Wat ze je niet vertellen over momlife: het chronische gevoel van moeheid dat je er gratis bij krijgt. Doen we met liefde natuurlijk, maar in deze blog deel ik tips tegen vermoeidheid om wat meer uitgerust de dag door te komen! Lees je mee?

Momlife: chronisch vermoeid

Oh, wat verlang ik soms terug naar de tijd dat ik nog ongestoorde nachten van minimaal acht uur maakte en de ochtendspits nog niet bestond. Begrijp me niet verkeerd: mijn kinderen zijn mijn álles en ik zou ze voor geen goud willen missen, maar zowel de kwaliteit als de kwantiteit van mijn nachtrust zijn behoorlijk veranderd sinds het moederschap. Nooit gedacht dat ik het op zo weinig slaap en met zoveel om aan te denken, vol kon houden. Ik denk dat veel moeders zich daarin herkennen en laten we eerlijk zijn: het moederschap is geweldig, maar óók zwaar. Baby’s die ’s nachts meermaals wakker worden voor een voeding, kinderen die nachtelijke feestjes bouwen en to do lists die in je hoofd blijven zweven waardoor inslapen haast onmogelijk lijkt. Of veel te laat naar bed gaan omdat je ’s avonds eindelijk even wat tijd voor jezelf hebt. Over slapen en het moederschap is al veel geschreven en dan vooral dat het er nu eenmaal bij hoort. Dat is misschien wel zo, maar een beetje beter voor jezelf zorgen is in het geval van vermoeidheid stap één om deze zware fase in je leven aan te kunnen. Daarom verzamelde ik tips om vermoeidheid tegen te gaan, want wij moeders moeten elkaar een beetje helpen!

Lifestyle Tips tegen vermoeidheid Mamas Meisje blog

Tips tegen vermoeidheid

Zit je overdag te knikkebollen op kantoor of val je bijna in slaap na de lunchpauze? Rode vlag! Tijd om beter voor jezelf te zorgen, maar de eerste uit dit lijstje met tips tegen vermoeidheid is toch echt om te checken of je geen tekorten hebt. Zo bleek ik na mijn derde zwangerschap wederom een tekort aan vitamine D te hebben, waarna ik dit op doktersadvies voor de rest van mijn leven moet blijven gebruiken aangezien het uit zichzelf niet herstelde de vorige twee keer. Er zijn enorm veel vitamines en mineralen die invloed hebben op ons energiepeil en waarbij een tekort zich kan uiten in vermoeidheidsklachten. Zo kan een omega 3 tekort zich uiten in de vorm van concentratieproblemen. Geen wonder dat je zo futloos op je werk verschijnt!

Voldoende slaap, minder stress

Het moederschap komt veelal met overvolle agenda’s, niet alleen die van jezelf maar ook die van je mini’s. Schema’s van afwisselend school, studiedagen, sport, schoolvakanties, speelafspraakjes en andere bijzonderheden moeten gecoördineerd worden. Je zou bijna vergeten dat je ook nog een eigen leven hebt! Goed voor jezelf zorgen betekent voor iedereen iets anders. Waar de één ontspant van een avondje series kijken op de bank, kletst een ander liever bij met die goede vriendin in dat fantastische sushirestaurant. Hoe dan ook: zorg ervoor dat je regelmatig zulke ontspanmomenten inplant. Je hebt het nodig om even je zinnen te verzetten en het geeft ook een frissere blik dan domweg doorgaan zonder dingen in die overvolle agenda’s die energie geven. En dan de inkopper in een lijstje met tips tegen vermoeidheid: slaap voldoende. Klinkt makkelijk hè en we weten het stiekem allemaal wel. Heb je problemen met inslapen? Ik spotte de Nachtrust capsules van Nutribites, met Valeriaan. Gebruik je medicatie, check dan wel even bij je zorgverlener of er geen interacties zijn met kruidengeneesmiddelen!

Leefstijl goals

Sinds ik zelf aan mijn leefstijl werk, merk ik veel verbetering in mijn energiepeil. Hoewel het echt met ups and downs gaat, zorgt een simpele wandeling in de buitenlucht ervoor dat ik me energieker en fitter voel. Maar bewegen kan op vele manieren: zoveel mensen, zoveel wensen. Wat tips tegen vermoeidheid betreft, is leefstijl een onmisbare in het rijtje. Voedzaam eten, regelmatig bewegen: het is een cirkeltje waarbij de beloning zich uit in meer energie en de aanmaak van gelukshormonen. Go for it!

Welke tips tegen vermoeidheid ken jij nog meer? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Disclaimer