Suus is nog maar net 3 geworden en de basisschool lijkt nog mijlenver weg! Niets is minder waar: nog één schooljaar en een zomervakantie aftellen en dan is het zover… Hoewel het kalendertechnisch dus nog wel heel lang duurt, dachten wij de afgelopen weken na over een praktisch dingetje: vakantie. Dit is namelijk het laatste jaar dat we ‘buiten het seizoen’ op vakantie kunnen. Wist je dat er een manier is om je vakantiedagen te verdubbelen? Zó kun jij het langste weg met zo weinig mogelijk vrije dagen!

Op vakantie voordat de basisschool begint

Ze kan eigenlijk niet wachten maar het duurt nog héél lang: mijn oudste meisje gaat over een klein jaar naar de basisschool. Iets waar ik nu totaal nog niet mee bezig ben en waar ik me ook maar weinig druk om maak. Wie dan leeft, wie dan zorgt! Er is echter één ding waar we het de afgelopen weken wel over gehad hebben: vakantie. We stonden er in de zomer opeens bij stil dat wij straks ook rekening te houden hebben met de schoolvakanties. Dat betekent: gebonden zijn aan het hoogseizoen en het slim plannen van Erik’s vrije dagen. Ik werk natuurlijk vanuit huis, maar dat betekent niet dat ik maar lukraak vrij kan nemen wanneer het mij uitkomt ;) Op vakantie voordat de basisschool begint leek ons zeker een prioriteit voor 2020. En toen ik een heel praktisch persbericht tegenkwam in mijn mailbox, besloot ik dit met jullie te delen. Er is namelijk een manier om je vakantiedagen te verdubbelen!

Vakantie plannen voordat je kind naar de basisschool gaat - Mama's Meisje blog

Vakantiedagen verdubbelen in 2020

De ene vakantie is nog maar net achter de rug of je mag alweer nadenken over de volgende. Het lijkt nog wat aan de vroege kant, maar het regenachtige najaar is hét moment om na te denken over de vakantieplannen voor volgend jaar. Wie zijn vakantiedagen rondom de verplichte vrije dagen plant, kan zijn of haar vakantiedagen verdubbelen in 2020. Het aantal vrije dagen kan oplopen van 27 naar maar liefst 54 vrije dagen! TravelHunter zocht uit op welke dagen je het beste vrij kunt nemen als je met kinderen reist.

Niet gebonden aan het hoogseizoen

In Nederland heb je wettelijk gezien recht op 20 vakantiedagen als je fulltime werkt. De meeste werkgevers zetten daar nog een aantal dagen bovenop. Als je 27 vakantiedagen hebt, kun je in 2020 in principe 54 dagen op vakantie als je de feestdagen en de weekenden meerekent. Reis je met kleine kinderen die nog niet naar school gaan en ben je dus niet gebonden aan het hoogseizoen, dan kun je hier handig gebruik van maken. In onderstaande schema staat precies aangegeven welke dagen je vrij zou kunnen nemen rondom feestdagen.

Vakantiedagen verdubbelen in 2020 schema voor kinderen die nog niet op school zitten - Mama's Meisje blog

Reizen met schoolgaande kinderen

Gaan je kinderen al wel naar school, dan ben je iets minder flexibel, maar kun je evengoed deze truc uithalen. Een groot deel van de feestdagen valt namelijk in de schoolvakanties. In de meivakantie is het meeste voordeel te behalen. Koningsdag valt op een maandag en Bevrijdingsdag op de dinsdag daarna. Dit is eens in de 5 jaar een vrije dag en zo ook in 2020. Door de dagen rondom deze feestdagen vrij te nemen, kun je maar liefst 16 dagen weg voor maar 8 vakantiedagen. Datzelfde kun je doen rondom Kerst en Oud & Nieuw. En de meeste scholen hebben ook Goede Vrijdag en de vrijdag na Hemelvaartsdag vrij. Doe er je voordeel mee!

Schema reizen met schoolgaande kinderen vrije dagen opnemen rondom de feestdagen 2020 - Mama's Meisje blog

Vakantieplannen

Ik was dus helemaal niet op de hoogte van dit trucje en dat is ook logisch want tot nu toe waren we nog nergens aan gebonden. We gaan er binnenkort maar eens voor zitten om te kijken wat mogelijk is zodat Erik de juiste vrije dagen kan aanvragen. Het maken van vakantieplannen vind ik één van de leukste dingen om te doen en op deze manier is het extra leuk! Hoewel we er dit jaar voor kozen om thuis te blijven in verband met de tuinverbouwing, hopen we volgend jaar wel een leuke bestemming te bezoeken. Heb jij al vakantieplannen voor het nieuwe jaar?

Vakantiedagen verdubbelen in 2020: wist jij dat dit op deze manier kon? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1