Dramatisch of zorgvuldig? Wat doe jij met belangrijke brieven die je in het oud papier gooit? Ik verscheur ze dus al tijden omdat ik dit van huis uit geleerd heb. You never know of de nieuwsgierige buurvrouw in het oud papier staat te sneupen… Het gaat toch niemand iets aan hoeveel geld je terugkrijgt van de Belastingdienst of dat je een afspraak had bij de gynaecoloog? Toen ik ging samenwonen, keek Erik me verbaasd aan terwijl ik de post stond te verscheuren… Maar wat als jouw gegevens gewoon te grabbel liggen? Vandaag vertel ik meer over privacy en waarom ik tegenwoordig alles door de papiervernietiger haal. Lees je mee?

In de papiercontainer

Op het schoolplein stond vroeger regelmatig een gigantische papiercontainer. Alle bewoners van de woonwijk konden dan gratis hun oud papier inleveren en de school verdiende met de opbrengst weer een zakcentje. Een handig systeem, al hadden wij meer interesse in de inhoud. Na schooltijd doken we namelijk in de papiercontainer! De jongens gingen stiekem op zoek naar weggegooide Playboys, terwijl wij meiden er nog stapels van tijdschriften zoals Tina, Penny en Break Out vonden. Wow, brings back old memories! Maar dat was niet het enige: we vonden bankafschriften, brieven van de verzekering en de Belastingdienst en wat al niet meer. Als 12-jarigen waren we daar helemaal niet in geïnteresseerd, maar het verbaasde me op die leeftijd al dat mensen dit zomaar weggooiden. Ik heb namelijk een hele andere opvoeding gehad als het neerkomt op belangrijke brieven in het oud papier.

Wat doe jij met belangrijke post in het oud papier - Mama's Meisje blog

Oud papier

Mijn ouders leerden me namelijk om alle post die je bij het oud papier gooit, te verscheuren. Ik weet dus niet beter dan dat ik echt alles verscheurde, ook al gaat het om een geadresseerde reclame. Ja, ook die van allerlei loterijen. Toen ik net samenwoonde met Erik, stond hij me vreemd aan te kijken toen ik mijn post stond te verscheuren. Hij vond het maar overdreven, maar hij gaat dan ook altijd uit van het goede in de mens. Ik ben iets achterdochtiger en legde hem uit waarom ik dit deed. Er zijn dus daadwerkelijk mensen die door het oud papier van anderen staan te ‘sneupen’ en dus zomaar deelgenoot kunnen worden van, misschien wel gevoelige, informatie! Mijn privéleven dus en dat gaat niemand iets aan. Erik had hier nog nooit over nagedacht en sindsdien verscheurde ook hij zijn post. Totdat we van Coolblue een gloednieuwe papierversnipperaar kregen: de Fellowes Powershred 60Cs.

Papierversnipperaar

Sinds we de papierversnipperaar hebben, gaan alle brieven die we weggooien daarin. Wat een handig apparaat! Deze papierversnipperaar kan tot 10 vellen papier tegelijk vernietigen en dat tot wel 6 minuten achtereen, waardoor we snel klaar zijn. Het zorgt ervoor dat documenten onleesbaar worden, iets dat je met scheuren natuurlijk minder snel bereikt. Ook zit er een beveiliging op: zodra we de invoeropening aanraken, stopt het apparaat met vernietigen. Deze SafeSense technologie is onmisbaar met kleine kinderen in huis. Blijft er een nietje of paperclip achter? Geen probleem, de Fellowes Powershred 60Cs vermorzelt die ook. Zelfs mijn oude bankpas kon ik erdoor halen. Al heb ik toen wel gezorgd dat de bak leeg was, zodat ik het afval netjes kon scheiden. Ik ben erg blij met dit apparaat, want het is niet alleen handig voor onze privé papieren, ook zakelijk gezien moet ik me aan allerlei regels houden.

collage papiervernietiger Fellowes Papershred 60Cs review - Mama's Meisje blog

Vertrouwelijke informatie belangrijke papieren brieven post in papiervernietiger privacy wetgeving - Mama's Meisje blog

Blogger en virtueel assistent

Als blogger en virtueel assistent heb ik sinds mei 2018 te maken met de privacywetgeving. Deze AVG (Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming) zorgt ervoor dat ik me zowel online als offline aan regels moet houden. Zo moest ik enkele aanpassingen doen aan mijn website, een privacyverklaring maken en jou als bezoeker erop wijzen wat ik met gegevens doe. Dat is allemaal digitaal, maar in mijn werk kan ik ook per post gegevens ontvangen die gevoelig zijn of persoonsgegevens bevatten. Als bedrijf heb ik de verantwoordelijkheid om me aan de wet te houden en de papiervernietiger zorgt ervoor dat dit soort gevoelige informatie onleesbaar wordt voor mensen die het niets aangaat. Ik wil natuurlijk niet het risico lopen op boetes! Hoe vaak lees je wel niet in het nieuws dat er weer persoonsgegevens op straat liggen? Better safe than sorry en dat geldt niet alleen voor mijn bedrijven, maar zeker ook voor mijn privéleven. Tijdens mijn zwangerschappen ben ik beide keren afhankelijk geweest van het UWV. Het is dan gangbaar om zowel digitaal als via de post hun correspondentie te ontvangen. Eigenlijk overbodig en daarom gooide ik alle brieven bij het oud papier, ik had ze immers toch al digitaal opgeslagen. Ik ben blij dat ik dit soort brieven voortaan door de papiervernietiger kan doen. Zeker ook omdat we het oud papier inleveren op plekken waar 24/7 iemand bij kan. Het gaat immers niemand iets aan wat er in staat ;) Meer informatie over deze papiervernietiger vind je op de website van Coolblue!

Hoe ga jij om met privacy gevoelige post? Gooi je dit gewoon bij het oud papier of vernietig je dit ook? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1

Advertisement