Een Nintendo voor kinderen: vanaf welke leeftijd is gamen oké? Ik schreef erover, lees maar mee!

Way back: Nintendo 64

Wow, wat was ik vroeger jaloers toen mijn vriendinnetje een Super Nintendo voor haar verjaardag kreeg! We hebben heel wat uren op de Nintendo gespeeld, vooral Super Mario All Stars en Super Mario World. Ik zocht het voor het schrijven van deze blog even op op Youtube en herkende meteen de liedjes en geluidjes weer. We speelden trouwens ook enorm veel buiten, maar parkeerden onze kont ook gerust een hele dag voor de tv om computerspelletjes te spelen, als het buiten toch regende. Ook de Gameboy passeerde de revue, ik voel me heel oud nu ik dit typ, haha. Later kregen we zelf een Nintendo 64 en speelden we vooral Mario Kart. Dat je dan meebewoog met het scherm, door de bochten, haha. Uiteindelijk groeiden we op tot jongvolwassenen en bleven de Nintendo’s die we inmiddels hadden steeds vaker onaangeraakt in de kast liggen. Toen ik ging samenwonen met Erik, kreeg ik de Nintendo’s mee want niemand wilde ze hebben. We hebben nog wel geprobeerd ze aan te sluiten, maar dat lukte niet. En nadat ze weer twee jaar in de kast bleven liggen, besloot ik ze te verkopen. Vind ik stiekem nog best wel eens jammer, maar eerlijk is eerlijk: tijden veranderen en vandaag de dag zijn er weer hele mooie nieuwe spelcomputers van Nintendo verkrijgbaar! Onze oudste dochter wordt deze zomer zes jaar en krijgt steeds meer interesse in computerspelletjes. Daarom besloot ik eens uit te zoeken vanaf welke leeftijd gamen en Nintendo voor kinderen geschikt is.

Nintendo voor kinderen vanaf welke leeftijd gamen - Mama's Meisje blog

Vanaf welke leeftijd Nintendo?

Je kunt merken dat ik van een ouderwetse generatie ben: vroeger hadden we een mand vol spelletjes. Waren we het racespelletje zat, dan haalden we ‘m uit de Nintendo en stopten er een nieuwe in. Dat ging niet altijd in één keer goed, dus soms moest je even blazen of het spel er eerst een stuk of acht keer in en uit doen voordat het werkte. Dat is dus zo old skool als maar kan, want tegenwoordig gaat alles digitaal. En dat is ook de manier waarop onze kinderen opgroeien: met veel digitale kennis en vaardigheden. En wij als ouders maken ons vervolgens weer druk over schermtijd en regels. Ik concludeerde al snel dat de Nintendo Switch dé spelcomputer van nu is. Maar vanaf welke leeftijd is de Nintendo Switch geschikt? Ik las dat alle Nintendo Switch kinderspellen voorzien zijn van een leeftijdsaanduiding. Zo zijn er spellen die al geschikt zijn voor kinderen vanaf 3 jaar (pegi 3) of bijvoorbeeld vanaf 7 jaar (pegi 7). Toch las ik dat de Nintendo Switch wordt aangeraden voor kinderen vanaf 6 jaar. Dit in verband met het bedienen van de knoppen; dit is nog lastig voor kinderen tot en met 5 jaar. Natuurlijk verschilt het enorm per kind, net als welke spelletjes ze leuk vinden. Dankzij een Nintendo eshop tegoed kan de ontvanger gewoon zelf een spel uitzoeken en deze met een code betalen. Geen mand vol spelletjes meer, dus!

Vanaf welke leeftijd gamen - Mama's Meisje blog

Leuke spelletjes voor kinderen

Een Nintendo voor kinderen: wij hebben er nog geen, maar ik gok dat het de komende jaren wel geopperd gaat worden door één van de meiden. Het is best een flinke aanschaf, dus ik vind het een goede optie om ze zelf mee te laten sparen. Dat leert ze ook om de waarde van spullen te kennen en als ze slim zijn zetten ze bijvoorbeeld een Nintendo €50 tegoed op hun verlanglijstjes. Daarvan kunnen ze dan weer spelletjes uitzoeken die passen bij hun leeftijd. Leuke spelletjes voor kinderen zijn bijvoorbeeld:

  • Animal Crossing
  • Mario Kart of Mario Golf
  • Mijn vriendin Peppa Big
  • Paw Patrol: On a Roll
  • Just Dance

Voorlopig hoor ik nog geen signalen en vermaken ze zich prima met spelletjes op de tablet. Maar het zal vast niet lang meer duren voordat de interesse voor een Nintendo Switch gewekt is.

LEES OOK: KINDEREN ZELF SPAREN VOOR NINTENDO

Nintendo voor kinderen: welke leeftijd voor gamen vind jij oké? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Foto’s: Super Nintendo, Nintendo Switch
Commerciële content: disclaimer