Drie dochters, drie volle kledingkasten. Maar wat als de kleding niet (meer) past en nog goed is voor een volgende ronde? In deze blog vertel ik alles over tweedehands kinderkleding verkopen. Ik deel tips en mijn aanpak, lees maar mee!

Drie keer shoppen

Drie dochters en alle drie hebben ze een volle kledingkast. Op het moment dat wij ontdekten dat er een tweede dochter op komst was, verwachtte ik dat ik superveel kleding van Suus naar haar zusje kon doorschuiven. Dat bleek tegen te vallen: niet alleen het seizoen liep constant anders qua maten die ik bewaard had, maar ook de bouw van de zusjes verschilde. Waar de één ruimte over had in bepaalde skinny merkjes en modellen, propte ik de ander er met moeite in. Geen succes dus, maar ik gooide nog steeds niets weg. Tijdens mijn derde zwangerschap bleken wij eveneens een dochter te verwachten, maar deze keer was ik wat het bewaren van kleding betreft, iets beter voorbereid. In principe heeft Linn een heleboel keus, want ik heb van twee zussen kleding liggen. Toch leert de ervaring inmiddels dat er meer niet dan wel gedragen wordt: de pasvorm is het net niet, de seizoenen lopen toch net weer anders en ga zo maar door. Het is niet allemaal kommer en kwel hoor: ik heb voor Linn en Niene altijd genoeg setjes voor het ravotten en buiten spelen, dat scheelt al enorm in de portemonnee. Maar ik besluit altijd weer om voor beide óók nieuwe kleding te kopen, omdat ik het ook leuk vind dat ze er volgens de laatste trends bij lopen. Laatst schreef ik al eens over kinderbijslag budgetteren en hoe ik ervoor zorg dat ik uitkom met dit budget plús dat ik niet onnodig koop. Onderaan de streep checkte ik enkele weken geleden weer eens de kasten om te inventariseren wat er nodig is en trok ik de conclusie dat ik echt teveel kleding bewaar voor Linn. Hoog tijd om de boel goed uit te zoeken, te sorteren en te verkopen wat er nog goed uitzag. Kinderkleding verkopen had ik tot de komst van Linn nog nooit gedaan, maar sinds ik ermee begonnen ben, heeft het een leuk zakcentje opgeleverd. Ik deelde mijn stapels tweedehands kinderkleding via stories op Instagram en kreeg daar berichtjes over. Twee vragen kwamen vaker terug: hoe pak je het bewaren van kleding aan en hoe verkoop je tweedehands kinderkleding succesvol? Hoog tijd dus om mijn aanpak en tips te delen in deze blog!

Kinderkleding verkopen tips & zo pak ik het aan! - Mama's Meisje blog

Kinderkleding bewaren

Vanaf het moment dat de eerste babykleertjes Suus te klein werden, bewaarde ik dit in de bekende opbergboxen van de Action. Ik heb er even een screenshot van gemaakt zodat je ziet welke opbergbox ik bedoel. Deze bakken zijn ruim, waardoor de kleding netjes uitgewassen, gestreken en opgevouwen in de bewaarbox kan. Omdat de bak doorzichtig is, kan ik deze makkelijk labelen. Niet met sticker op de buitenzijde, want dat wordt een lelijk gezicht als de inhoud van de box verandert en je steeds een nieuw label moet plakken, maar met een wit papier waarop ik met markeerstift de inhoud beschrijf. Bijvoorbeeld: ‘110/116 winter’ of ‘110/116 zomer’. Dit papier is leesbaar vanaf de buitenkant (ik stop het aan de voorzijde in de bak en door de kleding wordt het papier tegen het plastic gedrukt). Dit houdt wel in dat ik vóór ieder nieuw seizoen (of als één van de kinderen uit de huidige maat begint te groeien) de kasten check op wat nog past en wat niet. Vervolgens kijk ik, in het geval van Niene of Linn, wat ik voor de nieuwe maat nog heb liggen. Voorheen was ik minder kieskeurig: ik bewaarde bijna alle gedragen kinderkleding, behalve hetgeen dat vies of versleten was. Sinds kort ga ik daar kritischer mee om: kinderkleding bewaren is één ding, maar vijf bewaarbakken per kledingmaat is weer het andere uiterste en helemaal niet nodig. Mijn criteria die me helpen bij de keuze kinderkleding bewaren of kinderkleding verkopen zijn als volgt:

 • Ziet het kledingstuk er nog netjes uit? Dit is stap één in het selectieproces en eerlijk gezegd gooi ik – naarmate de kinderen groter worden – sneller iets weg. Onze meiden zijn dól op buitenspelen en dat gaat gebaard met slijtageplekken in de kleding. Ook vlekken van geknoeid eten, knutselen en ergens achter blijven haken zie ik regelmatig terug. Dat maakt het wel makkelijk hoor: niet meer netjes = weg ermee. Verderop in deze blog deel ik nog een handige tip wat je met deze kleding kunt doen! Zowel voor kinderkleding bewaren als kinderkleding verkopen moet het kledingstuk er netjes uitzien.
 • Wat is mijn verwachting qua maat en seizoen? Suus en Linn hebben dezelfde bouw en groeilijn, liggen qua verjaardag maar zes weken uit elkaar en daardoor schuift er veelal kleding van Suus door naar Linn. Niene is eerder in het voorjaar jarig en verschilt vaker qua maat en seizoen met Linn: waar zij in maat 98 vooral winterkleding droeg, ga ik voor Linn met diezelfde maat nu het voorjaar en de zomer tegemoet. Ik verwacht dat Linn aankomend winter naar 104/110 gaat en dus bewaar ik niet meer de hele bups op de gok, maar hakte ik de knoop door en verkocht bijvoorbeeld een heleboel tweedehands kinderkleding in maat 98/104.
 • Sluit de pasvorm aan op het kind? In het geval van mijn kinderen kan ik per kledingstuk goed inschatten of het Niene of Linn gaat passen of dat ik bij voorbaat al weet dat het ‘m niet wordt. Drie dochter betekent niet per definitie dat ze elkaars kleding allemaal goed passen. Jup, duurde voor mij ook even voordat ik dit door had, haha.
 • Het belangrijkst én het moeilijkst: is dit kledingstuk leuk genoeg om te bewaren? Gaat ze dit dragen of ligt het hoogstwaarschijnlijk alsnog ongedragen in de kast? Op sommige items ben ik bijna verliefd en goede basics blijven altijd fijn om te hebben, daar is geen twijfel over of het nog een rondje meegaat hier thuis. Maar ik had een hele grote stapel waarover ik twijfelde. Je kunt nu eenmaal niet alles bewaren en ik wil ook altijd nog iets nieuws voor ze kopen, dus keuzes maken!

kinderkleding bewaren babykleertjes - Mama's Meisje blog

Tweedehands kinderkleding succesvol verkopen

Na zo’n grondige selectie heb ik iedere keer weer een stapel mooie kinderkleding liggen die prima nog een ronde mee kan. Tweedehands kinderkleding succesvol verkopen is even een werkje, maar sinds ik ermee ben begonnen, heeft het al een leuk extraatje opgeleverd. Wij stoppen dit geld altijd in een digitaal spaarpotje voor uitjes, dagjes weg en dergelijke. Deze tips gaan je helpen om je kinderkleding te verkopen:

 • Maak pakketten i.p.v. losse stuks te verkopen. Ik zie regelmatig stories voorbij komen op Instagram waarbij losse kledingstukken worden verkocht. De verzendkosten wegen vaak niet op tegen de tweedehands prijs, laat staan de hoeveelheid werk die het met zich meebrengt. Als je ieder kledingstuk apart moet inpakken, verzenden, Tikkies afhandelen en zorgen dat iedereen precies datgene ontvangt wat hij gekocht heeft: niet.te.doen. Daar zou ik een dagtaak aan hebben en daar heb ik helemaal geen tijd voor, laat staan zin in. Nee, ik maak altijd pakketten per maat en dat bevalt prima!
 • Wees realistisch over de prijs. Soms krijg ik bijna last van plaatsvervangende schaamte als ik zie wat voor prijzen er gevraagd worden voor tweedehands kinderkleding. Tweedehands kinderkleding succesvol verkopen begint bij een realistische prijs. Ik kan me indenken dat bepaalde, zeer gewilde merkkleding items echt nog een bepaalde waarde behouden, maar soms zie ik een simpel Hema shirtje waar nog €5 voor gevraagd wordt terwijl het in de winkel €8 kostte. Nee, het moet wel leuk blijven en waar het voor ons een zakcentje is, is het voor een ander een mogelijkheid om uit te komen met een kleiner budget. Ik vraag gemiddeld tussen de €1,50 en €2,50 per kledingstuk: afhankelijk van de samenstelling van een pakket. Zit er bijvoorbeeld een jas bij of iets dergelijks, dan houd ik daar rekening mee in de pakketprijs. En voor degene die het pakket koopt, zit er misschien ook iets in dat niet helemaal naar smaak is, maar daar staat dan weer een lage prijs tegenover. Kiezen of delen voor beide partijen!
 • Ga je de kleding verzenden of mag het ook aan huis worden opgehaald? De prijzen die ik noem zijn ook altijd inclusief verzendkosten, hier houd ik dus al rekening mee in de prijs. Ik kijk dan naar hoe groot/zwaar het pakket is dat ik wil verzenden en hoeveel de verzendkosten hiervoor zullen zijn. Zelf verzend ik altijd met DHL en vraag ik, naast de NAW-gegevens van de koper, altijd om een e-mailadres. DHL heeft namelijk een knop die je online kunt aanklikken waardoor de koper een track&trace code ontvangt, dan kan diegene zelf ook de zending volgen. Wel zo betrouwbaar! Woont iemand echt vlakbij? Dan is ophalen soms ook een optie en trek ik het bedrag van de verzendkosten van de genoemde prijs af.
 • Kinderkleding verkopen: via welk kanaal? Persoonlijk ben ik helemaal klaar met Marktplaats en via de plaatselijke Facebook verkoophoek reageren mensen bijna alleen maar als iets gratis af te halen is. Met Vinted heb ik geen ervaring, dus daar kan ik niet over meepraten. Ik besloot een ‘kastje van …’ account aan te maken op Instagram en het eerste bericht te vullen met relevante hashtags waarop veel gezocht wordt: #prelovedkleding #tweedehandskinderkleding #tweedehandsbabykleding #kastjevan en er zullen vast nog veel meer hashtags te vinden zijn. In mijn geval helpt het wel mee dat ik mijn kastje account kon aanjagen via Mama’s Meisje op Instagram en zodoende zijn er altijd voldoende belangstellenden.
 • Foto’s of video’s maken: waar ik eerst foto’s maakte en die in de tijdlijn postte, maak ik tegenwoordig filmpjes via stories en plaats daar een vraagsticker waarin geïnteresseerden kunnen reageren. Ik zet erbij welke maat het is, welke merken er in het pakket zitten en de prijs incl. verzendkosten. Ik plaats altijd éérst een story waarin ik mijn ‘werkwijze’ toelicht: dat ik pakketjes maak omdat dit voordeliger is qua verzenden en minder tijd kost, dat alle prijzen incl. verzendkosten zijn, dat alleen reacties in de vraagsticker meetellen en dm’s dus niet, dat ik verzend met DHL én wanneer ik reageer.
 • Vertel duidelijk wat je verkoopt: bij kinderkleding verkopen is duidelijkheid heel belangrijk. Welke merken, hoeveel stuks, welke maten en zit er een item bij waarvan bijvoorbeeld een knoopje los zit of met een klein vlekje? Vertel dit duidelijk, ook of iets uit een rook- en huisdiervrij huis komt. Wel zo fijn voor de koper en het voorkomt gedoe achteraf.
 • Communiceer duidelijk: in mijn ‘werkwijze’ stories laat ik altijd duidelijk weten wanneer ik reageer. Ik plaats mijn verkoopstories altijd in de middag en laat weten dat ik ’s avonds (na de avondspits) alle reacties check en de koper die het pakket kan overnemen een dm stuur. Ik geef dan altijd aan dat ik het pakket de volgende dag zal gaan verzenden. Als alle stories erop staan, geef ik aan dat dit alles was en zeg ik ’tot straks!’ zodat mensen weten dat je hun berichtjes straks zult zien. Dit voorkomt dat je een heleboel dm’s krijgt van ongeduldige mensen die willen weten of ze het pakket hebben ja of nee. Wanneer ik de koper een berichtje stuur, geef ik gelijk aan dat ik een Tikkie zal sturen en dat ik een naam, adres, woonplaats en e-mail voor track&trace nodig heb en dat ik het pakket de volgende dag op de post zal doen. Ook geef ik aan dat ik na betaling de story zal verwijderen om te voorkomen dat meer mensen gaan reageren terwijl het pakket al verkocht is. Na betaling van de Tikkie maak ik een pakketlabel aan bij DHL, de koper krijgt hier dan al een melding van in de mailbox en kan vanaf dan via de link volgen waar het pakket is.

tweedehands kinderkleding succesvol verkopen - Mama's Meisje blog

Kinderkleding weggeven of weggooien?

Toen ik een tijdje geleden via stories postte dat ik bezig was met kinderkleding verkopen, kreeg ik een sneer via dm dat het belachelijk was dat ik het niet weggaf. ‘Gun een ander ook iets‘ was de mededeling en daar moest ik hardop om lachen, want kinderkleding weggeven is iets wat ik regelmatig doe! Kinderkleding weggooien omdat het versleten, vies en niet meer draagbaar is, deed ik tot voor kort ook, maar voor beide opties heb ik wat tips op een rijtje gezet:

 • Ken je Stichting Babyspullen al? Zij zamelen babykleding tot en met maat 92 en benodigdheden in zoals hydrofiele doeken, kruiken, dekens en dergelijke. Wil je geen kinderkleding verkopen maar geef je het liever weg, dan is dit misschien een optie. Via de website kun je zien naar welke items ze momenteel op zoek zijn en check je ook waar een inzamelpunt in jouw omgeving zit.
 • Ook regionaal worden regelmatig inzamelingsacties gehouden zodat je kinderkleding kunt weggeven aan een goed doel. Denk bijvoorbeeld aan het Leger des Heils, een kledingbank, een opvangplek voor vluchtelingen, een plaatselijke instelling en dergelijke.
 • Kleding weggooien in de prullenbak? Dat kan beter! Wist je dat sommige winkels dit soort kleding en textiel inzamelen en je er in ruil een kortingsvoucher voor geven?
  • H&M heeft recycle-boxen in hun winkels: alle textiel is welkom, van alle merken en in elke conditie. Voor elke tas die je inlevert ontvang je een voucher voor 15% korting op een artikel naar keuze, zowel online als in de winkel in te leveren. Slim dus om niet alles in één keer in te leveren maar in gedeeltes als je regelmatig bij H&M shopt!
  • Ook HEMA heeft sinds kort het aantal filialen uitgebreid waar je gebruikt textiel kunt inleveren. Check welke HEMA een textiel punt heeft, stop je oude kleding in een goed afgesloten zak en meld je bij het filiaal bij een medewerker. Je krijgt een kortingsvoucher van 10%, check de actievoorwaarden online!
  • C&A heeft een vergelijkbaar programma waarbij je in ruil voor een volle boodschappentas kleding een kortingsvoucher voor 10% korting op je volgende aankoop krijgt. Check hier even de voorwaarden!
  • Voor dekens, swaddles en textiel uit de babyperiode die niet meer in nette staat zijn om weg te geven: sommige dierenasiels zijn daar ontzettend blij mee!

Dit waren mijn tips en tricks op het gebied van tweedehands kinderkleding succesvol verkopen! Verkoop jij ook weleens kinderkleding en zo ja, wat is jouw ervaring hiermee? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog