Stop de tijd! Vandaag is Niene precies 18 maanden, anderhalf dus. Dat betekent dat ze nu écht geen baby meer is en dichter bij haar 2e verjaardag zit dan bij haar eerste. Ik ben even huilen in een hoekje… Omdat ze in het laatste half jaar ineens zo groot is geworden, schreef ik weer een nieuwe update! Lees je mee?

18 maanden: ontkenningsfase

Toegegeven: ik zat lange tijd in de ontkenningsfase. Who says dat baby’s na hun eerste verjaardag ineens dreumesen zijn? Onzin hoor, ik had nog steeds een lieve kleine baby. Maar oh oh, daar dacht Niene even anders over. Die is dus in het afgelopen half jaar ontpopt tot een echte dreumes en begint zelfs al tekenen te vertonen van de peuterpuberteit. Mede mogelijk gemaakt door haar grote zus. Want gedrag kopiëren, dat kan ze als de beste. Dat vind ik dus precies het allerleukste aan ons vrolijke zonnetje in huis: eigenwijs, trekt zich nergens iets van aan en is echt helemaal nergens bang voor. Dat laat ze graag merken met een heleboel volume in haar stem. Queen Bey, eat your heart out want ik voorzie een zangcarrière voor deze schreeuwlelijk ;)

Update Niene 18 maanden - Mama's Meisje blog

Kiezen & zelf doen

In eerdere updates uit haar eerste jaar schreef ik al regelmatig over tandjesleed. Wat een ellende, iedere keer als er weer een nieuwe tand doorkwam! Deze moeder was even vergeten dat er ook nog kiezen achteraan komen en dat dat leed nog veel zwaarder is. Serieus: de gebroken nachten waren weer terug, de zetpillen waren niet aan te slepen en Niene had flink last van haar mond. Ook slaapt ze extra veel als er kiezen doorkomen, ze is er een soort ‘grieperig’ van. Ze is er nog niet helemaal doorheen maar we hebben nu wel een soort ‘combinatie’ gevonden van hoe we het leed kunnen verzachten. Gelukkig verdwijnt haar eigenwijsheid niet, zelfs niet wanneer ze last heeft van die kiezen. Deze dame laat zich niets wijsmaken en wil alles, net als haar grote zus, zelf doen. De twinkeltjes in haar ogen als ze haar eigen haar kamt, mama het slabbetje aangeeft om om te doen voor het eten en zelf hapjes eten opschept: onbetaalbaar. Lekker ding!

Eerste stapjes

Suus zette haar eerste stapjes toen ze 16 maanden was. Dat geen enkel kindje hetzelfde is, blijkt hier thuis wel: Niene loopt nu, op de leeftijd van 18 maanden nog niet. Sterker nog: ze kan nog niet zelf staan. Lopen langs de tafel en al leunend ergens tegenaan staan, dát kan ze wel. En dat doet ze dus het liefst de hele dag. Dan kruipt ze naar me toe, gaat staan, draait zich voorzichtig om en pakt mijn handen, zodat we samen aan de wandel kunnen. In bed staat ze al tijden los, daarop betrapte ik haar via de babyfoon. En in de badkamer, op het badmatje, staat ze ook los. Alleen als papa in de buurt is, want zodra mama in beeld komt, laat ze zich vallen. Verder ‘loopt’ ze op haar knieën en gaat op handen en voeten à la Mowgli door de woonkamer. Ik vermoed daarom dat haar eerste stapjes niet lang meer op zich zullen laten wachten. En dat is helemaal prima! Bij Suus maakte ik me nog wel eens druk om dit soort mijlpalen (“andere kindjes lopen al wel, waarom Suus nog niet?“), maar ik ben daar echt zoveel relaxter in geworden sinds de tweede. We zien het vanzelf en op hun 18e fietsen ze allemaal naar de kroeg.

Eerste stapjes dreumes - Mama's Meisje blog

Kletstante

Qua praten is Niene lange tijd een stille geweest. Zo hoorde ik altijd vrij weinig geluiden uit de box komen en leek het lang alsof ze haar tong verloren was. Maar sinds ze haar stem ontdekt heeft, ongeveer 4 maanden geleden, is ze ontpopt tot een echte kletstante. Wat een gezelligheid brengt dat met zich mee! Niene vertelt hele verhalen, zingt liedjes (‘klap eens in je handjes’ in babytaal, té schattig!) en heeft een geweldige schaterlach. Samen met Suus keten ze wat af en liggen ze regelmatig in een deuk. Ze zegt al ‘papa’, ‘opa’, ‘op’, ‘hap’, ’tus’ (Suus), ‘daaa’ (doei) en ‘klaaa’ (klaar). En ook een heleboel wat we nog niet kunnen ontcijferen, maar dat komt ook allemaal vanzelf. Ze heeft in ieder geval flink volume in haar stem en niet zo’n beetje ook. We gebruiken de babyfoon dan ook alleen nog vanwege het schermpje, zodat we kunnen zíén wat ze doet. Als Niene huilt, dan hoor je dat ook echt wel zonder :) Al met al gaat deze vrolijkerd als een speer. Alweer 18 maanden. Nog 6 maanden en dan wordt ze alweer 2! Werd Suus al snel groot, vind ik het nu helemaal niet te geloven. Het gaat me allemaal veel te snel…

Op welke leeftijd liep jouw kleintje? En vind je het ook allemaal zo verschrikkelijk snel gaan? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1