Een van de allerleukste dingen om te doen tijdens mijn zwangerschappen vond ik het inrichten van de babykamer. Maar hoe begin je, waar moet je op letten en wat moet je vooral niet doen? Vandaag deel ik mijn tips voor het inrichten van de babykamer met je! Lees je mee?

Slaapkamer voor de baby

Ik kan me het gevoel nog goed herinneren als ik terugdenk aan het moment dat ik voor het eerst een positieve zwangerschapstest in handen had. Wauw, als alles goed mocht gaan, zouden wij over een week of 36 een kindje mogen verwelkomen! Die eerste periode vond ik ontzettend spannend: zou het allemaal goed gaan? Ik weet nog dat ik amper naar babyspullen durfde te kijken, steeds in mijn achterhoofd houdend: wacht nog maar even. Maar na een goede termijnecho en het wereldkundig maken van ons blijde nieuws, mocht ik ‘los‘ van mezelf. Toen ik dertien weken zwanger was, stond mijn eerste shopdate gepland. Samen met oma en tante to be gingen we op pad voor een rondje babyshoppen! Ik kon niet wachten om aan de slag te gaan met het inrichten van de babykamer, maar vond het ook lastig: hoe pak je dit aan? Inmiddels heb ik twee keer ervaring met het inrichten van een, voor mij perfecte, babykamer en vandaag deel ik graag mijn tips met je!

Maak een to do list

Misschien woon je in een ‘af‘ huis en heeft het kamertje, buiten een likje verf en een nieuw behangetje om, weinig verbouwing nodig. Lucky you! Óf je treft het, net als ik destijds, en er moet nog ‘iets meer‘ gebeuren voordat er überhaupt nagedacht kan worden over de inrichting van de toekomstige babykamer. Toen ik bijna op de helft van mijn eerste zwangerschap was, was onze bovenverdieping nog één grote zooi: alles was gesloopt en gestript en ik moest bepalen waar de nieuwe slaapkamers moesten komen. De ietwat hormonale architect in mij voelde al lichte druk, wat volgens papa in spé geheel onterecht was. Uiteindelijk stond de stoffeerder de dag voor mijn inleiding nog vloerbedekking te leggen op de overloop en was ik inmiddels not amused. Mijn eerste tip is dan ook: breng in kaart wat er moet gebeuren! Het is fijn om overzicht te hebben en zo weten jij en je partner allebei wat er nog op het klusprogramma staat.

Verbouwing babykamer tips inrichten - Mama's Meisje blog

Doe inspiratie op!

Dat er misschien nog verbouwd moet worden, wil niet zeggen dat jij lekker op je zwangere kont op de bank mag ploffen. Het is tijd om inspiratie op te doen! Sommige preggo ladies weten maar al te goed wat ze willen, maar het kan ook zijn dat je bijna álles leuk vindt. Zie dat maar eens te vertalen naar één babykamer. Ik adviseer je om lekker te gaan windowshoppen. Er zijn genoeg leuke babywinkels en die allerlei voorbeeldkamertjes hebben, waardoor je kunt ‘keuren‘ wat jou aanspreekt en wat totaal niet. Vergeet niet om foto’s te maken tijdens je shopsessies, want zo kun je later nog eens terugzoeken van welk merk dat ene schattige wiegje of die stoere commode ook alweer was. Daarnaast: Pinterest is your friend! In deze visuele zoekmachine vind je tal van voorbeelden en inspiratiefoto’s. Maak van al die inspiratie een moodboard en je weet straks waar je naar op zoek moet gaan om de stijl van je moodboard te vertalen naar de babykamer! Houdt ook rekening met de ruimte die je hebt en waar je de meubels wilt en kunt plaatsen. Een plattegrondje doet het altijd goed!

Moodboard Pinterest babykamer meisje goud wit roze tips babykamer inrichten - Mama's Meisje blog

Bepaal het budget en schrijf op wat je nodig hebt

Hoeveel geld wil of kun je missen om de babykamer in te richten? Kies je voor nieuw of tweedehands? Hoeveel verwacht je per item uit te geven? Voor ons werkte het goed om alles eens op te schrijven. Toen ik zwanger was van Suus ging er veel budget op aan de verbouwing. De gehele bovenverdieping werd gestript en opnieuw opgebouwd. Er moesten nieuwe vloeren in, er werd geïsoleerd en de muren werden opnieuw aangesmeerd. Vervolgens moesten er nieuwe vloeren in, raambekleding, behang en verf. Dit was een behoorlijke kostenpost, dus kocht ik veel babybenodigdheden tweedehands. Toen Niene zich aankondigde, was alles in principe af, maar moest Suus verhuizen naar een nieuwe slaapkamer die dus weer moest worden ingericht. Daarnaast bleken onze kozijnen aan vervanging toe en werden deze, in het kader van vochtbestrijding, vervangen. Mijn tip is dus om in kaart te brengen wat je wilt kopen en hoeveel geld je wilt uitgeven. Vraag eens om je heen of kijk op Marktplaats of verkoophoeken: er zijn echt pareltjes te vinden! Zo kocht ik onze babykamer via een verkoophoek en ben daar ontzettend gelukkig mee, want hij is beeldig. Ook kun je meubels pimpen en lees ook zeker de volgende tip goed door…

Collage foto's landelijke babykamer tips inrichten - Mama's Meisje blog

Stel prioriteiten: niet alles hoeft in één keer!

Nesteldrang: het is een kreng van een verschijnsel en vaak werkt het zwangere brein ook niet echt mee. Je wilt namelijk alles gewoon voor elkaar hebben: een gespreid bedje voor je baby-op-komst. Afgevinkte to do lijstjes, een volledig ingerichte babykamer en geen struggles omdat ‘je bijna bent uitgerekend maar je wilt graag die Nijntje lamp, alleen die is zo duur en dat vind je zonde maar je wilt ‘m toch‘… Mijn tip is wel een hele lastige (eerlijk gezegd kon ik me er ook héél slecht aan houden), maar realiseer je dat niet alles in één keer af hoeft. Probeer prioriteiten te stellen en onderscheid te maken tussen wat echt nodig is en wat niet per sé hoeft, maar er volgens jou moet komen omdat het leuk is of omdat je het graag wilt. Je zult zien dat je je dan eerst focust op de basis: verf, vloer, eventueel behang en meubels. Later komen de accessoires, raamdecoratie en kleertjes voor in de kast wel. Tevens een tip: het is ook leuk als je nog iets te vragen hebt voor een eventuele babyshower of kraambezoek! Mensen weten vaak niet wat ze voor je moeten kopen en zijn dol op nuttige tips! Misschien hoef je die Nijntje lamp dan niet eens zelf te kopen, maar krijg je ‘m cadeau van je (schoon)ouders, collega’s of vriendinnen die hun cadeaubudget bij elkaar gegooid hebben. En wees eerlijk: je kleintje slaapt er echt niet minder om als er wel of geen Nijntje lamp op de kast staat ;)

sam 5145

Accessoires: niet alleen bij babywinkels!

Accessoires kunnen net die extra touch aan je babykamer geven waardoor het er nog gezelliger wordt! Besef dat de babykamer dé slaapkamer van je kleintje is en dat teveel drukte en chaos alleen maar voor afleiding kan zorgen. Toen ik zwanger was van Niene werd het thema voor de babykamer: ‘zwaantjes, roze en goud‘. Met die drie kernwoorden ging ik op accessoire-jacht. Eigenlijk hield ik vanaf dat moment allerlei winkels in de gaten en heb ik gaandeweg de accessoires voor de babykamer verzameld. Mijn tip: kijk niet alleen bij babywinkels! Leuke woonwinkels, de Action of Zeeman en zelfs Kruidvat hebben regelmatig leuke woonartikelen in het assortiment die prima kunnen matchen met de stijl op jouw babykamer. Zo scoorde ik bij Wibra een heel lief houten hobbelpaardje en liep ik bij Leenbakker tegen geweldige kaarsenhoudertjes aan. Nog een tip: leesboekjes doen het ook erg goed als accessoires. Nu ‘voor de mooi‘ en in de toekomst om (voor) te lezen! Ook weer erg leuk voor op het lijstje ‘om te vragen‘.

sam 5157

Veiligheid op de babykamer

Misschien een heel logisch punt, maar ik laat ‘m niet onbenoemd: denk aan de veiligheid op de babykamer. Het begint al met welke verf je op de muur smeert, de vloerkeuze (komen er allergieën voor?) en een in hoogte verstelbaar bedje. Maar what about raamdecoratie (eventuele koorden), stopcontactbeveiliging en die leuke kamerplant die giftig blijkt te zijn? Het klinkt nogal voor de hand liggend, maar verdiep je zeker ook in de veiligheid op de babykamer. Zo slaapt je kleintje straks niet alleen in een Pinterest perfect kamertje, maar kun jij ook met een gerust hart je ogen dichtdoen.

Hoe pakte jij het inrichten van de babykamer aan? Heb je nog meer tips? Ik lees graag je reactie en ervaring in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin

 

 

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking.