Een middagje shoppen en slenteren door de stad, een gezellig etentje met vriendinnen of een avondje dansen op een bruiloft: het ‘gewone’ leven is weer volop aan de gang en ik geniet er met volle teugen van! Jammer alleen dat ik me de volgende dag compleet áf voel. Een soort kater, maar dan zonder alcohol. Niets vreemds; kende jij het fenomeen social hangover al? Ik vertel er meer over in deze blog, lees maar mee!

Bijzijn is meemaken

In een ver verleden, before kids, was mijn motto: bijzijn is meemaken. Het klinkt misschien een beetje overdreven, maar ik was een bezig bijtje. Na mijn studie Voeding & Diëtetiek werkte ik op 3 verschillende plekken: als diëtist, als huishoudelijk medewerker in de thuiszorg en als medewerker huishouden én Wonen & Welzijn in het plaatselijke verpleeghuis. Met markeerstiften gaf ik in mijn agenda aan wanneer ik waar moest zijn. In de vrije uurtjes ondernam ik veel met mijn familie, met Erik en met vriendinnen. Rustig thuiszitten was er amper bij maar ik vond het heerlijk. Vooral de spontane plannen die een ogenschijnlijk saaie dag konden veranderen in bijvoorbeeld een gezellige lunchdate, een onverwachts uitje naar Ikea of tóch nog een avondje carnaval vieren. Daarnaast sportte ik nog twee keer per week en liep één keer per week hard als ik bij Erik sliep. Wat een heerlijke tijd was dat, ik had veel sociale contacten en na een nachtje slapen was ik weer fris en fruitig voor een nieuwe (werk)dag. Vandaag de dag is dat totaal anders en in deze blog vertel ik meer over een zogenaamde social hangover.

kater zonder alcohol ervaring - Mama's Meisje blog

De intrede van het moederschap

Want toen was het de zomer van 2016 en beviel ik van een wolk van een dochter. Het was een zwangerschap die totaal niet volgens het boekje verliep, die eindigde in een spoedkeizersnede en waarvan mijn lichaam nogal wat klappen op te vangen had. Dat ik me dus totaal geradbraakt voelde, vond ik weinig verrassend. Toch merkte ik, zelfs na maanden, amper verbetering: na een dagje op pad met vriendinnen, een avondje feesten of gezellig familiebezoek voelde ik me, sinds de intrede van het moederschap, echt totaal óp. Ik wijdde dit aan gebrek aan conditie, het niet meer gewend zijn maar nog het meest aan de zwangerschapsvergiftiging die ik had gehad. Daarover las ik namelijk dat je in het eerste jaar erna veel last kan hebben van concentratieproblemen en vergeetachtigheid. ‘Het zal er wel bij horen’, dacht deze kersverse moeder. Laat ik vooropstellen dat mijn plezier in sociale contacten onverminderd was en is, maar dat ik me erna altijd zo overwhelmed voelde. Geen druppel drinken en toch een kater hebben; dat gevoel dus. Na een jaar was ik zwanger van baby nummer twee en laten we eerlijk zijn: dat was wederom geen makkelijke zwangerschap. De baby werd geboren, ik krabbelde een stuk sneller op dan na de eerste keer, maar het katergevoel zonder alcohol bleef… Anderhalf jaar later had ik positieve test nummer drie in mijn handen en toen… Toen kwam corona en was de social hangover in geen velden of wegen meer te bekennen!

Een social hangover uitgeput na gezellige feestjes - Mama's Meisje blog

Social hangover: doodop na een avondje stappen

Door corona werd het kleine beetje sociale uitspatting dat ik gewend was, teruggeschroefd naar nul. En zaten Erik en ik iedere avond in twinning campingsmokings op de bank Netflix uit te spelen, haha. Zonder gekheid: door niet ieder weekend naar een verjaardag, etentje, feestje of andere sociale occasion te hoeven, beviel het huismussenleventje mij iets te goed. Maar hiephoi: de vlaggen gingen uit toen alles weer versoepeld werd en we elkaar weer konden zien: zó fijn! Verjaardagen, bruiloften, ons dorpsfeest wat ik twee jaar lang heb moeten missen, etentjes en ga zo maar door: ik vind het heerlijk! Máár ik voel me erna gewoon compleet áf, terwijl ik bijvoorbeeld amper gedronken heb of prima geslapen heb. Steeds wijdde ik dat aan veel aan mijn hoofd hebben, het moederschap, dat soort dingen. Natuurlijk praat je daar dan over en ik heb de afgelopen maanden superveel mensen gesproken die er last van hebben. Óók jongeren van begin 20, dus ik voelde me iets minder bejaard haha. Daar dook ik eens in, want waarom ben ik doodop na een avondje stappen en voelt het alsof ik overreden ben door een vrachtwagen? Ik ben toch gewoon heel blij dat zoiets weer kan en het is pure ontspanning, zo ervaar ik het ook. Er schijnt dus zoiets te bestaan als een social hangover: een sociale kater. Blijkbaar went je brein aan het niveau van amper sociale contacten hebben (lees: coronatijd waarin dat er gewoon bijna niet was) en nu duiken we er weer vól in. Dat is dus overweldigend voor je brein en daardoor ervaren veel mensen een soort ‘overprikkeling’ na sociale gelegenheden: vermoeidheid, hoofdpijn en het lamlendige gevoel dat je normaliter bij een ‘gewone’ kater hebt. Het goede nieuws: oefening baart kunst. Je kunt dit stap voor stap opbouwen en moet dus lekker doen wat voor jou goed voelt, dat deed ik afgelopen weekend ook. Na twee bruiloften en een vrijgezellenfeest achter elkaar, vierde ik mijn verjaardag niet en lag ik in plaats daarvan heerlijk gestrekt in campingsmoking op de bank. De leeftijd zal onderhand misschien toch wel mee gaan tellen, haha!

Ben ik heel benieuwd: ervaar jij ook zo’n social hangover of heb je nergens last van? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog