Staat de tuin winterklaar maken op jouw to do list voor dit najaar? Ik deel 3 bespaartips waar je volgend voorjaar extra blij mee zult zijn! Lees je mee?

Tuin opruimen najaar

We dompelen ons momenteel nog onder in zomerse temperaturen en genieten maximaal van het heerlijke tuinleven. Maar over pak ‘m beet een maand kunnen de weersomstandigheden alweer heel anders zijn: we stevenen af op het herfstseizoen. Dat betekent vaak: regen, bladeren en wind. Ook dalen de temperaturen en daar zijn niet alle tuinplanten goed tegen opgewassen. Tijd dus om de tuin op te ruimen voor de komst van het najaar! Met onze grote tuin draaien wij daar inmiddels onze hand niet meer voor om. Naast het gazon verzorgen, de klimplanten vorstvrij houden en de boel flink opruimen en vegen, zijn er enkele tips om geld te besparen. Daar heb je in het najaar misschien niet zoveel aan, maar volgend jaar is je portemonnee je dankbaar. Ik deel 3 bespaartips met je!

Tuinmeubels vervangen in de opruiming

Hoewel de tuin winterklaar maken niet mijn favoriete klusje is, ben ik ieder voorjaar weer blij dat we dit toch aangepakt hebben. Allereerst maken we de tuinmeubels goed schoon. Wij kochten onze set tweedehands toen we net gingen samenwonen. In principe gaat de huidige tuinset nog wel een jaartje (en misschien twee) mee, maar ik ben me al aan het oriënteren op een nieuwe. En dan vooral wat het beste en meest voordelige moment is om toe te slaan. Natuurlijk is het geweldig om in maart of april op pad te gaan voor een nieuwe loungebank, tuintafel of ligbed voor buiten. Daar hangt echter ook een behoorlijk prijskaartje aan. Maar wist je dat je tuinmeubels vervangen in de opruiming in het najaar veelal de meeste korting geeft? Tuincentra willen plaatsmaken voor de kerst en moeten ruimte maken: tuinmeubels in de uitverkoop dus! Misschien niet helemaal volgens de nieuwste trends, maar als je voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten is het kiezen of delen.

Tuin winterklaar maken 3 bespaartips - Mama's Meisje blog

Buitenspeelgoed scoren in de sale

Onze kinderen spelen vaak en veel buiten. We hebben dan ook een ruime collectie aan buitenspeelgoed en waar gespeeld wordt, verslijt weleens iets. Wanneer we de tuin winterklaar maken, ga ik altijd grondig door dit speelgoed heen. Is er iets kapot? Dan gaat het weg. Is er speelgoed bij wat qua leeftijd niet meer aansluit bij onze kinderen? Dan geven we het weg of verkopen we het. Maar ik denk ook alvast vooruit. Zo komt er nog een decembermaand aan en zijn ze allemaal in het voorjaar/het begin van de zomer jarig. Je kunt aan het einde van de zomer online buitenspeelgoed bestellen in de sale: je krijgt dan vaak veel korting op uitlopende producten. Ik heb eens een nestschommel in de opruiming besteld voor een paar tientjes die het jaar erop voor meer dan het dubbele als ‘nieuwe collectie’ verkocht werd. Ook leuk: een houten speelhuisje uitzoeken als ‘groot cadeau’ namens meerdere familieleden of voor je kinderen samen. Het houten exemplaar in onze tuin is nog iedere dag een succes!

Ruim de schuur op!

Naast de tuinset en het buitenspeelgoed zijn er in onze tuin nog veel meer dingen te vinden. Aardewerk bloempotten die niet tegen de vorst kunnen, een buitenkleed en andere decoratie dat ik opberg voor de winter en allerlei tuingereedschap. De tuin winterklaar maken combineren we altijd met het opruimen van de schuur. Tip: check of je alle tuingereedschap en/of elektrisch gereedschap nog nodig hebt. Werkt alles nog naar behoren? Wist je niet meer waar die schoffel stond en heb je er inmiddels drie? Wij verkopen regelmatig iets via tweedehands pagina’s op Facebook. Dat levert iedere keer een klein bedrag op, maar dat gaat dan in een digitaal spaarpotje voor uitjes en leuke dingen. Je verbaast je er soms over hoe dit kan aantikken na een flinke opruim- en verkoopsessie. En zo krijgt het ergens anders weer een nieuwe kans!

Staat de tuin winterklaar maken ook op jouw to do list voor dit najaar? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

Liefs Karin 2

 

 

 

 

Disclaimer