Daar is ie dan: de laatste dag van het jaar! Een goed moment om terug te kijken op 2022: wat waren mijn doelen en ambities op persoonlijk vlak en hoe bracht ik het er vanaf? Het was een roerig jaar, maar ondanks dat heb ik mezelf opnieuw uitgevonden en veel kunnen genieten. Ik zette alles op een rijtje in deze blog: terugblikken op 2022. Lees je mee?

Het begin van 2022

We begonnen 2022 met kerstvakantie, een verlengde welteverstaan. In de loop van die eerste maanden namen we stap voor stap afscheid van de landelijke maatregelen en werd alles weer wat meer zoals we vóór de pandemie gewend waren. In tegenstelling tot 2021, waarin het gezin prioriteit werd en mijn werk veelal op de lange baan werd geschoven, lukte het in 2022 weer beter om me op mijn eigen doelen en ambities te focussen. Waar ik in 2021 vaak het gevoel had véél te willen maar er kwam weinig van terecht, had ik in 2022 meer het gevoel van grip. Over Mama’s Meisje kletste ik je eerder deze week al uitgebreid bij, in deze blog ga ik vooral in op mijn persoonlijke jaar. Want ondanks dat er thuis veel speelde dat mij regelmatig zorgen gaf en me niet in de koude kleren is gaan zitten, ben ik tóch tevreden over hoe dit jaar is verlopen en waar ik nu sta.

Terugblikken op 2021 loslaten & bewuster genieten - Mama's Meisje blog

Rustiger vaarwater

Met de vierde verjaardag van Niene brak het moment aan dat ook zij op de basisschool mocht starten. Een welkome mijlpaal voor ons allebei: ze was er zelf ontzettend aan toe, verveelde zich stierlijk thuis. En heel eerlijk? Ik was er ook aan toe. Hoppa, twee schoolgaande kids en nog ééntje thuis: het leverde direct meer tijd op en daardoor is ons gezinsleven wel degelijk in een rustiger vaarwater gekomen. Ineens had ik een kind minder te vermaken, herontdekte ik hoe makkelijk het is om met één kind op pad te gaan en hield ik tijdens Linns middagslaapjes tijd over voor huishoudelijke taken en werkdingen. Ik voelde weer meer energie en ruimte voor mezelf en het ontplooien van mijn eigen activiteiten. Bijvoorbeeld met betrekking tot mijn leefstijl-verander-goals: de wandelingetjes gingen ineens een stuk makkelijker nu ik Linn gewoon mee kon nemen in de buggy. Met het verdwijnen van de landelijke maatregelen kwamen de agenda’s wel weer voller en daar moest ik in het begin enorm aan wennen. De sociale kater was mij niet vreemd, maar ik geniet er volop van en het maakt dat ik me weer meer Karin voel in plaats van alleen maar mama. Wel ben ik me er, doordat ik er nog ééntje thuis heb, nóg bewuster van geworden hoe snel de tijd gaat. Nog anderhalf jaar en Linn gaat ook naar school. Door overvolle (werk)agenda’s heb ik haar niet altijd de tijd en aandacht gegeven die ik wilde. Puntje voor volgend jaar, want deze tijd komt nooit meer terug!

Bewuster tijd indelen & doelen stellen

In 2022 probeerde ik de trend voort te zetten die ik in 2021 had ingezet: efficiënter mijn werktaken inplannen, bewuster mijn tijd indelen en doelen stellen omdat ik ze dan ook beter nastreef. Sowieso ben ik echt aanvoerder van team to do list: door de avond ervoor een planning te maken voor de volgende dag en me dan ook zoveel mogelijk aan die planning te houden, merk ik dat ik meer rust ervaar. In 2022 heb ik daardoor meer de splitsing kunnen maken tussen drukte en ontspanning en tussen werk/gezin/huishouden en vrije tijd. Natuurlijk gaat dat niet altijd van een leien dakje en valt er nog veel te verbeteren. Maar het feit dat ik af en toe een dag(deel) inplan waarin ik helemaal niets van mezelf hoef, is een grote winst. Het is mede door de burn-out van Erik dat ik me er bewuster van ben geworden dat ons gezin er helemaal niets aan heeft als ik blijf hollen en straks óók verplicht langdurig moet stilstaan. Ik schreef het in mijn zakelijke jaaroverzicht ook al: mijn self care ging level up en ‘een beetje lief zijn voor mezelf’ zorgde ervoor dat ik beter kon loslaten. Voor mij als perfectionist is het een hele uitdaging om meer go with the flow te worden, maar kleine stapjes zijn ook stapjes. En soms struikel ik, draaf ik door en ben ik weer even veel te veeleisend naar mezelf toe. Al doende leert men.

Terugblikken op 2022 bewuster van & meer tijd voor mezelf - Mama's Meisje blog

Meer tijd voor mezelf

Gezien de situatie kwam er in 2022 ook veel op mijn schouders, maar toch had ik het gevoel meer tijd voor mezelf te hebben. Misschien komt dat ook omdat ik het mezelf meer toe-eigende. Door met die to do lists te werken, kan ik op de automatische piloot aan een dag beginnen en lanterfant ik minder, verdoe ik minder tijd met me afvragen wat handig is om nu te doen. Ik schrijf tegenwoordig ook me-time dingen op, zoals wandelen, lezen of dat soort dingen. Ik plan het echt in, want ik ken mezelf: als ik dat niet doe, schiet het er bij in. Door meer tijd aan mezelf te besteden, bleef de creativiteit stromen en dat is als content creator een prettige bijkomstigheid. Het hoogtepunt van ’tijd voor mezelf’ in 2022 was de girlstrip met vriendinnen naar Mallorca. De hemel! Wat een heerlijkheid: met een boek op een strandbedje kunnen ploffen, eten wanneer we zin hadden en gewoon even helemaal niets te hoeven. Voor herhaling vatbaar! Maar ook de feestjes, theedates, shopsessies en dates met de kindjes erbij waren leuk. De struggle om tijd vrij te maken voor vriendinnen bleef ook in 2022 een ding: als moeder van jonge kinderen komt het ene na het andere virus je huis binnenwandelen en helaas was ik regelmatig de Sjaak. Ook bij het schrijven van deze blog heb ik weer een kwakkelweekje achter de rug; het wil niet echt doorbreken maar ik voel me alles behalve fit. Momlife is ook gewoon heel druk en soms wilde ik even helemaal niets. En was ik dus niet aanwezig bij die ene verjaardag of iets dergelijks. Blijft lastig, een aandachtspuntje voor volgend jaar! Wel heb ik voor mezelf ontdekt waar ik me prettig bij voel in vriendschappen en dat het soms niet erg is om even geen initiatief te tonen. Een ander kan dat net zo goed als ik en zo niet, dan niet. De fase van pleasen en achter mensen aan blijven lopen heb ik in 2022 officieel achter me gelaten: het helpt om minder verwachtingen te hebben. You are only as pretty as you treat people en dat is een principe dat ik hoog heb zitten. Dus die nemen we lekker mee naar 2023!

Heel veel genietmomentjes!

Al met al was 2022 hard werken, maar ook hard genieten! We konden weer meer en deden dat ook graag. We hebben ontzettend veel leuke en fijne momenten gehad in 2022. Naast de perstripjes naar De Boshoek, De Sallandshoeve en naar LEGOLAND in Denemarken, genoten we ook van een tripje naar De Efteling en van een weekje vakantie naar Friesland. In maart vierden we Nienes vierde verjaardag, in mei werd Linn twee jaar en in juli tikte Suus de zes aan. We genoten van een prima voorjaar en zomer en waren veel in de tuin. We wandelden, bakten taarten en koekjes, bezochten de Orchideeënhoeve, ik poogde een goede plantmom te worden, we bouwden met blokken in het krijspaleis, aaiden minischaapjes op de lammetjesdag, vierden gewoon nóg een keer de bruiloft van mijn ouders, ik ging een dagje op pad met m’n lief (moeten we veel vaker doen!), we genoten van weekendjes Friesland, schommelden bij De Flierefluiter, fietsten in de bakfiets over de Zeedijk, werden uitgenodigd voor leuke uitjes, zochten schelpen op het strand, plukten bloemen in de pluktuin, vierden feestjes en verjaardagen én het 6-jarig jubileum van Mama’s Meisje, moeders ging alleen op stap en ook nog samen shoppen met Suus, we beleefden avonturen in het kabouterbos, pimpten de kamer van Linn, ik stond in een magazine (en in januari komt er wéér iets tofs aan!), we vierden Sinterklaas, speelden in de sneeuw en ik vulde regelmatig het Instagramkastje met pakketjes preloved kinderkleding om het potje voor leuke dingen weer aan te vullen. Verdrietig genoeg moest ik ook afscheid nemen: dan ben je 34 en verlies je voor het eerst een grootouder. Gelukkig blijven de mooie herinneringen. Ook in 2023 staat hard werken op het programma, maar nóg harder genieten is mijn voornemen voor het nieuwe jaar. Want niet genoten is altijd mis.

Hoe kijk jij terug op het jaar 2022? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog