Ben je zwanger en vraag je je af hoe je contact kunt maken met de baby in je buik? Ik vroeg me tijdens de zwangerschap van Suus af hoeveel een baby nou meekrijgt van wat er buiten de buik gebeurd… Daar kwamen we na de bevalling al heel snel op een bijzondere manier achter! Vandaag vertel ik daar alles over en deel ik een leuke tip met je! 

Contact maken met de baby in je buik

In negen maanden tijd groeien twee minuscule celletjes uit tot een compleet mensje. Bijzonder, een wonder! Je buik groeit en er komt een moment dat je de eerste bewegingen van je buikbaby voelt. Die bewegingen worden al snel schopjes en later zie je zelfs vanaf de buitenkant dat er een kleintje zijn of haar best doet om zich kenbaar te maken. Contact maken met de baby in je buik kan het begin zijn van veilige hechting. Je baby hoort niet alleen jouw hartslag kloppen en darmen borrelen, maar krijgt ook geluiden van buiten de buik mee. Tot zover had ik me ingelezen in de belevingswereld van een buikbaby. Zowel bij Suus als bij deze baby leggen ik en Erik regelmatig onze handen op mijn buik. We merken al duidelijk verschil in beide kindjes: Suus reageerde veel minder alert en minder vaak, terwijl deze baby in enkele seconden laat weten dat ze je hand gevoeld heeft. Maar hoeveel zou een kindje nu precies meekrijgen daarbinnen? Voor mij bleef het een groot mysterie, totdat we er zelf op een bijzondere manier achter kwamen welk effect een muziekdoosje op Suus had.

IMG 0417

Muziek afspelen bij je zwangere buik

In één van de vele zwangerschapsblaadjes die ik kreeg in de zwangerschapsboxen, las ik dat het afspelen van muziek voor de baby in je buik een goede manier is om contact te maken. Daar stond ook een tip bij: speel een muziekdoosje af bij je babybump. Geluiden die je kindje hoort, worden daadwerkelijk door zijn hersenen verwerkt en opgeslagen. De baby hoort de muziek en als dit herhaaldelijk wordt afgespeeld, kan de baby dit ook onthouden, zo las ik. Ga maar na: zodra de baby is geboren en hij ligt op mama’s borst, dan herkent hij de hartslag van de moeder. En dit doet hem weer denken aan de fijne en veilige omgeving van de buik. Herinneringen aan de baarmoeder dus!

IMG 0437

Onze ervaring met een muziekdoosje

Na het lezen van die tip besloot ik iedere avond voordat ik ging slapen, in bed het muziekdoosje enkele keren af te spelen tegen mijn buik. Ik begon hiermee rond het derde trimester en hield het consequent vol tot aan de bevalling. Het muziekdoosje ging ook mee in de vluchttas en toen ik eenmaal was bevallen, lag Suus al snel in zo’n glazen ziekenhuisbedje. Omdat we zware dagen achter de rug hadden en ik net een keizersnede had gehad, sommeerde de verpleegkundige van de nachtdienst ons om echt even een paar uur slaap te pakken. Hoewel dit door de adrenaline amper lukte, deden we toch een poging. Suus vond het natuurlijk niks: zojuist nog lekker in mama’s buik en nu in zo’n stom ziekenhuisbedje! Haar eerste huilbui was een feit. Erik pakte het muziekdoosje uit de tas, hing het aan haar bedje, zette het muziekje aan en… toen was het stil! Beide zaten we vol bewondering naar Suus te kijken, die haar oogjes open deed en zich enorm op het muziekje leek te focussen. Ze viel al snel in slaap. Het muziekje heeft nog enkele weken een betoverende werking op haar gehad: als ze even huilde voor het slapen, zetten we het aan en was ze direct stil. Blijkbaar deed het haar denken aan de vertrouwde tijd in de buik. Hoe dan ook, ik ben ook nu weer begonnen met een muziekdoosje. En dat leek me leuk om met jullie te delen, want wie weet heb je er iets aan!

Hoe maak(te) jij contact met de baby(‘s) in je buik? Heb je een soortgelijke ervaring of juist iets totaal anders? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin

 

 

 

 

 

Zwanger muziekdoosje tegen buik