Gezond eten, regelmatig bewegen en goed voor mezelf zorgen: moet lukken, toch? Nou, de bekkenklachten zijn nog steeds flink aanwezig en in deze update vertel ik hoe dat de afgelopen tijd is gegaan. Benieuwd wat er terecht is gekomen van mijn beweegdoelen en wat ik ontdekte? Lees maar mee!
‘Heb je nog steeds last van je bekken?’
Een paar weken geleden plaatste ik weer eens een vraagsticker in mijn stories op Instagram en stelden meerdere mensen vragen over mijn bekkenklachten. Ik beloofde toen een update te schrijven hierover, so here we are! Ik moest even terugzoeken naar de laatste blog die ik erover schreef: dat is deze. In maart schreef ik dat ik regelmatig werd teruggefloten door mijn lijf en dat is nu helaas nog steeds het geval. Als ik in de afgelopen jaren één ding geleerd heb, is het wel dat je het niet voor het kiezen hebt. Ik kan ze inmiddels wel wegkijken, maar het is nog steeds een groot onderdeel van mijn leven dus moet ik voorlopig roeien met de riemen die ik heb. Hoewel het steeds een klein beetje beter gaat, heb ik de afgelopen weken achterhaald wat de oorzaak is van de spierpijn, stijfheid en ook veel nek- en hoofdpijnklachten. Maar we beginnen bij waar we gebleven waren: ik schreef in die update dat ik een vitamine D tekort had en daar medicijnen voor kreeg. Deze hadden inderdaad effect op het gewichtsverlies, maar ik moet natuurlijk zelf ook aan de slag. Wat is er terecht gekomen van mijn beweegdoelen?
Vicieuze cirkel
Ik bezoek de bekkenfysiotherapeut nog steeds maandelijks en heb inmiddels een patroon ontdekt. De eerste twee weken nadat ik er ben geweest, voelt alles soepel en dartel ik rond als een jong hertje. In de derde week beginnen de pijntjes te komen en in de vierde week is het één bak ellende. Dan zit alles vast, heb ik heel veel hoofd-, nek- en rugpijn en hoef ik maar één verkeerde beweging te maken, dan schiet alles vast. Wanneer ik daarover post op social media, loopt mijn inbox altijd over van goedbedoelde adviezen. Van osteopaat tot accupunctuur en van kraken tot bepaalde voedingssupplementen. Maar hoe lief iedereen ook meedenkt, de oorzaak van dit alles is het gebrek aan regelmaat. Momlife, worklife, housewife life en social life zijn momenteel een heleboel balletjes om hoog te houden. Daar kwam de zomervakantie nog eens bij, waardoor al het ritme (en in mijn geval ook veel me-time) wegviel. Met andere woorden: beweging stond de afgelopen maanden ergens onderaan het prioriteitenlijstje. Dat is niet zo slim natuurlijk, maar het is wel de spagaat waar ik dagelijks in zit. Kan ik dus in die eerste twee weken superveel ‘aan’, poets ik gerust de hele benedenverdieping en wandel ik daarna probleemloos nog drie kwartier, is dat vanaf week drie ineens weer allemaal teveel. Het randje tussen conditie opbouwen en overbelasting is nog steeds flinterdun. Reken daarbij dat er drie jonge kinderen rondlopen waarbij zo’n beetje ALLES zich op de grond afspeelt en je zult begrijpen: het blijft een lastig iets. Bukken, tillen, iets oppakken, zelf op de grond zitten: ik voel me af en toe net een bejaarde maar het zorgt ervoor dat ik tegen het einde van week drie echt geen puf meer heb om ’s avonds nog een work-out te doen. Laat staan dat het dan goed voelt: ik heb dan vaak zoveel pijn, dat het eigenlijk alleen maar meer zou overbelasten. En dat moet anders!
Wat ik ontdekte…
Mijn voornemen is dus om bewegen weer hoog op mijn prioriteitenlijstje te zetten. ‘Ach, die lijstjes, komt zij weer aan!‘ Ja, jaren geleden vond ik dat zelf echt mega mutserig en control freakerig overkomen, maar momenteel zijn lijstjes mijn life saver. Ik maak iedere avond een lijstje voor de volgende dag. Hierop staan dingen die ik moet onthouden en wil doen, zowel huishoudelijk als werkgerelateerd. Het geeft veel rust en werkt voor mij ontzettend efficiënt. Nou, je raadt het al: ik ga bewegen voortaan ook op dat lijstje zetten. De ene dag zal dat een wandeling of fietstochtje zijn, de andere keer een work-out of alleen een paar dagelijkse oefeningen. Maar dan zijn we er nog niet, want door onze vakantie in Friesland heb ik iets ontdekt. Ik ben daar namelijk behoorlijk actief geweest en van tevoren was ik best huiverig voor de gevolgen. Zou ik het wel aankunnen? Zou ik in de dagen of week erna veel last van m’n bekken hebben? Nou, die zadelpijn na bijna 30 kilometer fietsen was killing, maar buiten dat viel het me reuze mee. Ik was positief verbaasd en voelde ‘goede’ spierpijn: geen overbelasting. Maar waarom loop ik er dan thuis zo stijf bij en slik ik regelmatig paracetamol omdat ik flinke rug-, hoofd- en nekpijn heb?
Tijd voor een nieuw matras
De oorzaak is even simpel als dat het onduidelijk was: het ligt aan ons bed. Ik sliep in Friesland op een ander bed en werd daar wonderbaarlijk genoeg wakker zónder spierpijn. Na de vakantie was het na één nacht in ons eigen bed alweer raak. Een stijve rug en nek, hoofdpijn en schouders die steeds knakken. Om over m’n bekkenklachten maar niet te spreken… Wat een ellende zeg, want sinds ik me er bewust van ben dat dít het ding is, merk ik pas hoe brak ik me voel na een nacht slapen in ons eigen bed. We gaan dus op zoek naar een nieuw matras, al vind ik dat best een ding. Ik ben vooral heel benieuwd naar ervaringen van anderen en zal er misschien wel even over doen, want een goed matras is een flinke uitgave en waar let ik dan op? Advies inwinnen dus en dan maar een dagje op pad om proef te liggen en te vergelijken. Ik zag dat veel matrassen nu ook geretourneerd mogen worden als het écht niet bevalt. Maar dat is het lastige met die matrassen, want die van ons sliep prima toen we ‘m net hadden. Genoeg om te overwegen en over na te denken dus, de komende tijd. Hopelijk kan ik over een tijdje met een meer zonnige update komen :)
Welk matras heb jij? Hoe lang heb je ‘m al en bevalt het goed? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!
Een goed matras is zo belangrijk!
Ik zou hiervoor echt even naar een goede beddenzaak in de buurt gaan, zodat je kunt gaan proefliggen. Dan voel je gelijk wat fijn ligt. En dan zou ik zelf ook wel een goede ipv budgetzaak opzoeken.. Matras/bed is sowieso duur. Dan liever duur en goed, dan iets minder duur en over een paar jaar weer gedoe!
Wij hebben een matras van Ikea die prima ligt. Wij lagen op vakantie juist op een waardeloos matras en ik kwam ook als een bejaarde uit bed met alleen maar pijntjes.
Natuurlijk kun je naar een Auping of Hästings maar dat is ook nog steeds geen garantie dat dat voor jou het beste ligt.
Dus proberen proberen proberen!
Kirsten Mamagisch onlangs geplaatst…Van rommel naar rust, maar hoe doe je dat?
Herkenbaar! Ik bleef na mijn laatste bevalling (11 maanden terug) ook elke morgen enorm brak mijn bed uit komen. Sinds februari een nieuwe boxspring van Swiss Sense. Enorme verbetering, geen pijn meer in mijn heupen en schouders! Maar ik ben een echte buikslaper en helaas nu ook nog pijn in mijn onderrug wanneer ik op mijn buik geslapen heb. (Wel minder erg) Over het algemeen erg tevreden over ons bed.
Hi!
We hebben een Avek bed en matras gekocht. (5 jaar terug alweer) geen moment spijt van gehad. Mijn man heeft een aantal jaren terug zijn rug gebroken gehad en had ook steeds veel klachten, nu in combinatie met veel bewegen zo goed als geen last meer van zijn rug. De inverstering was het zo waard!!
Wat wij toen begrepen hebben is dat als je matras niet bevalt hij eenmalig geruild mag en je oude matras gaat dan de hotels oid in. Maar of dat nu nog zo is…
Succes mijn advies laat je adviseren bij de betere (dus niet beter bed??) beddenzaak en probeer wat uit!
Volledig herkenbaar!
Ikea matrassen kan je 90 dagen lang proberen en zonder problemen terugbrengen indien het toch niet lekker ligt. Zeker het proberen waard!!
Het was een life saver hier.
Wij hebben ook een Ikea matras…..ik ben echt een princes op de erwt vind niets lekker liggen maar hier lig ik heerlijk op. Wel hebben we beiden een los matras met een topper er op. Je mag daar idd het matras omruilen wanneer je niet fijn ligt.
Datum zeker een ontdekking. Wat kun je dan heerlijk en uitgerust wakker worden. Afgelopen 1.5 week heb ik beneden geslapen na de bevalling van onze 3e. Erg last van de bekken, ook in de zwangerschap al, nu 2 nachten weer boven in m’n eigen bed op het goede matras gelegen….ik zeg niet dat de pijn weg is maar een vooruitgang is het zeer zeker.
Succes met de zoektocht naar een passend matras. Wij hebben beide ons eigen matras, ivm verschil in gewicht lengte en houding.