Het is een typisch Nederlandse traditie: wanneer er een baby wordt geboren, eten we massaal beschuit met muisjes. Deze zoete roze en blauwe geboortemuisjes werden door één merk in de supermarkt aangeboden: De Ruijter. Supermarktketen Aldi heeft sinds kort ook roze en blauwe geboortemuisjes in het assortiment en aangezien wij in maart weer meedoen aan deze traditie als onze tweede dochter wordt geboren, besloot ik de merken eens naast elkaar te houden. Roze en blauwe muisjes in de test: Aldi vs. De Ruijter!

Beschuit met roze of blauwe geboortemuisjes

Waar de traditie precies vandaan komt, is niet bekend. In Nederland is het heel normaal om de geboorte van een kindje te vieren met beschuit met muisjes. Ga je op kraamvisite, dan krijg je deze zoete lekkernij in veel gevallen aangeboden. Natuurlijk zijn er allemaal hippe en moderne alternatieven op deze traditie. Toch haalden wij na de geboorte van Suus een lading roze muisjes en rollen beschuit in huis en deden vrolijk mee aan dit Nederlandse gebruik. Afgelopen week zag ik op Facebook een berichtje voorbij komen waarin verteld werd dat er voortaan ook blauwe en roze geboortemuisjes te koop zijn bij de Aldi. Je bent een zwangere mamablogger of je bent het niet: ik besloot de varianten van Aldi én De Ruijter in huis te halen en me te onderwerpen aan de ultieme smaak- en vergelijktest. Héél vervelend ;) Vandaag deel ik met jullie mijn bevindingen!

Rose en blauwe muisjes test

Wist je dat:

er tot 1993 alleen rose en witte muisjes verkrijgbaar waren van de Ruijter? De witte en roze bolletjes ontstonden door anijszaadjes te omhullen met vele laagjes suiker. Pas in 1994 werden deblauwe en witte muisjes geïntroduceerd en pas toen er twee kleuren op de markt waren, werd blauw gegeten bij de geboorte van een jongen en roze bij de geboorte van een meisje. ‘Rose’ verwijst nog naar de tijd dat het product voor het eerst geproduceerd werd en roze nog met een ‘s’ werd geschreven. Bron: De Ruijter Historie

Blauwe en roze geboortemuisjes van Aldi

De geboortemuisjes bij Aldi zijn van het merk ‘Kiekeboe’ en de verpakking is makkelijk herkenbaar. Een vrij lichte afbeelding van een beschuit met de kleur geboortemuisjes en de mededeling dat het beschuitbeleg ook geschikt is voor op de boterham of als versiering van gebak, yoghurt, vla of ijs. De inhoud van een verpakking is 280 gram en de prijs per stuk is €1,19.

Rose en blauwe muisjes test1

Blauwe en roze Muisjes® van De Ruijter

De Muisjes® van De Ruijter zijn in de meeste supermarkten die A-merken aanbieden verkrijgbaar. De verpakking van deze geboortemuisjes is versierd met een beschuit met de kleur Muisjes® en op de achterzijde staat een stukje historie. Zo werd De Ruijter in 1883 benoemt tot hofleverancier en ontving in 1985 het predikaat ‘Koninklijk’. In 1938 werden Oranje Muisjes aangeboden aan het Koninklijk Huis toen prinses Beatrix werd geboren. De inhoud van een verpakking is 280 gram en de prijs per stuk is €1,49.

Rose en blauwe muisjes test2

Ingrediënten en voedingswaarde: wat zijn de verschillen?

Qua voedingswaarden zit er weinig verschil tussen de geboortemuisjes van de beide merken. De Muisjes® van De Ruijter bevatten 397 kilocalorieën per 100 gram product, die van Aldi 337 kilocalorieën per 100 gram product. Waar die energie vandaan komt, daar zit wel wat verschil in. Aldi geboortemuisjes bevatten 0,6 gram vet, 83 gram koolhydraten (waarvan suikers 78 gram), 0,6 gram eiwit en geen zout. De Ruijter Muisjes® bevatten 2,4 gram vet, 92 gram koolhydraten (waarvan suikers 79 gram), 2,0 gram eiwit en 0,01 gram zout. Kleine verschillen die toe te schrijven zijn aan de ingrediënten.

SAM 4781

 • Ingrediënten De Ruijter: suiker, anijszaad, tarwezetmeel, glucosestroop, glansmiddel (carnaubawas), kleurstof (karmijn). 
  Carnaubawas is ook bekend onder E-nummer 903 en karmijn onder E120.

SAM 4782

 • Ingrediënten Aldi: suiker, anijszaad, tarwezetmeel, stabilisator (E414), maïszetmeel, glucosesiroop, glansmiddel (E901i), gehydrogeneerde kokosolie, vanilline, kleurstoffen (E120, E171). Bevat gluten. Kan sporen van melk, soja en noten bevatten. 

De geboortemuisjes van Aldi bevatten dus meer toevoegingen dan die van De Ruijter.

Verschil geboortemuisjes van Aldi en De Ruijter: uiterlijk en smaak

Na een hele saaie opsomming van feitjes is het tijd voor de ultieme test: hoe zien de geboortemuisjes eruit en hoe smaken ze in vergelijking met elkaar? Ik som even op wat mijn bevindingen zijn:

 • De geboortemuisjes van de Aldi zijn kleiner dan die van De Ruijter en hebben veelal dezelfde grootte. De Muisjes® van De Ruijter zijn meer verschillend van grootte.
  SAM 4750
 • De roze geboortemuisjes van Aldi zijn feller gekleurd dan de roze Muisjes® van De Ruijter

SAM 4747

 • De blauwe Muisjes® van de Ruijter zijn helderder gekleurd dan de blauwe geboortemuisjes van Aldi. Die hebben meer een doffe blauwe uitstraling.

SAM 4753

 • Smaak: Het lag er aan in welke volgorde ik ze at en met of zonder beschuit:
  • Beschuitje met Aldi geboortemuisjes: vrij smaakloos, ik proef bijna alleen beschuit naar mijn mening.
  • Losse geboortemuisjes van Aldi: herkenbaar, maar milde anijssmaak.
  • Beschuitje met De Ruijter Muisjes®: lekker zoet en herkenbare anijssmaak gemengd met beschuit.
  • Losse Muisjes® van De Ruijter: sterke anijssmaak.

Mijn eindoordeel: ga ik voor geboortemuisjes van Aldi of Muisjes® van De Ruijter?

Smaken zijn persoonlijk en over smaak valt niet te twisten. Daarom is mijn eindoordeel niet per sé hetzelfde als jouw smaak en mening. Als ik de ‘losse’ geboortemuisjes moet beoordelen, vind ik die van Aldi lekkerder, want minder overheersend. Ik eet geboortemuisjes alleen op beschuit en dus niet los. Daarom kies ik voor Muisjes® van De Ruijter, omdat ik die van Aldi amper proef op het beschuit!

SAM 4776

Eet jij beschuit met Muisjes® als er een kindje is geboren? Heb jij de geboortemuisjes van Aldi al geprobeerd? Waarvoor zou jij kiezen, afgaand op deze test? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin

 

 

 

 

 

we are having a baby girl 3