Aangezien ik wekelijks meerdere keren wandel en dat het liefst doe met een beetje afleiding in mijn oren, vroeg ik een tijdje geleden in mijn stories naar welke podcasts mijn volgers luisteren. Het resulteerde in deze lange lijst met podcast tips voor vrouwen. Er is voor ieder wat wils: van moederschap tot true crime en van mindset tot ‘man man man’. Wie weet heb je er iets aan!

Podcast luisteren tijdens het wandelen

Sinds een maand of drie ben ik bezig met afvallen. Ik begon met een nogal ambitieus bewegingsprogramma, wat al snel teveel van het goede bleek te zijn. Vervolgens kreeg ik het advies om mijn kracht en conditie op te bouwen met een aantal wandelingen per week. Als ik de kinderen meeneem dan ben ik de hele wandeling aan de praat. Ze wijzen van alles aan, vragen honderdduizend dingen en willen liedjes zingen. Heel gezellig (en een goede check voor mijn uithoudingsvermogen), maar in het kader van ontspanning vind ik het nóg fijner om alleen een rondje te gaan lopen. Meestal ben ik zo’n drie kwartier onderweg en hoewel de stilte op z’n tijd heerlijk is, miste ik al snel wat afleiding. Ik besloot om eens een podcast aan te zetten, maar het aanbod is gigantisch en ik had last van keuzestress. Daarop postte ik een vraagsticker in mijn stories op Instagram: welke podcast zou jij aanraden? Ik kreeg ontzettend veel podcast tips voor vrouwen en maakte daar een lijstje van. Hopelijk heb je er iets aan en meer tips zijn natuurlijk altijd welkom!

podcast tips voor vrouwen - Mama's Meisje blog

Deze podcasts zijn de moeite waard

De ingestuurde suggesties heb ik random vermeld: op volgorde van binnenkomst. Enkele podcasts heb ik zelf al beluisterd, anderen sla ik bij voorbaat over. Dat is natuurlijk heel persoonlijk! Ik heb bijvoorbeeld veel podcast tips binnengekregen die gaan over zwangerschap, bevalling en moederschap. Ik kan me volledig voorstellen dat dit super interessant is als je daar graag meer over wilt weten. Omdat ik een podcast luister ter ontspanning tijdens het wandelen, zit ik daar juist niet zo om te springen. Ik ben al zoveel ‘mama’, dat dit voor mij juist een momentje is om lekker naar iets anders te luisteren dan mama-gerelateerde onderwerpen. Voor ieder wat wils: deze podcasts zijn volgens jullie de moeite waard:

Man man man podcast

In de podcast ‘Man man man’ zoeken Domien, Chris en Bas uit hoe mannelijk ze eigenlijk zijn. Deze drie vrienden kennen elkaar van de radio en besloten hun hilarische, verrassende en diepgaande gesprekken te gaan opnemen. Een succes, want inmiddels staan er vijf seizoenen online en zijn er een boek en theatershow in de maak. Ik ben bij het eerste seizoen begonnen en kan dus beamen: deze podcast is ook leuk voor vrouwen!

De Blij Dieetvrij podcast

Aan het begin van het jaar is afvallen weer een hot item met het oog op de goede voornemens. Maar hoe zorg je ervoor dat het jouw relatie met eten gezond blijft/wordt? In de Blij Dieetvrij podcast deelt Saskia de beste tips, verhalen en strategieën om het eeuwige opletten, bijhouden en zorgen maken om je lijf los te kunnen laten. Zelfacceptatie en voedselvrijheid: yes please!

The mindset mentor

The Mindset Mentor is een Engelstalige podcast waarin Rob Dial zijn publiek uitdaagt om een leven vol liefde en doelen te leiden. Ik moest even opzoeken wat zijn ’titel’ is: motivational speaker. Zijn podcast is bedoeld voor iedereen die motivatie, richting en focus in het leven nodig heeft. Mocht je hier dus naar op zoek zijn: misschien is dit er één voor je!

Lieve moeders

In ‘Lieve Moeders’ deelt Marjolein tips en inzichten om jou te helpen je vrijer te voelen in je rol als moeder. Moederschap komt met vele uitdagingen en dat kan spanning, stress en het gevoel jezelf voorbij te lopen veroorzaken. In deze podcast komen wisselende thema’s aan bod zoals omgaan met je eigen angst en onzekerheid, maar ook met ruziënde kinderen. Ik denk dat deze onderwerpen voor veel moeders herkenbaar zijn en dat ‘Lieve Moeders’ daarom niet mag ontbreken in het lijstje met podcast tips voor vrouwen!

Ik ken iemand die

‘Ik ken iemand die…’ is een podcast waarin Nynke de Jong, Alex van der Hulst en Hanneke Hendrix (vrienden én schrijvers) experts interviewen, praten over het bitter en het zoet van het ouderschap én sterke verhalen met elkaar delen. Een podcast over kinderen, opvoeden en ouderschap!

Kek mama podcast

‘Mama doet ook maar wat’ is de podcast van Kek Mama die tweewekelijks verschijnt. Ik vind de titel al heerlijk en kan me ook goed vinden in de omschrijving ‘we zijn geen deskundigen, maar we hebben wel overal verstand van’. Van schermtijd confessions tot gesprekken over geld en van seks na de bevalling tot speeltuinetiquette: alles komt aan bod!

leuke podcasts voor moeders - Mama's Meisje blog

Janne Schuijn

Misschien ken je haar wel van Instagram: Janne Schuijn! Zij deelt via haar Instagram heel veel over mindset en op die manier kwam ik in aanraking met haar fantastisch geschreven posts. Dat ze een podcast heeft, wist ik dan weer niet. Maar gelukkig werd deze meermaals als reactie gegeven op mijn oproepje in de zoektocht naar podcast tips voor vrouwen. Het fijne aan de content van Janne vind ik dat ze een boost geeft in je zelfvertrouwen en heel vaak situaties en voorbeelden benoemt die ze zelf heeft meegemaakt. In de podcasts komt dit terug, een aanrader dus!

Suzan en Freek

Het begon allemaal met het liedje ‘Als het avond is’, die volgens mij iedereen wel kent. Vervolgens volgden er nog meer liedjes die het goed deden, maar wist je dat Suzan en Freek ook een podcast hebben? Ik wist het dus niet, maar kreeg ‘m getipt en heb even opgezocht wat er zoals aan bod komt. Ze vertellen meer over hun relatie, hoe je een liedje schrijft en er schuiven diverse artiesten aan.

Adem In Adem Uit

Een podcast over ’s werelds grootste wonder: de geboorte. Dat is ‘Adem In Adem Uit’. Hosts Roelien (bedenker en vragensteller), Aline (verloskundige) en René (regisseur) bespreken allerlei onderwerpen en voeren tafelgesprekken alsof je erbij bent: vol humor, interessante verhalen en belangrijke informatie over alles rondom zwangerschap en bevallen.

Hoeveel ben ik waard

In ‘Hoeveel ben ik waard?’ probeert Rolien Magendans erachter te komen hoeveel ze nou eigenlijk waard is. Niet haar waarde als moeder of haar waarde voor de maatschappij, maar hoeveel ze waard is in geld. Na haar carri1ere als stewardess zet ze nu stappen om zakenvrouw te worden en weet ze inmiddels waar haar passie ligt: ze wil podcastmaker worden! Maar: hoe pak je dat aan, hoeveel vraag je per uur en hoe bereken je je uurprijs? Kortom, hoe weet je wat je waard bent? Roelien gaat in gesprek met mensen/vrouwen waarvan ze denkt dat zij dit pad al bewandeld hebben. Daarmee hoopt ze de luisteraars te inspireren!

Laura H.

Deze podcast gaat over Syriëganger Laura H. In 2016 werd Laura H. uit Zoetermeer in één klap de bekendste vrouwelijke Nederlandse Syriëganger. Opeens verscheen ze in een video van een Koerdische nieuwszender, ze bleek net een paar uur ontsnapt uit het kalifaat van IS. In een serie podcasts wordt nu verder ingegaan op haar leven: waarom vertrok ze naar Syrië, wat deed ze daar en hoe kwam ze weer terug. Laura is zelf uitgebreid te horen in deze podcast.

Bob

In de zesdelige podcast ‘Bob’ vertelt de 84-jarige Elisa over haar buurjongen van vroeger: Bob. In 1947 om precies te zijn en ze spraken soms stiekem af om te praten, geheimen te delen en kusjes te geven… Maar als Elisa zwanger raakt, wordt ze door haar vader naar een klooster gestuurd: ze gaat met een kindje in haar buik naar binnen en komt met lege handen weer buiten. Elisa is zeker van haar verhaal, maar haar drie dochters twijfelen. Tot voor kort hebben ze de naam Bob nog nooit gehoord, dus heeft hij überhaupt wel bestaan? Ik heb deze podcast op mijn lijstje staan, het klinkt in ieder geval erg spannend!

True crime podcasts

In true crime podcasts worden vaak onopgeloste moorden, cold cases en burgeropsporingen besproken. Verhalen over waargebeurde misdaad dus. Dit zijn allemaal verschillende podcasts die je bijvoorbeeld hier kunt terugvinden. Enkele voorbeelden van podcasts die in de gelinkte lijst staan, zijn: Al Sla Je Me Dood, De Kasteelmoord en Kwaad Bloed.

Met Groenteman in de kast

In ‘Met Groenteman in de kast’ gaat Gijs Groenteman iedere week in gesprek met iemand die hem op de een of andere manier heeft verwonderd of is opgevallen. De gasten variëren van schrijfster Heleen van Royen tot Ferry Zandvliet (overlevende Bataclan) en van actrice Tjitske Reidenga tot cabaretier Soundos El Ahmadi. Heel veelzijdig dus!

podcast luisteren tijdens het wandelen - Mama's Meisje blog

Daders

In deze lijst met podcast tips voor vrouwen zag je eerder al true crime podcasts voorbij komen. De podcast ‘Daders’ staat ook in dat lijstje. In gesprek gaan met moordenaars, ex-TBS’ers en andere zware criminelen: Cas de Jong doet dat in deze podcast. Hoe kwamen zij tot hun gruwelijke daad? Hebben ze spijt? En waarom moet de maatschappij hen nog een tweede kans geven?

De Vagina Dialogen

Sinds kort is Libelle gestart met een podcast genaamd ‘De Vagina Dialogen’. In deze podcast zitten de dames van Bureau Vrouwenzaken samen aan tafel, te weten Anne-Marie Jung (actrice en theatermaker), Ellen Roggeveen (yogadocent, winkeleigenaar en uitgever) en Marieke Voorsluijs (textielontwerper cq handwerkgenie). Hun missie? Die is simpel, namelijk het beestje bij de naam noemen en ‘de kut uit de schaamstreek halen’. In deze podcast delen zij ervaringen en verhalen rondom het vrouwelijk geslachtsdeel, trekken deze onderwerpen uit de taboesfeer en hopen dat daardoor de onwetendheid verminderd en het zelfvertrouwen van luisteraars groeit! Wat mij betreft kan deze podcast níét uit deze lijst met podcast tips voor vrouwen ontbreken en ik heb ‘m zelf op mijn to listen list gezet!

100% Inspiratie Podcasts

De 100% Inspiratie Podcasts zijn van Thijs Lindhout. Hierin interviewt hij iedere week een geluksexpert. Van visionair tot miljonair en van astronaut tot olympisch goud. Tijdens deze interviews gaan ze in op geluk, succes, persoonlijke ontwikkeling, spiritualiteit en meer. Voorbeelden van gasten zijn: Arie Boomsma, Viora en Joost van Be More Unicorn, William Rutten en Danny Vera.

Omdenken

Misschien ben je de quotes en doordenkers van Omdenken weleens tegengekomen via Facebook. Ik in ieder geval wel en het was voor mij nieuw dat ze ook een podcast hebben terwijl er inmiddels al 4 seizoenen te beluisteren zijn. In de Omdenken podcast gaat Berthold Gunster (oprichter) in gesprek met mensen over hun problemen. Hoe kunnen ze hun problemen laten verdwijnen of zelfs omdenken? Voorbeelden van thema’s en problemen die voorbij komen: bang om fouten te maken, op verkeerde mannen vallen, FOMO (fear of missing out) en uitdaging in je werk. Je kunt natuurlijk scrollen tussen alle afleveringen en er dan één selecteren die aansluit bij iets waar jij op dit moment mee worstelt. Ik vind ‘m onmisbaar in het lijstje met podcast tips voor vrouwen!

Kelly Caresse

Eentje die ik zelf niet beluisterd heb maar wel getipt kreeg: de Mama podcast van Kelly Caresse. Ze deelt zowel een kijkje in haar eigen leven als mindset tips.

Mama Matties

Diesna Loomans en Beau Hesling zijn matties: Mama Matties! Elke dinsdag verschijnt er een podcast waarin ze praten over de highlights, maar ook de rauwe randjes van het moederschap en vrouw zijn.

Zelfspodcast

Jeugdvrienden Jaap Siewertsz van Reesema (zanger/producer) en Sander Schimmelpenninck (journalist/presentator) nemen in de ‘Zelfspodcast’ hun leven en de wereld door. Allebei dertigers, beide carrières in de media met Instagrammable levens, maar ook huismussen die verlangen naar het platteland. Ze praten over van alles: de bemoeimaatschappij, vaccineren, religie en social media, het komt allemaal voorbij. Naast dit hoofdonderwerp hoor je ook elke week een rondje dieptepunten, vele zijpaadjes, kansloze businessideeën en gegluur naar mooie meisjes. Grappig en interessant, alsof je erbij aan tafel zit!

Podnataal

Podnataal is een podcast over zwangerschap en bevalling gepresenteerd door Simone Wijnands (freelance radiomaker en journalist). Het eerste seizoen van deze podcast gaat over zwangerschap, in seizoen twee, drie en vier vertellen bekende en onbekende vrouwen hun bevallingsverhaal.

De Huismuts

De podcast van De Huismuts werd als tip gegeven in de vraagsticker die ik in mijn stories plaatste. Echter kun je deze podcast pas luisteren als je het boek ‘Mom You Got This’ hebt aangeschaft.

Afvallen na de zwangerschap update #1 - Mama's Meisje blog

Familiegeheimen met Astrid Holleeder

Het eerste boek van Astrid Holleeder, Judas, heb ik al gelezen, maar het boek Familiegeheimen nog niet. Dit boek was genomineerd voor de NS-publieksprijs en de volgers van Astrid’s dochter Miljuschka kregen na het uitbrengen van hun stem de gelegenheid om vragen te stellen. In de podcast Familiegeheimen staan de beste vragen aan de basis van een intiem en persoonlijk gesprek: een uniek moment tussen moeder en dochter.

Celine Charlotte

In de podcasts van Celine Charlotte neemt ze je mee in de lessen die ze leert al ondernemer. Het gaat vooral over mindset en ondernemen en hoe zij bepaalde doelen stelde en heeft behaald.

Self Love Talk podcast

Merel Teunis neemt je in de podcast ‘Self Love Talk’ mee in de wereld van zelfliefde. Volgens haar is zelfliefde een bepaalde state of mind en de juiste basis voor een gelukkig leven. Om dit te bereiken, deelt ze allerlei persoonlijke tips, inzichten en kennis én gaat ze in gesprek met inspirerende vrouwen en mannen over hun liefdevolle levensstijl.

Tante Jos

Jos Gemmeke was de oudtante van Mijke van Wijk en zat in de illegale pers, was koerierster en werd in Engeland opgeleid tot geheim agent. Mijke groeide op met de verhalen over verzetsheldin Jos en kort voor Jos’ dood ontmoeten zij elkaar. Na haar dood duikt Mijke in dossiers en rapporten die de Britten over Jos hebben bijgehouden. In vijf afleveringen komen we erachter dat een aantal verhalen die tante Jos altijd vertelde, toch iets anders ligt…

De Verwachting

‘De Verwachting’ is de podcast van Ietske Bierema waarin vrouwen vertellen over (de weg naar) hun zwangerschap, bevalling en postpartum periode.

Meer podcast tips?

Zo, dat was een hele lijst maar ik kan me voorstellen dat je nog wat inspiratie zou kunnen toevoegen aan deze blog! Heb je meer podcast tips? Ik verneem ze graag, zodat ik deze lijst met podcast tips voor vrouwen verder kan uitbreiden! In deze blog vind je ook een heleboel podcast inspiratie! En ik schreef ook over podcasts voor kinderen!

Welke podcast tips voor vrouwen heb jij genoteerd op je to listen lijstje? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1