Hoewel ze spelen in de huiskamer ook heel gezellig vindt, vraagt Suus steeds vaker of ze naar boven mag. Maar vanaf wanneer mocht ze alleen boven spelen en hoe pakken we dat aan? Lees maar mee!

Samen spelen vs. alleen spelen

Misschien heb je ‘m al eens voorbij zien komen: de IKEA speelhoek die we in onze huiskamer hebben gemaakt. We hebben een soort ‘nisje’ in de woonkamer en die leende zich daar ideaal voor! Het was een schot in de roos, want Suus speelde er vanaf dag 1 maar al te graag in en Niene brengt er tegenwoordig ook uren door. Zo hebben ze lekker hun eigen plekje en aan het eind van de dag kan ik alles snel weer in de kasten opbergen. Nog een voordeel: het staat best gezellig in ons interieur. Toevallig heb ik net de boel weer omgegooid en staat de speelhoek nu aan de andere kant. De meiden spelen graag samen maar steeds vaker gaf Suus aan dat ze graag naar boven wilde. Niet al het speelgoed dat zij heeft is geschikt om beneden in de speelhoek op te bergen, aangezien Niene er nog niet mee mag spelen. Als het neerkomt op samen spelen vs. alleen spelen, wilde Suus steeds vaker naar boven. Ik twijfelde: is ze daar niet te jong voor?

Samen spelen peuter dreumes - Mama's Meisje blog

Op welke leeftijd alleen boven spelen?

Ik ging te rade bij vriendinnen met iets oudere kinderen of kids van dezelfde leeftijd. Op welke leeftijd mochten de kinderen alleen boven spelen? Het verschilde niet eens zoveel van elkaar: de meeste kinderen begonnen met boven spelen op ongeveer dezelfde leeftijd als Suus nu is. Tussen 3 en 3,5 jaar dus. Ik kreeg al wel snel te horen dat ik er op deze leeftijd nog niet teveel van moest verwachten. ‘Boven spelen’ betekende bij veel vriendinnen dat de kinderen na 10 minuten alweer naar beneden wilden. In ieder geval gaf het mij de doorslag om een plan te maken voor een speelhoek op de slaapkamer. De commode ging naar zolder en er kwam een mooie speelhoek voor terug. We pakten ook maar gelijk de hele kamer aan en ik ben superblij met het resultaat. Suus blijkbaar ook, want ze stelt bijna dagelijks de vraag: ‘mag ik boven spelen?‘.

Vanaf wanneer alleen boven spelen welke leeftijd hoe oud kind - Mama's Meisje blog

Babyfoon met camera

Mijn antwoord is nu: ‘ja!‘. Ik loop dan met haar mee naar boven en sluit het traphekje voor haar. Er staat een babyfoon met camera op haar kamer en ze weet dat als ze roept, ik gelijk kom. Via de camera kan ik haar in de gaten houden en dat vind ik nu nog wel een prettig idee. Op haar kamer heeft Suus de Zoef Zoef Dieren, een mooi houten poppenhuis en tal van leesboekjes. Eigenlijk kiest ze iedere keer iets anders uit om mee te spelen, wat ik wel grappig vind om te zien. De ene keer duurt het alleen boven spelen een half uur, de andere keer vraagt ze na 5 minuten al of ze weer naar beneden mag. Ook als Niene in bed ligt (de kamer ernaast), speelt ze gewoon boven want haar zusje slaapt toch overal doorheen. Boven ligt speelgoed waar Niene nog te klein voor is, boeken die nog niet aan de verscheursessie van onze dreumes toe zijn en speelgoed waar Suus graag rustig mee wil spelen zonder tussenkomst van grijpgrage handjes. Ik heb wel goed nagedacht over wát ik er neer heb gelegd. Zo liggen er geen stiften, klei of andere knutselspullen. Ze mag dan alleen boven spelen, ik zag het niet zo zitten om de proef op de som te nemen of de pas geverfde muren nog wat extra decoratie kunnen gebruiken ;) Het grappige is dat ze ’s morgens netjes in bed blijft liggen tot we haar uit bed halen. Ben benieuwd hoe lang dat nog duurt, want met al dat speelgoed binnen handbereik had ik verwacht dat ze nog wel een keer uit bed zou komen. Al met al ben ik blij dat we deze keuze hebben gemaakt en vind ik dit een hele leuke, nieuwe fase!

Op welke leeftijd mag of mocht jouw kindje alleen boven spelen? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1