Een beschuitje met kaas vóór het opstaan, bouillon, cola, appelsap, gember… Er passeerde in het eerste trimester van mijn zwangerschap van alles de revue en ik kreeg zelfs medicatie voorgeschreven van de gynaecoloog. De zwangerschapsmisselijkheid was heavy en aangezien niets hielp, besloot ik speciale polsbandjes tegen misselijkheid uit te proberen. Sea Band Mama: helpt het tegen zwangerschapsmisselijkheid? Ik vertel je meer over mijn ervaring, lees maar mee!

Zwangerschapsmisselijkheid

My oh my, het eerste trimester van mijn zwangerschap begon zo goed maar toen de misselijkheid eenmaal inkickte… Vanaf een week of 7 sloeg de beroerdheid toe en heb ik behoorlijk vaak met het toilet geknuffeld. Aan de ene kant gaf dit een gevoel van bevestiging: er gebeurde dus wel iets in mijn lichaam. Maar ik moet bekennen dat ik het misselijke gevoel al na een paar dagen liever kwijt dan rijk was. Mijn klachten waren dan nog mild, want er zijn vrouwen die de pech hebben om negen maanden lang extreem misselijk te zijn en over te geven tot aan ziekenhuisopnames toe. Afkloppen, dat was bij mij allemaal niet aan de hand, maar deze klachten beperkten me al behoorlijk in mijn doen en laten en dus zocht ik naar een manier om het iets dragelijker te maken voor mezelf. Ik at braaf in kleine porties, begon al voordat ik überhaupt uit bed was gestapt en probeerde veel te drinken. Cola, bouillon, thee, ontbijtkoek, banaan, gember, biscuitjes, vla: alles passeerde de revue maar alle tips over wat en wanneer te eten ten spijt, ik bleef spugen. Ook de voorgeschreven medicatie was geen lifesaver. En dus raadpleegde ik wederom mijn steun en toeverlaat: Google. Al snel stuitte ik op diverse fora waar gepraat werd over de Sea Band Mama. Deze zou kunnen helpen tegen zwangerschapsmisselijkheid en er waren wisselende, maar overwegend positieve reacties. Ik besloot de proef op de som te nemen en vertel vandaag over mijn ervaringen.

Review ervaringen beoordeling polsbandjes tegen misselijkheid bij zwangerschap zwanger - Mama's Meisje blog

Sea Band Mama

Misschien heb je deze producten wel eens voorbij zien komen in relatie tot misselijkheid onderweg. Sea Band heeft diverse varianten in haar assortiment (voor zowel volwassenen als kinderen) waarbij de bekendste evenwichtsbandjes kunnen helpen tegen reisziekte. Ik verkocht ze als warme broodjes over de toonbank toen ik in de apotheek werkte en hoorde er immer positieve verhalen over. Ik was echter nog niet bekend met de Sea Band Mama en nadat ik op een slechte ochtend voor de zoveelste keer googelde naar ’tips tegen zwangerschapsmisselijkheid’, stuitte ik op deze variant. Ik had al een heel scala aan huis-, tuin- en keukenmiddeltjes geprobeerd, was een doosje Emesafene (medicijnen voorgeschreven door de gynaecoloog) rijker en kwam er al snel achter dat dit ook niet zaligmakend was. De bijwerkingen waren bijna net zo vervelend als de kwaal waartegen ik de tabletjes slikte. Zo had ik enorm veel last van een verminderd reactievermogen en kon ik amper mijn ogen open houden. Niet zo handig als mama van twee jonge kinderen die ook nog regelmatig de auto moet pakken! Ik besloot het als noodmiddel achter de hand te houden (lees: de bruiloft van een vriendin die ik niet wilde missen), maar bestelde na wat zoekwerk op internet tóch de Sea Band Mama. Zou dit dan dé truc tegen zwangerschapsmisselijkheid zijn?

Drukpunten

Aan de Sea Band komt geen medicijn te pas. De Sea Band Mama is niets anders dan een setje polsbandjes met daarin twee harde ‘bolletjes’ verwerkt. Deze bolletjes moet je op een precies punt aan de binnenkant van je polsen plaatsen en de stevige bandjes houden dit vervolgens op hun plek. De gedachte hierachter is afkomstig uit de acupressuur: een alternatieve geneeswijze die vergelijkbaar is met acupunctuur. De theorie die hieraan ten grondslag ligt gaat ervan uit dat er in de huid van hoofd, armen, benen, rug en borstkas diverse energiebanen (meridianen) lopen die eindigen in drukpunten in de vingertoppen en tenen. Door druk uit te oefenen op één of meerdere van de drukpunten wordt getracht de hoeveelheid energie die naar bepaalde ‘hoofdorganen’ stroomt, te reguleren. Draag je de Sea Band Mama en plaats je deze correct op de binnenkant van beide polsen, dan wordt er druk uitgeoefend op de ‘Nei-Kuan’ punten.

Polsbandje tegen reisziekte en misselijkheid evenwichtsbandje Nei Kuan punt acupressuur aanbrengen - Mama's Meisje blog

Polsbandjes tegen misselijkheid

Het aanbrengen van deze polsbandjes tegen misselijkheid komt best precies:

  • Plaats drie vingers aan de binnenkant van de pols met de top van de ringvinger onder de aanzet van de hand. Het Nei-Kuan punt ligt recht onder de top van de wijsvinger tussen de twee middelste pezen.
  • Plaats het knopje in benedenwaartse richting op het Nei-Kuan punt. Herhaal dit proces voor de andere pols.

Voor het beste resultaat dient om beide polsen een band te worden aangebracht. Volgens de bijsluiter kan Sea Band Mama zo vaak en zo langs als nodig gedragen worden. Het effect zou na het omdoen van de polsbandjes al binnen enkele minuten moeten optreden en er zijn geen bijwerkingen. Het enige waar je op moet letten is dat van langdurig gebruik de handen kunnen opzwellen. Indien dit gebeurt, dienen de polsbandjes verwijderd te worden. Worden de bandjes onverhoopt vies? Dan kun je ze in een handwasje met een zacht wasmiddel wassen en laten drogen.

Sea Band Mama helpt het tegen zwangerschapsmisselijkheid - Mama's Meisje blog

Mijn ervaring: helpt het?

Door de overwegend positieve verhalen was ik erg benieuwd en hoopvol naar het effect van Sea Band Mama. Hopelijk was ik nu van mijn misselijkheidsklachten af of werden ze in ieder geval íéts dragelijker. Ik was vrij ‘laat’ met het testen van de polsbandjes, omdat ik eerst een heleboel andere dingen heb geprobeerd. Ik droeg deze polsbandjes vanaf week 10 in mijn zwangerschap en besloot ze sowieso één week te dragen om te kijken wat het effect was. Het plaatsen van de drukpunten op de juiste plaats aan de binnenkant van mijn pols nam ik erg precies. Door de tekening in de bijsluiter denk ik dat ik behoorlijk goed zat. De polsbandjes zijn behoorlijk stevig en in het begin werd ik er nogal kriegel van, maar het went ook wel snel. Ook ontstaat er een soort ‘afdruk’ op het punt waar de bolletjes horen te zitten, maar in de loop van de dag en nacht kunnen de bandjes iets gaan schuiven, al was dat naar mijn ervaring niet veel. Door die afdruk kun je ze makkelijk weer op de goede positie schuiven. Ik droeg de bandjes dag en nacht omdat ik fulltime misselijk was en deed ze alleen af bij het douchen of handen wassen. De hamvraag is natuurlijk: helpt het? In mijn geval heb ik er géén baat bij gehad. Na een week heb ik de bandjes afgedaan en in de week die erop volgde (en ik de bandjes dus niet droeg) merkte ik echt nul verschil met de week waarin ik Sea Band Mama wel droeg. Uiteindelijk namen de ‘goede dagen’ gefaseerd de overhand en was ik vanaf ongeveer 16 weken redelijk ‘misselijkheidsvrij’, als ik maar geen honger krijg ;) Ik denk dat het echt een kwestie van uitproberen is, al hoef je niet per se de mama-variant van Sea Band aan te schaffen. Deze kosten namelijk €14,18 bij bol.com en dat is vrij prijzig voor iets waarvan je niet zeker weet of het werkt. De gewone variant voor volwassenen is iets goedkoper, namelijk €13,79, maar ik ontdekte dat er bij HEMA ook een budget-variant verkrijgbaar is voor €5. In de bijsluiter van Sea Band Mama staat vermeld dat de bandjes tevens gebruikt kunnen worden voor andere vormen van misselijkheid zoals bij o.a. reisziekte, na chemo en narcose. Het is in dit geval een marketingdingetje om er een ‘mama’-verpakking aan te hangen terwijl de bandjes van HEMA waarschijnlijk exact hetzelfde effect hebben, mits het überhaupt werkt bij jou. Of je moet erg van de kleur lila houden, haha! De polsbandjes van HEMA zijn grijs en zijn bijna een tientje goedkoper. Dat is dus een iets vriendelijker prijsje als je de bandjes zelf wilt proberen!

Welke dingen heb jij geprobeerd tegen zwangerschapsmisselijkheid? En heb jij de Sea Band Mama al eens gedragen? Ik lees graag over je ervaringen in de comments of op Facebook en Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1

 

 

 

 

 

Pinterest getest polsbandjes tegen zwangerschapsmisselijkheid - Mama's Meisje blog