Woezel en Pip, Peppa Big, Brandweerman Sam… Ik zit er, met een baby van zeven maanden, nog niet heel erg in, maar ook ik ga te maken krijgen met tekenfilmfiguurtjes. En daarover denkend, bedacht ik me waar ik vroeger zelf allemaal naar keek. Op Youtube heb ik uiteraard weer van alles teruggekeken en werd er helemaal vrolijk van! Ik zette alle Old Skool Tekenfilms waar ik vroeger naar keek voor je op een rijtje!

1. De Snorkels

Ik weet nog dat ik tussen de middag, als ik thuis een broodje kwam eten, nog even tv mocht kijken voordat ik weer naar school ging. Dan was De Snorkels er steevast op. Deze onderwaterpoppetjes leefden ergens op de zeebodem en er was een inktvis die Okkie heette. Ik weet er niet zo heel veel meer van, maar ik vond het leuk!Snorkels e1487332518798

2. Boes

Ik dacht altijd dat deze serie Boes Boes heette… Door het liedje! Boes is een os die voor allerlei problemen komt te staan, maar natuurlijk lost ie het op. Ik vond het altijd super grappig om naar te kijken, maar hoe de schildpad heette, wist ik bijvoorbeeld niet meer. Die heet trouwens Dolly, heb ik even opgezocht ;)

boes

3. Ovide en zijn vrienden

Wat me van Ovide en zijn vrienden nog het meest is bijgebleven, is de begintune:

Van het liedje werd ik al vrolijk, volgens mij is dit ook de langste intro voor een tekenfilm ooit. Ovide is een vogelbekdier die met zijn vriendjes op een eiland woont. Ik weet nog dat er een gemene slang was, die probeerde om van Ovide af te komen, maar dit mislukte steeds. Op het eiland schieten televisies uit de grond als er nieuws is en dan kwam er een nieuwslezeres in beeld waar iedereen een beetje verliefd op was. Dit was zeker één van mijn favorieten van vroeger!

dinobabies02
4. Dinobabies

 

Dinobabies zijn okeeeeee! Samen met mijn zusje had ik altijd ruzie wie de meisjesdino mocht zijn. De avonturen van dinosaurusjes Linda, Frankie, Thomas, Maarten en Stefan gingen over bekende verhalen of klassieke sprookjes en zo leerden ze ons wat goed en wat slecht was!

David de kabouter
5. David de Kabouter

David de Kabouter zorgde samen met zijn vrouw Lisa voor zieke kabouters. Hij was dokter en ook dieren en mensen konden op zijn hulp rekenen. Alleen werd hij wel eens dwarsgezeten door de gemene trollen. Deze tekenfilm zorgde ervoor dat ik echt in kabouters geloofde en ik werd altijd helemaal meegeslurpt in de fantasiewereld waarin David leefde.

6. De Smurfen

Wie kent de Smurfen niet? Deze blauwe stripfiguurtjes veroverden niet alleen ons land met een tekenfilm, later volgden er zelfs bioscoopfilms. Gemene Gargamel probeerde met zijn kat Azraël altijd de smurfen te vangen, maar dit lukte nooit, of ze ontsnapten weer. Ieder meisje wilde smurfin zijn en babysmurf was een dotje. Als de term bingewatchen toen al bestond, heb ik dat zeker toegepast bij de Smurfen!

smurfen

7. Cartoon Network

Hoewel Cartoon Network pas eind jaren ’90 in Nederland verscheen, maakte ik er begin jaren ’90 al kennis mee op Curaçao. Eerst vonden we het maar raar: grappige tekenfilmpjes in het Engels (we verstonden er niets van). Maar al snel keken we er dagelijks eventjes naar. Dus toen het eenmaal in Nederland op televisie kwam, waren we al bekend met macho Johnny Bravo en nerd Dexter (Dexter’s Laboratory). Ik heb destijds zelfs mijn hamster vernoemd naar Dexter’s vals zingende, vervelende zusje Dee Dee… Later kwamen er meer series en werden we allemaal fan van Cow&Chicken, Courage het bange hondje, Ed Edd n Eddy en de Powerpuff Girls.

budgie
8. Budgie de kleine helikopter

Budgie de kleine helikopter woonde samen met zijn vriendinnetje Pippa (een klein vliegtuig) en Chuck (een stoere, grote helikopter) op een vliegveldje. Leonard had de leiding (luchtmachthelikopter, mét snor) en samen stonden ze altijd klaar om iedereen te helpen. De begintune is me nog het meest bijgebleven :D

 

dommel9. Dommel

Dommel was écht mijn favoriete tekenfilmfiguurtje van vroeger. Kijk daar heb je Semafoor, met zijn vriendje Dommel! Samen gaan ze ’t leven door en maken heel wat rommel… Jaaaa ik kende het liedje uit mijn hoofd en keek mijn ogen uit als ze tijdens het intro met hun motor-met-zijspan over de achtbaan scheurden. Semafoor, het baasje van dommel, was vroeger zeeman en nu uitvinder. Dommel had vaak ruzie met Balthasar, de vervelende kat uit de buurt. En de bemoeizuchtige buurvrouw Beatrix had stiekem een oogje op Semafoor. Hoezo jeugdsentiment?

10. Nils Holgersson

Nils Holgersson was een Zweeds tekenfilmfiguurtje die door een kabouter klein was getoverd, samen met zijn hamster Kruimel. De kabouter had dit gedaan omdat Nils ondeugend was en de dieren op de boerderij waar hij woonde, plaagde. Omdat Nils en Kruimel nu klein waren, waren ze een makkelijke prooi voor een vos. Ze grepen zich vast aan Maarten de gans en samen met hem, vlogen ze met een groep wilde ganzen mee naar Lapland. Ik vond het een hele spannende tekenfilm!

nilsholgerson

Dit waren mijn 10 favoriete tekenfilms van vroeger! Maar er waren er nog zoveel meer! Welke kun jij je nog herinneren? En waar keek jij graag naar vroeger? Ik ben heel benieuwd naar je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin

 

 

 

 

Bron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 7, 7, 7, 7, 7, 8, 9, 10