Het is de Week van het Geld en om jongeren bewust te maken van geldproblemen, is het boek Geen Saldo gelanceerd. In deze blog vertel ik er graag meer over, lees maar mee!

Geldproblemen onder jongeren

Een maand geleden keek ik ’s avonds naar een uitzending van Renze. In die uitzending kwam Renée Lamboo van PorteRenee aan het woord over de mogelijkheid van achteraf betalen in fysieke winkels, die sinds kort door Klarna wordt aangeboden. Zij voorzag veel problemen onder jongeren, omdat deze groep nog niet goed kan overzien welke financiële gevolgen dit heeft. Even daarna ontving ik een persbericht in mijn inbox met daarin de aankondiging van een boek gericht op jongeren. In het boek Geen Saldo, geschreven door Caja Cazemier op initiatief van Syncasso, worden in herkenbare taal de verhalen van Sem (16 jaar) en Yara (18 jaar) verteld. Ik besloot een exemplaar aan te vragen, want hoewel mijn kinderen nog niet in de doelgroep vallen, is één van mijn grootste angsten dat ze in de financiële problemen raken. En die angst is niet geheel ongegrond, want in het rapport Geldstress bij jongeren (2022) las ik dat uit onderzoek van Nibud bleek dat 1 op de 5 jongeren van 18 tot 26 jaar te maken heeft met ernstige betalingsproblemen.

Week van het Geld

Wist je dat het van 24 tot en met 28 maart 2025 de Week van het Geld is? Een goed moment om het boek Geen Saldo van Caja Cazemier te lanceren! Incasso- en gerechtsdeurwaardersorganisatiSyncasso nam het initiatief om dit jeugdboek, dat zich voornamelijk richt op jongeren tussen 12 en 16 jaar, door Cazemier te laten schrijven. Uit een peiling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Geldfit blijkt dat twee derde van de jongeren met geldzorgen geen professionele hulp zoekt. Er heerst nog een groot taboe op dit onderwerp en daarnaast weten deze jongeren ook niet goed waar ze terecht kunnen voor hulp. Met het boek Geen Saldo hoopt Syncasso een bijdrage te leveren aan de bewustwording rondom dit thema. Meer informatie over dit initiatief vind je op de website van Syncasso.

review boek Geen Saldo - Mama's Meisje blog

Boek Geen Saldo van Caja Cazemier

Als Sem (16) een boete krijgt voor appen op de fiets, stopt hij die in een laatje. Zo veel gaat hij écht niet betalen! Maar het probleem gaat niet vanzelf weg, integendeel: het bedrag wordt keer op keer verhoogd. Nadat er gedreigd wordt met een deurwaarder, betaalt hij toch maar, en dan is hij in één klap al zijn spaargeld kwijt. Hoe moet hij nu vuurwerk kopen voor Oud en Nieuw? Als geldezel kan hij snel wat extra geld verdienen…

Zijn zus Yara (18) is gek op shoppen, en met ‘koop nu, betaal later’ heeft ze altijd genoeg geld. Denkt ze. Maar er zijn ook andere kosten en de zorgverzekering moet óók nog betaald worden. Ook zij negeert de aanmaningen. Haar ouders vertelt ze niks, want ze schaamt zich dood. Wat nu?

Het boek Geen Saldo van Caja Cazemier laat door middel van de verhalen van Sem en Yara zien wat er kan gebeuren als je je schulden laat oplopen en welke impact dat op je leven heeft. Maar het laat ook zien dat er oplossingen zijn en geeft jongeren praktische kennis over het voorkomen en oplossen van geldproblemen.

Bewustwording

Ik kreeg een exemplaar van het boek Geen Saldo toegestuurd en heb het uiteraard gelezen. In de cijfers zie je dat er gesproken wordt over jongeren tussen 18 en 26 jaar met betalingsachterstanden en andere financiële problemen. Daarom vind ik het ook zo goed dat dit boek gericht is op kinderen tussen de 12 en 16 jaar: door ze op deze leeftijd al kennis bij te brengen over de gevolgen van geldproblemen, creëer je in mijn ogen meer bewustzijn. Daarnaast wordt er van veel jongeren verwacht dat zij vanaf hun 18e klaar zijn om zichzelf op financieel vlak te redden. En dat terwijl juist op dat moment de kosten behoorlijk toenemen, bijvoorbeeld omdat ze hun eigen zorgverzekering gaan betalen of hun spaargeld slinkt omdat ze rijlessen gaan volgen. Ook de invloed van social media en het gemak waarmee je achteraf kunt betalen, komen in dit boek goed naar voren. Het verhaal sluit qua taalgebruik en situaties goed aan op de belevingswereld van de doelgroep en is daarmee naar mijn mening een meer efficiënte manier om jongeren aansluiting te laten maken bij dit onderwerp. Deze manier van educatie over omgaan met geld is toch veel leuker voor ze dan droge stof met cijfers en weinig herkenning? Een gewaarschuwd mens telt voor twee en hoewel mijn kinderen nog niet in de doelgroep vallen (wij zijn net begonnen met zakgeld), ligt dit boek alvast voor ze klaar om te lezen wanneer dat wel het geval is. Een aanrader voor wie de financiële opvoeding van haar tiener of puber ook graag ondersteunt! Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel en online.

Heb jij al gehoord van het boek Geen Saldo? En hoe zit het met jouw financiële opvoeding? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

#gekregen/affiliate: disclaimer