Mama's Meisje blog