Eind augustus was het weer raak. Het zoveelste virus trad ons huis binnen en nadat Suus het eerst te pakken had, tackelde het mij daarna nog even. Nu is een griepje al heel vervelend, maar ik had er ook keelpijn bij en dat maakt het ziek zijn nog vervelender. 

Keelpijn

Keelpijn is gewoon heel vervelend. Het beperkt je met eten en drinken en soms zelfs met praten. Als je er ook nog erg verkouden bij bent, voelt hoesten niet als the first thing to do wanneer je een zere keel hebt. Gelukkig heb ik er niet zo heel vaak last van, des te vervelender vond ik het om midden in de zomer keelpijn te hebben! Al is het geen straf om ijsjes ter verzachting te eten ;) Omdat ik in mijn werk als apothekersassistente menig advies aan de balie heb gegeven, weet ik een aantal tips en tricks om de pijn in je keel te verzachten. Die deel ik natuurlijk graag met jullie!

SAM 3578

Wat te doen tegen keelpijn?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen tegen keelpijn. Ik zette wat tips voor je op een rijtje:

  • Blijf voldoende drinken! Soms kan dat erg pijnlijk zijn, maar regelmatig iets drinken kan de pijn verzachten. Een glas koud water, maar ook een warm kopje thee kunnen verzachten. Gewoon even proberen wat je zelf het prettigst vindt!
  • Geef je stem rust, maar als je toch praat, ga dan niet fluisteren.
  • Neem sowieso rust, vooral als je ook koorts hebt en je je niet lekker voelt. Je voelt zelf het beste aan of je iets rustiger aan moet doen als je keelpijn hebt.
  • Ik heb vaak last van keelpijn in combinatie met verkoudheid. Een lekker warm bad, een doorgesneden ui naast mijn bed gedurende de nacht en een neusspray hielpen de verkoudheid verminderen, waardoor de keelpijn ook minder werd.
  • Zuigen op dropjes of zuigtabletten. Hoewel dropjes lekker zijn en de pijn even verzachten, probeerde ik een keer de zuigtabletten van Trachitol. Ik had gelezen dat hierin het stofje lidocaïne zit. Ook bevat het een soort ‘ontsmettingsmiddel’ om de groei van bacteriën en virussen die de keelpijn kunnen veroorzaken, te remmen. Baadt het niet, dan schaadt het niet, was mijn insteek. Ik merkte zelf een duidelijk verschil tussen Trachitol en bijvoorbeeld een dropje. Mijn keelpijn werd er niet sneller beter door, maar het Trachitol zuigtabletje maakte de pijn wel iets dragelijker waardoor ik weer makkelijker kon drinken.
  • Een lepel honing kan ook erg verzachten, je kunt het ook door de thee doen!
  • Rook je? Liever laat je de sigaretten even voor wat ze zijn als je keelpijn hebt. Misschien een goede gelegenheid voor een stoppoging?
  • Voel je je zieker, maak je je zorgen of twijfel je? Raadpleeg je huisarts!

Natuurlijk zijn dit tips die ik zelf uitprobeerde en ook regelmatig aan mensen gaf die in de apotheek kwamen met keelpijnklachten. Echter kunnen deze de adviezen van een professional nooit vervangen!

Trachitol app

Heb je, net als ik, een doosje Trachitol gekocht? Vanaf nu kun je een app op je telefoon downloaden (hier). Hierin vind je nog meer informatie en tips over keelpijn. Wanneer je de app opent en het doosje scant, verschijnt er een specialist. Je kunt nu een keuze maken: wil je meer weten over Trachitol of over keelpijn? Ook kun je de bijsluiter van Trachitol lezen.

SAM 3583

De specialist beantwoordt je vragen over keelpijn en heeft nog veel meer tips en adviezen om de keelpijn te verzachten. Zo gaf de specialist tips die ik alweer was vergeten en die heel goed kunnen bijdragen aan het dragelijker maken van de klachten. Mijn keelpijn was gelukkig na een week weer helemaal weg!

Dit artikel geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raad ik je te allen tijde aan contact op te nemen met jouw huisarts (of specialist). Trachitol is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Heb jij wel eens keelpijn gehad? Wat deed je toen om de pijn te verzachten? Ik lees graag jouw reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin

 

 

 

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking.