Zindelijkheid: een onderwerp dat hier thuis steeds vaker ter sprake komt. Maar hoe begin je? En hoe pak je zindelijkheidstraining precies aan? Omdat ik geen expert ben, vroeg ik andere mama’s naar hun ervaringen en deel vandaag alle tips in een overzichtelijk artikel! Lees je mee?

Beginnen met zindelijk maken

Zindelijkheid. Sinds Suus twee is geworden, is dat een onderwerp dat steeds vaker voorbij komt. Niet eens door onszelf, maar vooral door onze omgeving. “Is ze al zindelijk?“, dat het zulk ideaal weer is om ermee te beginnen en natuurlijk ook de verhalen over hoe oud de kids van Bertje of Greet zelf waren toen ze zindelijk werden. Nu heb ik totaal geen haast, maar om niet geheel onvoorbereid aan dit avontuur te beginnen, besloot ik via Instagram Stories te vragen naar de ervaringen van andere mama’s. Mama’s die dit varkentje al gewassen hebben of die er nog middenin zitten.

Tips bij zindelijk worden peuter

Eerlijk gezegd zag ik best tegen het hele zindelijkheidsverhaal op. Hoe lang zal het duren en is het niet heel onhandig als je de deur uit gaat? Maar ik kreeg overweldigend veel tips binnen en dat gaf deze burger moed. Heel veel dank als je ook gereageerd hebt! Ik heb geprobeerd om mijn overvolle inbox helemaal uit te pluizen en geen tip over te slaan. Mocht je er toch één missen, vul dan gerust aan! Wat eigenlijk 99% van de moeders als belangrijkste tip aangaf, is om geen druk op te leggen. Volg je gevoel en kijk naar je kind. Sommige kids geven het zelf heel mooi aan, anderen passen zich vrij snel aan wanneer jij ze een voorzetje geeft, maar er zijn ook kinderen die er duidelijk niet aan toe zijn om hun luier te missen of na een tijdje succes, weer ‘terugvallen‘. Onthoud: deze tips zijn gebaseerd op ervaringen. En aangezien ieder kind anders is, is geen weg naar zindelijkheid hetzelfde. Ik hoop dat je iets aan de tips hebt!

img 5821

Op het potje: hoe te beginnen?

Hoe begin je nu eigenlijk met zindelijkheidstraining? Tja, zet een potje neer en je peuter erop, geen rocket science zul je denken. Toch kreeg ik ontzettend veel nuttige reacties binnen toen ik via Instagram Stories vroeg naar ervaringen en tips van andere mama’s. Een aantal dingen spreken misschien voor zich, maar ik noteer ze toch in het lijstje. Hier komen ze:

  • De leeftijd waarop kindjes zindelijk worden is enorm variërend. Sommige kindjes rondom de tweede verjaardag, veelal tweeënhalf tot drie jaar, maar ook een gedeelte na de derde verjaardag. De meeste reacties geven aan gewacht te hebben tot het kindje dit zelf aangaf. Dan was de poging ook meestal gelijk geslaagd.
  • De meeste kindjes tussen 2 en 3 jaar worden overdag zindelijk, waarna ze tussen 3 en 4 jaar ook ’s nachts zindelijk zijn. Het is handig als je kindje vóórdat hij of zij naar de basisschool gaat, zindelijk is.
  • Hoe je merkt dat je kindje eraan toe is? Als ze interesse tonen in poepen en plassen. Bijvoorbeeld als papa of mama op de wc zit, als ze zelf of een jonger broertje of zusje een vieze luier heeft, dit benoemen. Of proberen hun broek uit te trekken, het woordelijk benoemen enzovoorts.
  • Je kindje kan nieuwsgierig worden naar wat jij op de wc doet. Laat als dit mogelijk is de deur van het toilet open en leg uit dat je een plasje gaat doen. Dit voorbeeldgedrag zou je kindje zomaar een prikkel kunnen geven tot kopiëren.
  • Als ouders is het van belang dat je ook de knop omzet. Het kost even wat inzet, tijd en moeite, maar als je kindje het aangeeft en je zet even door, geeft dat vaak al snel een goed resultaat.
  • Als je te vroeg begint, kan het een kindje onzeker maken en het heel iets groots en spannends worden. Als het dan niet lukt, wordt de teleurstelling en de angst om de volgende keer te falen mogelijk groter.

Verschillende ervaringen met zindelijkheidstraining:

  • Wachten tot het kind het zelf aangeeft en dan gelijk cold turkey geen pamper meer aan.
  • In de zomer lekker buiten laten lopen in de onderbroek en de ongelukjes laten gebeuren. Pas verschonen als het kindje dit zelf aangeeft.
  • Potje in huis zetten om kindje te laten wennen. Als het kindje interesse toont, aangeven dat het potje voor poep en plas is. Stapsgewijs aanpakken en de eerste dag om het half uur erop zetten. Bouw daarna vaste momenten in, bijvoorbeeld gelijk na het opstaan, voor of na het eten en voor het slapen.
  • Sommige kindjes willen absoluut niet op het potje. Dan is een wc-verkleiner een goede optie. En een krukje om op de wc te kunnen zitten. Er zijn ook toilettrainers verkrijgbaar (krukje en wc-verkleiner in één).
  • Beginnen door je kind simpelweg te vragen of hij op de wc wil plassen. Het is belangrijk om het op zijn of haar eigen tempo te laten doen en niet te dwingen. Het komt zoals het komt. Als het op een relaxte manier gaat, gaat het voor het kindje het fijnst.
  • Het boek “Zindelijk maken is kinderspel” wordt getipt.
  • Sommige mama’s gaven aan het potje gelijk op de wc-vloer te plaatsen. Zo hoefden ze later alleen nog te switchen van potje naar toilet.
  • Sommige mama’s begonnen met een onderbroek onder de luier. Hierdoor voelt je kindje beter dat hij gepoept of geplast heeft. Ook namen sommige mama’s andere luiers mee die minder absorberen. Allemaal met als doel dat je kindje het beter voelt wanneer hij iets in de broek gedaan heeft.
  • Om ’s nachts droog te worden, tipten veel mama’s om je kindje nog even op de wc te zetten voordat je zelf naar bed gaat. Vaak til je ze dan slapend uit bed, maar het helpt wel om de nacht droog door te komen. Probeer je kind na een paar nachten met een droge luier eens met een onderbroek te laten slapen.
  • Geef je kind niet teveel drinken meer voor het slapen. Alles wat hij overdag drinkt, komt er ’s nachts weer uit. Grote hoeveelheden drinken vlak voor bedtijd helpen niet om de nacht droog door te komen.

img 5823

Beloningen bij zindelijk worden

  • Uit de meeste reacties blijkt dat wordt begonnen met overdag zindelijk worden. ’s Nachts volgt meestal later.
  • Tevens is er een verschil tussen poepen en plassen. De meeste kindjes worden eerst zindelijk met plassen. Poepen op het potje of op de wc is wel een next level thing. Sommige kindjes willen alleen poepen met een pamper om.
  • De ervaringen met luierbroekjes t.o.v. onderbroekjes zijn wisselend. Veel mama’s geven aan dat luierbroekjes makkelijk zijn voor onderweg. Als je kindje dan naar het toilet moet, kun je ‘m als een onderbroek aan en uit doen, maar even geen doorlek problematiek on the road. Andere mama’s geven aan dat ze gelijk overstapten op onderbroekjes. Tip: bij Kruidvat kun je een probeerverpakking met 6 luierbroekjes kopen. Zo kun je even uittesten of het iets voor jouw kindje is, zonder dat je gelijk een heel pak moet aanschaffen.
  • Een medewerker uit de kinderopvang tipte om niet te kiezen voor grote beloningen. Als het dan wel mis gaat is het kind vaak erg teleurgesteld in zichzelf.
  • Maak een plaskaart. Iedere keer een sticker plakken als er een plasje of poepje in het potje is gekomen.
  • Laat je kindje de wc doortrekken. Dit vinden kleine kinderen vaak erg interessant!

Boekjes over zindelijkheid

Naast alle bovenstaande tips werd er ook veel getipt om samen boekjes over het onderwerp te lezen. Wij lezen hier thuis uit ‘Bobbi op het potje‘ en ‘Fien gaat op het potje‘. Difrax (je weet wel, van de flessen) heeft het droge broeken boek uitgebracht. Hierin staat in verhaalvorm uitgelegd wat poep en plas is, hoe je een poep of plas op de wc doet en ook een gedeelte met uitleg voor de ouder/verzorger over de aanpak van zindelijksheidstraining. Dit boek is zowel als hardcover te bestellen als gratis te downloaden via de site van Difrax! Heb jij nog een leuke boekentip ter aanvulling?

img 5850

Terugval of problemen bij zindelijkheid

Je kindje wil niet meer op het potje, op de wc of geeft aan weer een luier om te willen. Je kunt tijdens zindelijkheidstraining tegen problemen aanlopen of je kindje krijgt een ‘terugval‘. Wat kun je dan doen?

  • Zindelijk wordt je kleintje niet in een paar dagen. Het kan tijden goed gaan en ineens krijgt hij toch een paar ongelukjes. Het is een proces en een kwestie van vallen en opstaan. Heb vertrouwen: op een dag kan en wil je kindje het.
  • Een terugval kan vele oorzaken hebben. Misschien hele aanwijsbare dingen, zoals de komst van een broertje of zusje of starten op de basisschool. Soms is het wat moeilijker te achterhalen, maar probeer vooral lief te blijven voor je kindje. En hervat de zindelijkheidstraining weer om je kindje te begeleiden naar droge dagen en nachten.
  • Je kunt er niet omheen: wanneer je bezig bent met zindelijkheidstraining gaan er sowieso ongelukjes gebeuren. Reageer hier rustig op en wordt niet boos. Zindelijkheidstraining moet iets positiefs zijn voor je kind en niet iets waarvoor ze een afkeer gaan ontwikkelen.
  • Je kind durft niet meer op de wc: is hij ergens van geschrokken? Probeer weer stap voor stap het vertrouwen terug te krijgen. Zet het potje bij of op de wc, ga zelf op de wc zitten terwijl je kind toekijkt, zet hem op de wc als hij dit aangeeft. Het komt vanzelf weer goed.
  • Sommige kindjes kunnen zo opzien tegen het doen van een poepje op het potje of op de wc, dat ze het gaan ophouden en er obstipatie ontstaat. Er zijn veel tips te vinden om door middel van vocht en vezelrijke voeding de ontlasting op gang te houden. Er kan ook een fysiek probleem aan ten grondslag liggen. Maak je je zorgen of wil je overleggen: contacteer je huisarts of het consultatiebureau voor advies.
  • Soms zijn er medische redenen waarom een kindje simpelweg niet zindelijk kán worden. Maak je je zorgen of twijfel je hierover? Neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau.
  • Koppel de zindelijkheidstraining niet teveel aan bijvoorbeeld ‘naar de grote school gaan‘ als je begint voordat je kind naar de basisschool gaat. Het is allemaal al spannend genoeg, dus zorg ten alle tijden voor een ontspannen situatie.

img 5824

Kleding en matrasbeschermer

  • Het is handig om ondergoed aan te schaffen. Rompers zijn minder makkelijk los te maken
  • Ik las de volgende tip veel terug in de reacties: sla een flinke voorraad goedkope onderbroekjes in. Als ze dan echt heel smerig zijn, kun je ze gewoon weggooien.
  • Er bestaan, naast gewoon ondergoed en luierbroekjes, ook speciale oefenbroekjes. Deze vangen een ongelukje wel op, maar absorberen minder dan een luier. Hierdoor voelt je kindje beter wanneer hij iets in zijn broek heeft gedaan.
  • Zorg altijd voor extra schone/droge kleren als je de deur uitgaat of geef dit mee naar de opvang/oppas.
  • Maak gebruik van een matrasbeschermer om vlekken in het matras te voorkomen. Het kan voorkomen dat je midden in de nacht het bed moet verschonen, dan is het handig als je een schone set beddengoed voor het grijpen hebt liggen.

Zoals je ziet kwamen er ontzettend veel reacties binnen, waarvoor dank! Samenvattend is zindelijkheidstraining een proces dat tijd en aandacht nodig heeft, met pieken en dalen gaat en waarmee je het beste kunt beginnen als je kindje eraan toe is. Zorg er ten alle tijde voor dat het een ontspannen aangelegenheid is, kijk naar je kind en volg je gevoel! Succes!

Hoe verliep de zindelijkheidstraining voor jouw kindje(s)? Mis je nog tips en ervaringen in dit overzicht? Ik lees ze graag terug in de comments of op Facebook of Instagram

liefs karin

 

 

 

 

 

37 tips bij zindelijkheid mamas meisje blog