Ruim een half jaar geleden besloot ik ervoor te gaan. Ik meldde me aan voor een thuisstudie en schreef mijn tweede bedrijf in bij de KvK. Inmiddels werk ik een half jaar vanuit huis en praat ik jullie uitgebreid bij. Thuiswerken: was dat nou wel zo’n goede keuze? Waarom heb ik deze keuze gemaakt en hoeveel uur werk ik per week? En hoe staat het er nu voor? Lees maar mee!

Werken als ZZP’er

Oke, laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: werken als ZZP’er is alles wat ik er niet van had verwacht. Ook thuiswerken was helemaal nieuw voor mij en dat was best even wennen. En dat is beide niet negatief hoor, zeker niet! Natuurlijk had ik me van te voren verdiept in het zelfstandig ondernemerschap, maar je weet pas écht wat het allemaal inhoudt als je er midden in zit. Zo heb ik dat de afgelopen maanden ook ervaren. Ik had een vastomlijnd plan en nu ik een half jaar aan het werk ben als ZZP’er kan ik zeggen dat dat plan inmiddels helemaal omgegooid is. Oh ja, en nog even uitgevoerd moet worden…

Overmacht of smoesjes?

Toen ik drie maanden bezig was met het opzetten van mijn bedrijf, schreef ik al eens een update over de stand van zaken op dat moment. Vol goede moed keek ik naar de komende maanden, maar ik kon toen nog niet weten dat de griep flink huis ging houden in ons gezin. Overmacht of smoesjes? Echt, ik heb de afgelopen maanden meermaals met mijn handen in het haar gezeten. Leek er ’s avonds niets aan de hand, was er ’s morgens weer één van de meisjes ziek. Op mijn werkdag… Natúúrlijk bleef mijn meisje dan thuis en vertroetelde ik haar, maar balen deed ik wel. Ik kon toch een stuk minder doen doordat we steeds ziek waren. Inmiddels hebben we er drie rondes griep opzitten waarbij we elkaar steeds opnieuw bleven opvolgen. Daarbij kwam een record aantal opdrachten voor de blog in december en dus schoof ik mijn thuisstudie steeds ‘even‘ aan de kant. In januari heb ik de draad weer opgepakt en hoewel we de afgelopen twee maanden nog heel veel ziektedagen hadden, probeerde ik wel meer vat te krijgen op mijn planning en efficiëntie.

Thuiswerken vanuit huis werken als moeder virtueel assistent blogger als baan thuis werken ervaring -Mama's Meisje blog

Werken vanuit huis

Een eigen bedrijf, ZZP’er zijn, werken vanuit huis: hoewel er heus wat nadelen aan kleven, wil ik niet het beeld schetsen dat ik de verkeerde keuze heb gemaakt. Werken vanuit huis is in onze situatie een hele goede, misschien zelfs de beste keuze geweest! Ik werk gemiddeld 36 tot 40 uur per week aan beide bedrijven. Dit klinkt als heel veel, maar ik maak op 2 dagen al 20 uur en de rest verdeel ik over de andere 5 dagen. Dat valt dus best wel mee ;) Ook kan ik mijn eigen tijd indelen, wat inhoudt dat ik soms om 06:00 uur al een paar uurtjes achter de laptop duik of soms pas tegen 20:30 begin. En soms laat ik Suus even een uurtje tv kijken terwijl Niene slaapt, zodat ik belangrijke mails kan beantwoorden of andere ‘must do’s‘ kan afhandelen. Allemaal voordelen van thuiswerken! Maar, en daar komt ie, ik kan dus ook overdag besluiten om (bij wijze van spreken) op het terras te gaan zitten óf voor mijn zieke kindjes zorgen en mijn werkuren ‘verplaatsen‘ naar een ander tijdstip. En die mogelijkheid, dat is hetgeen waar ik enorm blij mee ben en waarvan ik me realiseer dat lang niet iedere moeder die luxe heeft.

Thuiswerken: een lifesaver

In combinatie met het drukke werkschema van Erik is thuiswerken voor ons jonge gezin écht een lifesaver. Erik werkt namelijk 42 uur per week voor een baas en heeft daarnaast wekelijks nog zo’n 20 tot 24 uur werk op de boerderij. Voor hem is het gewoon een stuk lastiger om thuis te blijven en hoewel er vast mensen gaan steigeren als ze dit lezen, heb ik bewust de keuze gemaakt om het op deze manier te gaan doen. Werken vanuit huis dus, zodat ik er zoveel mogelijk voor de kinderen kan zijn. Tijdens het eerste jaar van Suus was ze ontzettend vaak ziek en ik weet nog hoe vervelend ik het vond dat ik me weer moest afmelden omdat er geen andere opvangmogelijkheid was. De opa’s en oma’s werken allemaal, papa doet zijn best maar is nu eenmaal minder flexibel en verder wonen veel van mijn vriendinnen en familie ver weg. It takes a village to raise a child en dat is zeker waar. Maar je moet niet denken in problemen, maar in oplossingen. And so I did! Nu klinkt het net alsof thuiswerken de eerste keuze was, maar het was een gelukkige samenloop van omstandigheden die me deden besluiten om van mijn blog mijn werk te maken. Vervolgens kwam het idee om virtueel assistent te worden. Daar paste thuiswerken perfect bij en zo leken alle puzzelstukjes in elkaar te vallen!

Werken met to do lijstjes

Ik schreef er al eens over, want ik heb een manier gevonden waardoor ik meer rust heb gecreëerd in mijn huishouding. Tegenwoordig schrijf ik alles op. Door te werken met to do lijstjes ontstaat er ook meer inzicht in alle taken voor de blog en het opzetten van mijn bedrijf. En dat heeft weer een positief effect op mijn mindset. Want hoewel ik een enorme drive heb om mijn plannen uit te voeren, kan ik niet ontkennen dat ik het de afgelopen maanden behoorlijk pittig vond. Ik heb me regelmatig afgevraagd of thuiswerken wel zo’n slimme keuze was. Maar als ik kritisch naar mezelf kijk, weet ik dat er ook een aantal valkuilen waren waar ik intrapte. Zo vond ik het handig om op een werkdag ook ‘snel even‘ de was te doen. Of een stofzuiger door het huis te halen, een vergeten ingrediënt bij de supermarkt te halen of een privé afspraak te plannen, bijvoorbeeld bij de tandarts. Dat is wel heel verleidelijk, want iedere moeder weet dat je je nu eenmaal veel sneller en makkelijker voortbeweegt als de kinderen er even niet bij zijn. Maar zulke taken en afspraken leidden zó af van waar ik me mee bezig moest houden, dat het voor nog meer vertraging zorgde. Dat is nie slim nie ;) Tevens heb ik mezelf aangewend om te werken volgens de punten op mijn weekplanning. Ik kon eerder wel eens een mailtje binnenkrijgen en me daar dan gelijk op storten. Aan het einde van de dag was er dan heus wel werk verricht, maar lang niet zoveel als zou kunnen. Efficiënter thuiswerken en plannen uitvoeren met meer focus: ik ga er goed op, maar hoop ook van harte dat de griep nu ver bij ons uit de buurt blijft.

Thuiswerken vanuit huis werken als moeder virtueel assistent blogger als baan thuis werken ervaring valkuilen planning kinderen partner -Mama's Meisje blog

Hoe zit het nu met die plannen?

Al met al kan ik concluderen dat ik een half jaar na het starten van mijn bedrijf nog niet sta waar ik op had gehoopt, maar dat ik wel gegroeid ben door mijn ondernemersreis tot nu toe. Kon ik drie maanden geleden nog behoorlijk in paniek raken, heb ik mezelf nu voorgenomen om de rust te bewaren en alles stap voor stap aan te pakken. Ik ben geneigd om het gaspedaal in te trappen en wil gelijk van 0 naar 100, maar soms zijn de omstandigheden nu eenmaal niet genoeg te beïnvloeden en heb ik geen andere keuze dan me daarnaar te schikken. Ook leer ik steeds meer over alle vlakken van het ondernemerschap en efficiënt thuiswerken. Hoe zit het nu met die plannen? Die zijn er volop en ze zijn leuk! Ik ben nu in het gedeelte van mijn thuisstudie aangekomen waarbij ik mijn aanbod als virtueel assistent ga vormgeven. Hoewel ik daar natuurlijk al ideeën over had, zijn deze gaandeweg behoorlijk veranderd. En dat vind ik zo tof om te zien! De blog doet het ook beter dan ooit en dat wil ik zeker niet loslaten op dit moment. Wel heb je misschien gemerkt dat er wat minder blogs online komen. Ik heb die keuze bewust gemaakt, omdat ik mijn thuisstudie en bedrijf als virtueel assistent anders niet voldoende aandacht kon geven. Wel heb ik het voornemen om dit weer terug te brengen naar elke dag een blog, maar first things first! Hoewel ik nu ook echt niet meer kan wachten tot ik alles kan lanceren en vertellen waar ik me de afgelopen maanden zo mee bezig heb gehouden. Of… mee bezig had willen houden ;) Het gaat goedkomen!

Thuiswerken: zou dat iets voor jou zijn? Hoeveel uur per week werk jij? En hoe vangen jij en je partner het op als je kindje(s) ziek is/zijn? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence