Op zoek naar een kidsproof en grotendeels overdekt uitje in de provincie Utrecht? Wij bezochten het Nationaal Militair Museum in Soest en in deze blog vertel ik je meer over onze ervaring! Lees je mee?

Uitje in provincie Utrecht

Al een hele tijd stond een bezoekje aan het Nationaal Militair Museum op mijn wishlist. Als je mijn blogs vaker leest of me volgt op social media, dan weet je vast wel dat wij er graag op uit gaan met de kinderen. En waar ik eerder nogal voor de hand liggende uitjes koos zoals een kabouterpad of de kinderboerderij, ontdekken we steeds meer toffe plekken in diverse thema’s die ik eerder misschien niet zo snel zou uitkiezen. Wij werden uitgenodigd voor een bezoek aan het Nationaal Militair Museum in Soest: een uitje in de provincie Utrecht. Dat is voor ons normaal gesproken een behoorlijke rit vanuit ons huis in Twente. Tijdens ons verblijf in een vakantiepark op de Veluwe konden we dit mooi met elkaar combineren: Soest ligt op 30 autominuten afstand. Met veel familieleden die bij een onderdeel van de Nederlandse krijgsmacht zitten en hebben gezeten, was het voor de kinderen een geweldig vooruitzicht om een kijkje te nemen bij dit avontuurlijke museum. Aangezien we nog niet eerder bij het Nationaal Militair Museum waren geweest, had ik geen idee wat ik moest verwachten, wat er te zien en te doen is en hoe kidsproof het is. Ik kan alvast verklappen dat wij dit uitje een enorme aanrader vinden, maar lees vooral verder want in deze blog ga ik je meer vertellen over onze ervaring!

Nationaal Militair Museum ervaring review beoordeling - Mama's Meisje blog

Wat is er allemaal te zien?

Nadat we een parkeerplekje hebben gevonden voor de auto, lopen we richting de entree van het Nationaal Militair Museum. Voorheen was dit vliegbasis Soesterberg, nu is het een indrukwekkend en modern glazen gebouw. De gele pijlen die vanaf de aankomst zichtbaar zijn, blijken het begin van een leerzame en avontuurlijke route door het gehele museum. We worden welkom geheten door een gastvrouw die ons wegwijs maakt. De grote rugtas mag in een gratis te gebruiken kluisje worden achtergelaten, de jassen hangen we in de garderobe en de natte paraplu’s leggen we op een daarvoor aangewezen plek. Met de QR-code op het entreekaartje kunnen we onszelf toegang verlenen tot het museum en dan kan ons avontuur beginnen! Op het moment van ons bezoek zijn er maar liefst 5 interactieve tentoonstellingen te bewonderen. Van de geschiedenis van de Nederlandse krijgsmacht (o.a. het ontstaan van de Nederlandse grenzen en verdedigingslinies en een tijdlijn van de Spaanse oorlog tot aan de aanslagen van 11 september) tot de Schatkamer vol schatten uit de militaire geschiedenis. En van het bijzondere verhaal achter de F-16 tot wandelen tussen tanks en vliegtuigen. Ik snap dat, als je dit zo leest, je je misschien afvraagt: “is dit wel leuk voor kinderen?“. Daarover vertel ik hierna uitgebreid meer!

Vanaf welke leeftijd Nationaal Militair Museum - Mama's Meisje blog

Vanaf welke leeftijd Nationaal Militair Museum?

Vanaf welke leeftijd is het Nationaal Militair Museum leuk? Dat was de meest gestelde vraag toen ik een vraagsticker in mijn story plaatste na ons uitje. Laat ik vooropstellen dat ieder kind anders is en dat ik puur en alleen mijn eigen ervaring kan delen. Onze dochters zijn 3, 5 en 7 jaar en we bezoeken vaker kidsproof musea! Het Nationaal Militair Museum heeft het ‘Kidsproof’ keurmerk gekregen van Museumkids. Dat betekent dat het museum is beoordeeld door kinderen en zij gaven het musem een score van 9.2! Na ons bezoek aan het Nationaal Militair Museum kan ik zeggen dat dit museum ontzettend kidsproof is: er zijn heel veel leuke onderdelen voor kinderen te vinden! Allereerst de interactieve schermen met daarop spelletjes of een quiz, maar ook informatie (veelal gecombineerd met gesproken verhalen door een koptelefoon die erbij hangt). Onze inschattig naar aanleiding van ons bezoek is dat het vanaf een jaar of 5 à 6 al leuk is, maar we denken dat het het allerleukst is wanneer de kinderen zelf ook al kunnen lezen. De hoogtepunten voor onze dames: de F16 testjes bij de tentoonstelling hierover. Ze konden hun reactiesnelheid en gehoor testen, met een draaischijf rondjes draaien en daarna over een oranje streep lopen, maar ook de uitleg over de schietstoel vond vooral Suus heel tof. Een grote maquette van het Binnenhof waarop een zogenaamde bom was aangetroffen. Aan de kinderen de taak om deze bom uit te schakelen door middel van een op afstand bestuurbare robot. Nou, ze waren er niet weg te slaan! En allemaal vonden ze de geweldige Xplore speeltuin helemaal het einde: hier vind je vier grote krijgsmacht speelobjecten! Een Chinook, een kasteel, een onderzeeboot en een tank. Daarnaast zijn er een heleboel speelse elementen zoals een trampoline in de grond, evenwichtsbalken en rijden op een paard: op het scherm zie je waar je heen rijdt en of je op tijd de schat naar de prinses brengt! Oudere kinderen kunnen d.m.v. een soort audiotour met speurtocht hun F16 brevet halen. Er was een mooie tentoonstelling, De klas van ’45, waarbij je ook echt een klas instapt en teruggaat naar persoonlijke verhalen over de Tweede Wereldoorlog. De adviesleeftijd hiervoor was een jaar of 9, dus onze meiden waren daar te jong voor. Nogmaals: je schat je eigen kind en zijn/haar interesses het beste zelf in, maar Linn hobbelt altijd wel achter de rest aan en soms hebben we haar ook wel een stukje getild omdat ze ergens aan zat wat van ons niet mocht. Het hoort er allemaal bij!

Xplore speeltuin krijgsmacht - Mama's Meisje blog

Onze ervaring

Al in de eerste zaal ontdekten de meiden de interactieve schermen en verhaaltjes via de koptelefoon. Ze hadden dus gelijk al veel te doen, want we gingen van zaal naar zaal. Op een gegeven moment kwamen we in de zaal waarin ze zoals de EOD een bom mochten uitschakelen, gevolgd door een zaal over internationale missies waarbij op een scherm een spel te spelen was: twee blauwe teams moesten twee rode teams uitschakelen. Dat was goed voor de afwisseling, want het kijken duurde een beetje te lang doordat deze mama en papa graag van alles wilden lezen en bewonderen… Het Arsenaal (wandelen tussen de tanks en vliegtuigen) maakte veel indruk en ook hier steeds leuke ‘kruip door sluip door’ effecten met ‘verstopte’ ruimtes vol militaire snuisterijen. Het hoogtepunt was natuurlijk de grote binnenspeeltuin! Nooit meer naar huis, haha! Helaas regende het behoorlijk die dag, maar buiten zijn ook nog superveel leuke activiteiten. Er is een speeltuin buiten, in het buitenseizoen kun je op bepaalde tijden (mee)rijden in een mini-jeep, mini-tank of een écht militair voertuig en er is een stormbaan. Check wel data voor je bezoek: buitenactiviteiten stoppen na de herfstvakantie en starten weer in het voorjaar! TIP: het buitenterrein van het Nationaal Militair Museum is vrij toegankelijk. Voor deelname aan (seizoensgebonden) buitenactiviteiten dien je wel tickets aan te schaffen bij de buitenkassa. Het is zelfs mogelijk om er een kinderfeestje te vieren! Je las het al: wij vinden het Nationaal Militair Museum echt een ontzettende aanrader en onze kinderen hebben het ook erg leuk gehad!

arsenaal - Mama's Meisje blog

Praktische informatie

Een dagje Nationaal Museum met kinderen op de planning? Hierbij wat praktische informatie & tips:

  • Adres: Verlengde Paltzerweg 1 te Soest.
  • Entree/prijzen: kinderen t/m 3 jaar: gratis – kinderen 4 t/m 12 jaar: €10 – regulier: €18  – Museumkaart/Vriendenloterij VIP-kaart/Rembrandtkaart/ICOM-kaart/Veteranenpas, MOD-pas, Defensiepas en Postactievenpas: gratis.
  • Parkeren is gratis.
  • Zelf meegebrachte etenswaren: het is toegestaan om eigen eten en drinken mee te nemen. Dit mag genuttigd worden bij de zitplaatsen rond de kassa, in de Arena en direct rond het museumgebouw. Er is een espressobar, een restaurant en bij mooi weer zijn er buiten ook foodtrucks!
  • Wifi: er is wifi aanwezig voor bezoekers.
  • Kinderwagen/buggy: aangezien het Nationaal Militair Museum zeer rolstoelvriendelijk is, kun je ook overal komen met een kinderwagen/buggy.
  • Er is een verschoonruimte voor baby’s op de toiletten in het museum.
  • Huisdieren zijn niet toegestaan in het museum. Een uitzondering wordt gemaakt voor hulphonden.
  • Meer informatie vind je op de website van Nationaal Militair Museum.

Museum met kinderen

Andere blogs met ervaringen en tips die je kunt lezen als je op zoek bent naar een leuk kidsproof museum met kinderen:

Ben jij al eens bij het Nationaal Militair Museum geweest? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Uitgenodigd: disclaimer