De afgelopen jaren is huidverbetering één van mijn prioriteiten geweest. Van een onrustige, gevlekte en doffe huid naar een huid zonder pigmentvlekken, met een meer stralende en egale teint. Hoe ik dat voor elkaar kreeg? In deze blog licht ik stap voor stap mijn skincare routine gecombineerde huid toe. Lees maar mee!

Wishlisted: een stralende huid

Back in the days trof je mij regelmatig aan zonder make-up. Ik heb het dan over de fase ná de puberteit, want in mijn tienerjaren heb ik best wel veel pukkeltjes en mee-eters gehad. Verschrikkelijk vond ik dat! Tegen mijn 17e werd mijn huid weer rustiger en vooral tijdens de voorjaars- en zomermaanden had ik een mooie natuurlijke glow. Die ik op dat moment eigenlijk helemaal niet waardeerde, maar nu zou ik tekenen voor zo’n huidje! Want na drie zwangerschappen en bijbehorende hormonen, maar ook doordat ik ouder word, is mijn huid door de jaren heen behoorlijk veranderd. Toch is mijn interesse in huidverzorging altijd al bovengemiddeld geweest en nu ik een combinatie van producten heb gevonden die mijn huid flink heeft verbeterd, besloot ik er eens een blogje aan te wagen. In deze blog vertel ik alles over mijn skincare routine voor de gecombineerde huid.

Huidproblemen

Hoewel de uitbraak van puistjes na mijn puberteit minder is geworden, heb ik nog steeds een huid die snel vet wordt op bepaalde plekken (de T-zone). Maar er zijn ook delen van mijn gezicht die snel velletjes en roodheid vertonen (droge huid) en dan spreek je van een gecombineerde huid. Ik heb pigmentvlekken overgehouden aan de zwangerschappen. Inmiddels zijn ze gelukkig verdwenen door de juiste producten (ik benoem in mijn skincare routine gecombineerde huid welke producten dit zijn) maar ik liep er twee zomers op rij bij als die kerel uit de film The Hangover met die grote tattoo in z’n gezicht, alleen bij mij waren dat dus pigmentvlekken op mijn voorhoofd en jukbeenderen. Wat heb ik daarvan gebaald! Ik dacht dat er niets aan te doen was, maar gelukkig is dat wél het geval. Al met al was mijn huid vrij onrustig en was die natuurlijke glow ver te zoeken. Ik ben drie jaar geleden begonnen met het omgooien van mijn skincare routine toen ik stuitte op de website met gratis huisadvies waarover ik deze blog schreef. In de loop van de tijd heb ik mijn routine steeds meer uitgebreid met producten die echt werken voor mijn huid. Mét resultaat, want ik ben enorm tevreden met hoe het nu is!

Beauty Mijn skincare routine gecombineerde huid - Mama's Meisje blog

Mijn skincare routine gecombineerde huid

De één smeert al jarenlang elke avond old skool Nivea op haar gezicht, de ander zoekt nog steeds naar hét wondermiddel om van haar huidprobleem af te komen. Natuurlijk is huidverzorging ontzettend persoonlijk, maar nadat ik laatst mijn #zelfgekochte pakketje met nieuwe skincare voorraad in mijn stories liet zien, kreeg ik veel vragen. Daarom in deze blog de uitgebreide versie van mijn skincare routine gecombineerde huid die ik toepas vóór de nacht. Ik vertel stap voor stap welke producten ik precies gebruik, wat ze voor mijn huid doen en wat ik aan resultaat gemerkt heb:

Stap 1: reinigen

Menig beautyblogger predikt dit advies: sla het ’s ochtends en ’s avonds reinigen van je huid nóóit over. Deze stap sla ik dus nooit over in mijn skincare routine gecombineerde huid, want zowel gedurende de dag als tijdens de nacht komen er allemaal afvalstoffen op en uit je huid. Als reiniging gebruik ik standaard een reinigingslotion die ik voor een prikkie bij DM in Duitsland scoorde. Deze gebruik ik alleen om mijn wimpers schoon te maken en de mascararesten van de huid rondom mijn ogen te verwijderen. Vervolgens gebruik ik micellair water van Garnier, de variant voor de gevoelige huid. Deze is zacht, geeft een fris gevoel en haalt make-up resten weg. Daarmee reinig ik de huid van mijn gezicht, om mijn gezicht vervolgens af te spoelen met koud water. Soms is mijn huid wat onrustiger of vetter, dan gebruik ik het Clear Purifying Clay masker van Paula’s Choice (niet op de foto). Dit is hooguit twee keer per maand het geval, dus ik doe heel lang met zo’n tube. Na zo’n masker voelt mijn huid heerlijk zacht en fris!

Stap 2: toner

Een stap die ik pas sinds kort aan mijn skincare routine gecombineerde huid heb toegevoegd, is het gebruik van een toner. Ik was al best tevreden over de conditie van mijn huid, maar er was nog ruimte voor verbetering. Daarom heb ik de Resist Anti-Aging Repairing toner van Paula’s Choice toegevoegd en nu zo’n twee maanden in gebruik. Deze toner is mild, trekt snel in en ik zie inderdaad dat mijn huid nog rustiger oogt. Zo zijn mijn poriën niet meer zo zichtbaar, vlekjes verder verminderd en dat zorgt voor een meer egale teint. Ik breng ‘m gewoon met mijn handen aan, deppend op de huid.

Stap 3: exfoliëren

Na het aanbrengen en laten intrekken van de toner, is het tijd om te exfoliëren. Waar ik eerst altijd losging met scrub om oneffenheden zoals puistjes te verminderen, is dat product niet echt niet meer te vinden in mijn skincare routine gecombineerde huid. Bye scrub, hello exfoliant en wel de Skin Perfecting 2% BHA Liquid exfoliant van Paula’s Choice. Helpt ook tegen pigmentvlekken, maar verderop lees je mijn ultieme aanrader! Dit exfoliant breng ik wederom deppend aan met mijn handen. Het duurt iets langer voordat dit product is ingetrokken, dus dan poets ik altijd mijn tanden in de tussentijd. Ik ben drie jaar geleden begonnen met deze exfoliant en binnen 6 weken nadat ik was gestart, was mijn huid al ontzettend verbeterd! Veel minder roodheid en onrustige vlekjes en ook de hoeveelheid mee-eters is flink gedaald. Aanrader!

Skincare routine gecombineerde huid producten - Mama's Meisje blog

Stap 4: serum

Waar mijn skincare routine gecombineerde huid eerst vrij basic was, heb ik sinds vorig najaar een zogenaamde treatment toegevoegd. Ondanks dat de pigmentvlekken stukken lichter waren geworden, waren ze niet compleet verdwenen. En toen kwam Paula’s Choice met het 25% Vitamin C + Glutathione Clinical serum. Een flinke investering, maar het beloofde onder andere om zonneschade, een oneffen teint en huidverkleuring aan te pakken. Ik besloot de proef op de som te nemen en was verbaasd over het resultaat. Ik had wel verwacht dat de vlekken misschien lichter zouden worden, maar ze zijn compleet verdwenen. Ook na mijn vakantie op Aruba, waar ik in de decembermaand dus veel meer dan gewoonlijk in aanraking kwam met de zon, zijn de vlekken niet teruggekomen. Een blijvertje! Ik deed bijna 6 maanden met dit serum, het smeert heel goed uit dus je hebt maar weinig nodig. Toch heb ik er onlangs een tweede serum bij aangeschaft. Gedurende de wintermaanden en tijdens het koude voorjaar merkte ik dat mijn huid droge zones had die roodheid en schilfertjes vertoonden. Daarom smeer ik nu om en om: de ene dag het vitamine C serum, de andere dag het Omega+ Complex serum van Paula’s Choice. Dit serum is bedoeld om de vochtbalans van je huid op peil te houden en helpt toevallig ook nog tegen huidveroudering. Pakken we dat meteen bij de bron aan, haha. De inhoud van deze verpakking is groter, maar het smeert net zo zuinig als het vitamine C serum. Ik verwacht dus dat ik met deze combi wel een poosje uit de voeten kan.

Stap 5: nachtcrème

En dan de laatste stap van mijn skincare routine gecombineerde huid: nachtcrème! Al geloof ik niet zo in dag- of nachtcrème, maar kijk ik liever naar de behoefte van mijn huid op dat moment van de dag. Voor de nacht vind ik het belangrijk om een voedende, vochtinbrengende crème te gebruiken. Ik gebruik al jaren de parfumvrije variant van Olay Total Effects 7-in-1 Hydraterende dagcrème. Deze smeer ik rijk en dat heeft mijn huid echt goedgedaan. Ik scoor deze crème altijd bij Kruidvat in de aanbieding: 1+1 gratis of met stapelkorting tot 60%. Scheelt enorm, want het is een prijzige! Net als veel producten uit deze blog, maar ik bespaar niet meer op skincare omdat ik wel degelijk verschil merk in de werkzaamheid van producten door de juiste ingrediënten. Goedkoop was in mijn geval vaak duurkoop, maar op de site van Sproet Online vind je ook een budgetproof advies. Altijd handig om even te checken. Zo heb ik ook een poosje het zeer betaalbare serum van de Hema gebruikt!

En hoe zit dat overdag?

Zo, dat was een flinke opsomming van mijn skincare routine gecombineerde huid voor de nacht. Ik smeer voor het slapengaan rijke en voedende crèmes die mijn huid verzorgen, maar ook een vettige uitstraling geven. De reden dat ik dit overdag niet doe, is omdat ik ook make-up gebruik. Daarom smeer ik overdag een lichtere crème: Clear dagcrème van Paula’s Choice. Dit is meer een fluïde en smeert heel licht, trekt snel in en heeft een SPF30, wat weer belangrijk is om zonneschade te voorkomen. Daarna gebruik ik een matterende primer van Etos en vervolgens breng ik mijn make-up aan. In het voorjaar en de zomer gebruik ik daarnaast ook nog de Ultralichte Zonnefluïde met SPF50 van Biodermal. Deze smeer ik zo nodig in de loop van de dag bij om er zeker van te zijn dat mijn gezicht goed beschermd is tegen zonneschade. Sinds ik mijn huid op deze manier verzorg, is het positief veranderd en oogt mijn huid veel rustiger en minder gevlekt. Misschien haal je er inspiratie uit of zit er een tip tussen die jou kan helpen!

Wat vind je van mijn skincare routine gecombineerde huid? En wat doe jij aan huidverzorging? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog