Een rijstwafel, dat is toch een heel verantwoord tussendoortje voor je kleintje? Dat dacht ik dus ook, maar de afgelopen maanden kwamen er nieuwsberichten voorbij die toch wel een beetje zorgelijk waren. Maar hoe zit het dan precies? Is een rijstwafel nog wel veilig als tussendoortje voor je baby? Ik zocht het uit! Lees je mee?

Rijstwafel als tussendoortje

Niene wordt alweer bijna een jaar en is inmiddels al een aantal maanden gezellig aan het happen op Nijntje koekjes, soepstengels en rijstwafels. In een ver verleden studeerde ik af als diëtist en daarom vind ik het erg belangrijk om mijn kinderen verantwoorde tussendoortjes aan te bieden. De rijstwafel als tussendoortje was er dus ook een waarvan ik dacht dat ik goed bezig was. Sterker nog, Niene smulde er zo van dat ik er elke dag één gaf tot het pak weer op was. Het is gewoon niet handig om allerlei verpakkingen te openen, want alles wordt ‘slof‘ en dan kon ik het alsnog weggooien. Maar ergens aan het eind van vorig jaar kwamen er allerlei berichtgevingen over het geven van rijstwafels als tussendoortje in het nieuws. Nu komen er wel vaker voedingsgerelateerde nieuwtjes voorbij, maar deze trok mijn aandacht omdat er in het buitenland adviezen werden aangepast door de Gezondheidsraad aldaar. Tijd om op onderzoek uit te gaan: hoe zit het met het advies in Nederland?

Rijst baby rijstwafel rijstwafels rijstebloem in fles papfles baby jonge kinderen advies tussendoortje veilig verantwoord - Mama's Meisje blog

Waarom je kindje niet iedere dag een rijstwafel zou moeten eten

Hoe zit het nu precies: waarom zou je je kindje niet iedere een rijstwafel mogen geven? Rijstplantjes groeien doordat het plantje voedingsstoffen opneemt uit de grond en grondwater. Rijstplantjes staan altijd onder water, misschien heb je wel eens foto’s voorbij zien komen van rijstvelden of heb je ze live mogen bewonderen. Grond, grondwater en gesteente bevatten arseen (of arsenicum), dat valt onder de ‘zware metalen’. Als je langdurig teveel van dit stofje binnenkrijgt, verhoogt dat het risico op kanker. Omdat kinderen een lager gewicht hebben, krijgen zij in verhouding meer van de stof binnen per kilo lichaamsgewicht en zijn daardoor vatbaarder voor de schadelijke gevolgen van arseen. Daarnaast gaat het natuurlijk niet alleen om rijstwafels, maar ook om rijst, rijstmelk en rijstebloem. Arseen komt niet alleen in rijst voor, maar ook in lagere hoeveelheden in bewerkte graanproducten (zoals brood), in melk(producten) en in water. Er zijn hele strenge regels rondom voedingsmiddelen met arseen en voor rijstproducten die voor kleine kinderen bestemd zijn, is de maximale toegelaten hoeveelheid arseen daarom nog lager. De producent van deze voedingsmiddelen moet controleren of de hoeveelheid arseen in zijn product binnen de norm valt. Wordt de norm overschreden? Dan moet de producent het voedingsmiddel uit de handel halen. De NVWA ziet toe op naleving van deze norm en treedt op bij overschrijding hiervan. Maar is deze paniek en berichtgeving terecht en wat vinden de autoriteiten in Nederland hiervan? Het eerste bericht dat ik las over rijstwafels was deze in het AD. Vooral omdat ik las over de Zweedse en Belgische Gezondheidsraad, die beide het advies rondom de aanbevolen hoeveelheid rijstproducten aanpasten, was ik erg benieuwd of Nederland dit voorbeeld zou volgen.

Rijstwafels rijstwafel verantwoord veilig tussendoortje arseen kankerverwekkend advies voedingscentrum rijst rijstebloem rijstproducten - Mama's Meisje blog

Wat adviseert het Voedingscentrum over rijstwafels?

Tot nu toe heeft de Nederlandse Gezondheidsraad nog geen advies uitgebracht over deze rijstkwestie, maar zoals je in het artikel van AD kunt lezen zou het niet ondenkbaar zijn dat dit nog komt. Wat adviseert het Voedingscentrum over rijstwafels? Het Voedingscentrum geeft aan dat zij uit voorzorg adviseren om niet elke dag rijst of rijstproducten aan kinderen te geven. Dit advies geldt vooral voor baby’s en peuters, maar ook oudere kinderen en volwassenen kunnen teveel van het stofje arseen binnenkrijgen als ze bijvoorbeeld teveel rijstwafels, rijst, rijstcrackers, rijstepap of rijstdrank innemen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je kind niet teveel binnenkrijgt? Enkele tips van het Voedingscentrum zijn:

  • Geef niet iedere dag rijst of rijstproducten aan kinderen, om te voorkomen dat zij teveel arseen binnenkrijgen.

  • Je kunt ervoor kiezen om de rijst voor het koken te wassen en deze te koken in een ruime hoeveelheid water. Hiermee kun je het arseen ook nog deels wegspoelen.

  • Rijstebloem in de fles van je baby? Liever niet elke dag! Wissel het bijvoorbeeld af met pap op basis van granen.

  • Varieer in tussendoortjes! Het is moeilijk te zeggen hoeveel producten je precies per dag kunt geven, omdat het ook afhankelijk is van hoe de rest van het eetpatroon van je kind eruit ziet. Andere tussendoortjes die je zou kunnen geven, zijn een cracker, groente, fruit, een boterham of een schaaltje yoghurt.

  • Wissel in een week rijst af met aardappelen, pasta en andere graanproducten

Ik wist dit niet

Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat het hele rijstverhaal compleet langs mij heen is gegaan. Ik wist dit niet! Tja, ik heb dan wel het diëtistendiploma in de kast liggen maar er gaan heel veel voedingsactualiteiten langs mij heen, blijkt maar weer. Bij het consultatiebureau, op verpakkingen van producten: ik heb werkelijk nooit eerder ergens gelezen of gehoord dat het niet verstandig is om je kindje iedere dag rijst of rijstproducten te geven. Sterker nog, ik heb voor Suus een tijdje dagelijks rijstebloem in haar papfles gedaan en beide kinderen regelmatig dagelijks rijstwafels gegeven. Op bijvoorbeeld de verpakking van de rijstebloem staat nergens iets vermeld over arseen of het advies. Nu snap ik ook wel dat er heus niet gelijk alarmbellen afgaan, maar door deze informatie kan ik mijn keuze beter afwegen dan toen ik van niets wist. Daarom deel ik het ook met jullie! Ik zal mijn kinderen nog steeds rijstwafels en andere rijstproducten geven, maar toch uit voorzorg niet meer iedere dag.

Wist jij dat rijstwafels en andere rijstproducten niet geschikt zijn voor iedere dag? Ga jij dit voortaan anders doen of maak je je niet zo druk? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook en Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence

 

 

 

 

Bron: rijst