Tuinieren met kinderen is niet alleen een hele leerzame bezigheid: ze vinden het hier thuis ook nog eens ontzettend leuk! Wij maakten de tuin najaarsproof en ik vertel hoe we dat samen aanpakten. Lees je mee?

Tuinieren met kinderen

Als je mij enkele jaren geleden had verteld dat ik tuinieren nog eens leuk zou vinden, dan had ik je waarschijnlijk vierkant uitgelachen. Zoals ik een tijdje geleden al op mijn blog vertelde, ben ik geboren met het talent om werkelijk iedere plant dood te laten gaan. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en naarmate je ouder wordt, veranderen je interesses schijnbaar. Dat is bij mij in ieder geval wel zo, want sinds ik mijn kamerplanten alive and kicking kan houden, vind ik tuinieren steeds leuker! Ik blijk toch wel groene vingers te hebben, al zaten ze goed verstopt. Sinds onze grote tuinverbouwing zo goed als afgerond is, geniet ik volop van het buiten zijn en de kinderen genieten mee. Sterker nog, ze vinden het heerlijk om mee te mogen helpen en zodoende hebben we de afgelopen tijd onze tuin najaarsproof gemaakt. In deze blog vertel ik hoe wij dat deden en waarom tuinieren met kinderen leuk en leerzaam voor ze is!

Tuintips voor het najaar

Onze tuin is kidsproof ingedeeld, dat betekent dat we zo’n 80% gazon hebben. In de nazomer is er een robotmaaier geïnstalleerd, wat ontzettend prettig is. Toen ik op zoek ging naar tuintips voor het najaar, las ik dat het gras nog gemaaid mag worden zolang het groeit. Alleen als het te nat is, dan niet. Ik gok dat we de tijd tegemoet gaan waarin we het gras de komende maanden niet hoeven te maaien, want de eerste nachtvorst is geweest dus het wordt kouder. Naast gazon kiezen wij veelal voor makkelijk te onderhouden planten en bomen. Zo hebben we enkele olijfbomen, veel lavendel en een aantal siergrassen in potten. In een border hebben we clematisplanten gepoot, deze groeien tegen de schutting omhoog. In die border hebben we bij het najaarsproof maken van de tuin bloembollen gestopt, dus volgend voorjaar worden we blij verrast met een mooi gekleurd tafereeltje! Ook mochten de kinderen ieder een zakje zaden kopen, dat gaan we in het voorjaar in een bloempot doen en dan zullen we zien wat er gebeurd als we ze goed verzorgen. Ontzettend leuk én leerzaam voor kinderen!

tuinieren met kinderen - Mama's Meisje blog

Kuipplanten naar binnen

Als je je tuin najaarsproof gaat maken, is het handig om eerst te inventariseren welke plantensoorten er in je tuin aanwezig zijn. In het voorjaar heb ik veel eenjarige zomerbloeiers geplant. Deze zijn inmiddels zo goed als uitgebloeid, dus heb ik ze allemaal uit de mandjes en potten gehaald. Ook heb ik enkele kuipplanten naar binnen gedaan en heb ik opgezocht bij welke temperatuur de olijfbomen bescherming nodig hebben in het geval van vorst. In de schuur liggen materialen klaar om deze zo nodig in te pakken. Onze oudste dochter komt nu op een leeftijd waarbij ik haar kan uitleggen waarom de planten binnen moeten staan, waarom sommige planten weggehaald worden enzovoorts. En ze hielp natuurlijk mee met haar eigen kruiwagen en tuingereedschap!

Tuinsets schoonmaken en opruimen

In de schuur hangen sinds kort schappen aan de wand waardoor we veel ruimte hebben gekregen. Daardoor hebben we veel speelgoed en dergelijke op de schappen gezet en ontstond er ruimte om de tuinstoelen binnen te zetten. Ook de buitenkleden heb ik binnen gelegd. Uiteraard heb ik alles eerst schoongemaakt. Dat vonden de kinderen ook een leuk klusje (met een emmer sop en een spons) en op deze manier is de levensduur van onze tuinmeubelen ook hoger. De tafel past helaas niet in de schuur, maar staat nu droog onder de overkapping.

Vegen, snoeien

Toen we de tuin najaarsproof maakten, besloten we ook meteen wat te snoeien. Verder toveren we regelmatig de bladblazer tevoorschijn want van de bomen rondom onze tuin valt een heleboel blad. We hebben een groot hek aan één zijde van de tuin, hier blazen we het blad altijd doorheen en zo ontstaat er aan de andere zijde van het hek een grote strook met een hoge bult herfstbladeren. Dat is dan weer fijn voor egels en insecten en op die manier ligt het ons niet in de weg. En de meiden hielpen flink mee met hun eigen bezem en bladhark. Teamwork makes the dream work!

Is jouw tuin najaarsproof of ga je nog aan de slag? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1

 

 

 

 

Commerciële content: disclaimer