Het peuterbed van Suus staat al een tijdje op haar nieuwe slaapkamer, maar sinds een kleine maand slaapt ze er ook in! Vandaag vertel ik hoe we de overgang van ledikantje naar peuterbed hebben aangepakt en deel ik onze ervaring. Lees je mee?

Een nieuwe slaapkamer

Toen ik er vorig jaar, op de verjaardag van Suus, achter kwam dat ik zwanger was van baby nummer twee, besloten we al snel dat zij een nieuwe slaapkamer kreeg. Als grote zus kreeg ze een geweldige meidenkamer, waarvan je de roomtour echt niet moet overslaan! We besloten destijds om gelijk een peuterbed aan te schaffen en dit op te zetten. Suus sliep al vrij snel in haar nieuwe kamer, ruim vier maanden voordat Niene werd geboren. Omdat Suus nogal gevoelig is voor veranderingen, wilden we haar stap voor stap voorbereiden op slapen in het grote bed.

slapen in peuterbed

Voorbereiden op het peuterbed

Toen het kamertje eenmaal behangen en gesausd was, kon ik niet wachten om alle meubels erin te zetten. Vol enthousiasme én met een dikke buik zette ik het peuterbed in elkaar. Ik deed één van de leuke dekbedhoezen om het nieuwe dekbed en maakte het bedje gelijk op. Ook leenden we een ledikantje van mijn ouders, want Suus zou daar eerst nog in slapen. Toen we Suus haar nieuwe kamer lieten zien, reageerde ze erg enthousiast op al dat nieuws. Totdat we haar op het peuterbed zetten. Dikke krokodillentranen, want nieuw en onbekend, dus eng! Ik had op dat moment zeker niet de doelstelling om haar al in het bedje te laten slapen, maar wilde haar er al aan laten wennen door het bedje gewoon ‘aanwezig‘ te laten zijn op haar slaapkamer. Vanaf dat moment sliep Suus in een ledikantje op haar nieuwe kamer en lazen wij haar voor het slapen een verhaaltje voor op het peuterbed. Dit hebben we een hele tijd zo gedaan en Suus vond het bed steeds leuker. In maart werd Niene geboren en Suus sliep gewoon nog in haar ledikantje op dat moment.

img 2759

Overgang van ledikant naar peuterbed

In de tussentijd stond de ontwikkeling van Suus natuurlijk niet stil. Toen ze net op haar nieuwe kamer sliep, was ze zich nog niet zo bewust van ‘diepte‘. Zo klom ze wel zelf op de bank en op het peuterbedje, maar eraf komen lukte nog niet. Voor mij was het een belangrijke voorwaarde dat ze dit zelfstandig goed zou kunnen voordat ik haar in het peuterbed liet slapen. Toen Niene een maand was, legde ik op een random middag Suus in het peuterbed voor haar middagslaapje. Dit ging gelijk goed en ze was ontzettend trots toen ik haar daarna ophaalde van boven. Vervolgens hebben we haar de hele week middagslaapjes in het peuterbed laten doen. Ze kwam er een paar keer uit, maar dan ging ik of Erik gelijk naar boven om haar weer in bed te stoppen en uit te leggen dat ze moet slapen. Omdat het overdag zo goed ging, besloten we al snel om haar ook ’s avonds in het peuterbed te leggen. Ze is er één keer uit gevallen, maar verder gaat het heel goed en slaapt ze er lekker in. Het ledikantje gaan we binnenkort opruimen en Suus is altijd een makkelijke slaper geweest, gelukkig is dat met de overgang naar het peuterbed niet veranderd!

Hoe oud was jouw kindje bij de overgang naar een groter bed? Hoe heb je dit aangepakt? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

liefs karin