Nadat ik een heleboel tips binnenkreeg voor onze lange autovakantie, besloot ik podcasts en luisterboeken voor kinderen te bundelen in een blog! Lees je mee?

Podcasts voor kinderen

Weet je nog, die lange autorit naar Denemarken? Ik vroeg via Instagram om tips en las meermaals dat het slim is om luisterboeken en podcasts voor kinderen te downloaden. Dat kan makkelijk via Spotify of een andere app. Het is sowieso een aanrader om onderweg een tablet te mee te nemen met daarop gedownloade films en series om de rust op de achterbank te bewaren. Maar ter afwisseling én voor de kinderen die snel last krijgen van wagenziekte, zijn podcasts en luisterboeken voor kinderen een uitkomst. Geen getuur naar een schermpje, wél een leuk, spannend, informatief of avontuurlijk verhaal om de lange autorit door te komen. Ik besloot de tips die ik kreeg te bundelen in deze blog: wie weet heb je er iets aan!

Sara’s Mysteries

Sara’s Mysteries is een spannende podcastserie voor kinderen die van true crime verhalen houden. Sara de Monchy ontrafelt samen met jonge mensen mysteries die hen niet meer loslaten. In elke aflevering komt een nieuw raadsel aan bod, zoals Morris (11) die diep onder de grond een oude portemonnee vond met een postzegelverzameling erin. Of de 11-jarige Tara, wiens vriendin Lila zomaar ineens verhuisd is zonder afscheid te nemen. Een geheimzinnige kluis van een overgrootvader, een oud schuurtje in een wei of een verborgen luik: in deze podcasts voor kinderen gaat Sara het uitzoeken! Deze podcast is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 11 jaar.

Missie Voelspriet

Ken je Beestenbrigade op Zappelin? In dit tv-programma draait het allemaal om de natuur en dieren, want Boswachter Tim gaat in iedere aflevering op pad om de natuur in Nederland een handje te helpen. Maar in het rijtje met podcasts en luisterboeken voor kinderen komt Boswachter Tim ook voorbij en wel in de podcast Missie Voelspriet! Samen met Emmely Voelspriet beleeft hij spannende en grappige avonturen met nieuwe Nederlandse insecten. Bijvoorbeeld met Rioolvlieg Servaas, Regina de Regenboog-Goudwesp of Bennie de Boomsprinkhaan. Voor 8D audio-ervaring is luisteren met een koptelefoon aan te raden. Deze podcast is voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.

Autovakantie met kinderen tips voor een lange autorit - Mama's Meisje blog

Peuter podcasts

Bij podcasts en luisterboeken voor kinderen denk je misschien als snel aan wat oudere kids, maar wist je dat er superleuke speciale podcasts voor peuters zijn? Luisterboeken voor peuters zijn perfect want ze kunnen nog niet zelf lezen en op deze manier worden ze tóch vermaakt! Ik zette ze op een rijtje:

  • PeuterPodcast: in deze podcasts worden peuters interactief uitgedaagd om te bewegen en te leren door naar verhaaltjes te luisteren. Die gaan over onderwerpen waarin peuters zich gehoord kunnen voelen en leren omgaan met ervaringen en emoties. Bijvoorbeeld over Wies, die een blokkentoren bouwt, maar dan gooit Max haar toren om. Of Sanna, die oefent met plassen op het potje en op de wc. Of Mae, die samen met mama fruit koopt in de supermarkt. Welke fruitsoorten ken jij?
  • Het grote Boer Boris luisterboek: in deze bundel van vijf verhalen over Boer Boris, horen we hoe hij naar de markt gaat, naar zee, in de sneeuw en dat hij geen feest wil. De boeken over Boer Boris zijn immens populair, dus dit luisterboek is een aanrader voor jonge kinderen!
  • Een kringetje van tralala: De kinderen van de Grote Beer 1: een luisterboek van Carry Slee, gebaseerd op het gelijknamige boek uit de Grote Beer serie. De Grote Beer, zo heet de school van Jasper, Daan, Quilfort, Frank en Houda. Kim is net vier en zit nog niet zo lang in de groep van juf Inge. Ze vindt school leuk, maar ook wel spannend. Ook Frank vindt het nog een beetje eng als het zijn beurt is om in de kring iets te vertellen. En hij durft niet te ‘elastieken’, als de groep naar gymnastiek gaat.
    In de loop van het schooljaar komen er steeds nieuwe kleuters bij en gebeurt er van alles. De kinderen spelen een toneelstuk voor Sinterklaas, vieren een vrolijk carnavalsfeest en gaan in de lente naar de kinderboerderij. Als het zomer wordt, nemen Kim en haar vriendjes met juf Inge afscheid van de oudste kleuters… Ook leuk: Wiebelbiebeltanden: De kinderen van de Grote Beer 2 en zo is er voor iedere basisschoolgroep een luisterboek te vinden in deze serie!
  • Het grote Dikkie Dik luisterboek: wie is er niet opgegroeid met de verhalen van Dikkie Dik? Ik vind het geweldig om de verhalen die ik vroeger zelf voorgelezen kreeg, nu voor te lezen aan mijn kinderen. Maar luisterboeken voor kinderen zijn wat mij betreft dé uitkomst als we lang onderweg zijn of als ik even mijn handen vrij wil hebben. De verhalen van de ondeugende rode kater, bekend uit Sesamstraat, worden voorgelezen door de bedenker van Dikkie Dik zelf: Jet Boeke. Dit luisterboek staat bomvol avonturen en een vrolijk liedje. Het grote Dikkie Dik luisterboek geeft je meer dan een uur luisterplezier!
  • Kikker: op YouTube zijn diverse gratis luisterboeken over Kikker te vinden. Bijvoorbeeld Kikker vindt een vriendje, Kikker en de vreemdeling, Kikker is Kikker en Kikker in de kou.

Het grote Aadje Piraatje luisterboek

Aadje Piraatje groeit op tussen de piraten op een piratenschip. Maar hij heeft dezelfde problemen als gewone kinderen: hij moet leren zwemmen, moet zijn bord schildpaddensoep leegeten en heeft heimwee naar zijn moeder. Gelukkig krijgt hij hulp van zijn vader en de andere stoere piraten. Dit luisterboek is geschikt voor kinderen tussen de 4 en 6 jaar oud.

Eefje en Mark luisterboeken voor kinderen

In de Eefje en Mark serie van schrijfster Carry Slee zijn 5 leuke luisterboeken voor kinderen van ongeveer 4 tot 6 jaar oud:
– Giechelvisjes & knuffeldiefjes
– Een krokodil in de heg
– Piep, zei de muis
– De konijnenkeuteldropfabriek
– De knorreborreboerderij

Podcasts en luisterboeken voor kinderen - Mama's Meisje blog

Het Klokhuis

Nog zo’n programma waar velen van ons mee zijn opgegroeid: Het Klokhuis. Ik vond het fantastisch om daar als kind naar te kijken en vind het tof om te zien dat het met zijn tijd meegaat. Want podcasts voor kinderen, die kun je dus ook beluisteren van Het Klokhuis! De kinderpodcast van Het Klokhuis gaat over onmisbare uitvindingen. Of eigenlijk: heel gewone dingen die enorm belangrijk blijken te zijn. Bijvoorbeeld uitvindingen voor lekkere hapjes en koele drankjes of uitvindingen tegen stank en viezigheid.

Het Jeugdjournaal

Hoe ouder kinderen worden, hoe meer ze meekrijgen van wat er in de wereld speelt en welke actualiteiten er in het nieuws komen. Bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne of de moord op Peter R. de Vries. Een interessante optie uit deze lijst met podcasts voor kinderen is de podcast van Het Jeugdjournaal. In de podcast van het NOS Jeugdjournaal beantwoorden Bart Tuinman en Malou van der Starre elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp. Kinderen kunnen zelf vragen insturen, waardoor er afleveringen zijn die erg aansluiten op hun eigen belevingswereld. Bijvoorbeeld als je ouders de boodschappen niet meer kunnen betalen, hoe je de brugklas doorkomt of wat te doen als je huisdier doodgaat.

Welke podcasts en luisterboeken voor kinderen ontbreken volgens jou nog in dit lijstje? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog