Je tuin inrichten: waar moet je allemaal aan denken? In deze blog geef ik tips voor het aanleggen van jouw droomtuin! Lees je mee?

Droomtuin aanleggen

De tuin is een verlengstuk van je huis: met name in het voorjaar en in de zomermaanden zijn we met z’n allen veel buiten te vinden. Waar de één tevreden is met een klein terras, wat planten in potten en een parasol, pakt de ander uit met een comfortabele loungeset, een luxe overkapping en een compleet lichtplan. Je tuin inrichten is heel persoonlijk en het is goed om je in te lezen, zodat je verschillende aspecten kunt meenemen in je overweging bij het aanleggen van je droomtuin. In deze blog deel ik tips voor het aanleggen van jouw droomtuin.

Gazon versus bestrating

Je tuin inrichten is van veel dingen afhankelijk. Heb je bijvoorbeeld een gezin met buitenspelende kinderen of zijn je kinderen wat ouder en vliegen ze al bijna uit? Ben je gezegend met groene vingers en wil je een tuin vol groen en bloemen of ga je voor onderhoudsarm? De verhouding tussen gazon versus bestrating is een hele belangrijke en vergeet daarbij de borderrand niet. Graskanten zijn het perfecte hulpmiddel om je tuin vorm te geven en een strak totaalbeeld te creëren. Houdt qua bestrating bijvoorbeeld rekening met de grootte van een terras en de afmetingen van de tuinset die je erop wilt plaatsen, evenals de loopruimte eromheen. Zelf hebben wij een groot gazon en hebben bij de aanleg ook rekening gehouden met een robotmaaier. Als moeder van drie jonge kinderen kan ik beamen dat gazon enorm goed past in een kidsproof tuin. En qua onderhoud valt het enorm mee!

Tuin inrichten tips voor het aanleggen van jouw droomtuin - Mama's Meisje blog

Bloemen en planten

Bloemen en planten in je tuin zijn hipper én belangrijker dan ooit. De natuur heeft er baat bij dat insecten blijven bestaan en door bloeiende bloemen in je tuin te zetten, help je de natuur een handje. Maar dat niet alleen: bloemen en planten geven ook sfeer en kleur! Belangrijk punt om rekening mee te houden bij je tuin inrichten: op welke manier krijgen bloemen en planten een plek in jouw droomtuin? Reserveer je hier ruimte voor in de vorm van aparte stroken, misschien een border of toch met bloembakken en -potten? Houd rekening met de stand van de zon en kies vervolgens zorgvuldig uit welke bloemen en planten je op welke plek wilt neerzetten. Wij zaaiden vorig jaar een grote strook in met bloemenzaadjes en hebben daar de hele zomer plezier van gehad!

Opbergruimte

Je tuin inrichten is één ding, maar waar moeten al die spullen heen als het zomerseizoen op z’n einde loopt? Bij het aanleggen van jouw droomtuin denk je waarschijnlijk vooral aan het terras, die mooie border vol bloeiende bloemen en het gazon. Vergeet niet om ook opbergruimte in te calculeren! Een schuurtje of blokhut waar je gereedschap, fietsen, buitenspeelgoed en tuinkussens kunt opbergen is onmisbaar bij een droomtuin aanleggen. Om deze opbergruimte maximaal te benutten is het slim om schappen aan de wanden te maken waarop je spullen kwijt kunt. Ook een box waarin je tuinkussens droog kunt opbergen is een aanrader: dit voorkomt dat er vochtplekken in de stof ontstaan, waardoor je langer plezier hebt van je tuinkussens. Ook handig: er bestaan speciale systemen waarin je tuingereedschap zoals een bezem, schoffel en hark, kunt ophangen. Hierdoor blijft er ruimte over om bloempotten en planten vorstvrij binnen te zetten als dit nodig is!

Welke punten zijn voor jou belangrijk bij je tuin inrichten? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Commerciële content: disclaimer