Bij een zwangerschap denk ik als eerst aan die schattige babyschopjes in mijn buik. Toch voelde ik tijdens deze zwangerschap tot 24 weken amper beweging in mijn buik en ik maakte me daar best wel zorgen over. Vooral omdat dat de vorige keren zo anders was… Het werd veroorzaakt door de placenta en vandaag vertel ik daar meer over. Lees je mee?

Gefladder in mijn buik

Na de echo’s, die gelukkig allemaal goed waren, kon ik tijdens mijn eerste zwangerschap níét wachten op de eerste babyschopjes. Allereerst vond ik het al moeilijk om aan te nemen dat die zwangerschapstest met twee streepjes mij vertelde dat er iets in mijn buik groeide. Die echo’s waren mooi, maar tegelijkertijd erg onwerkelijk. Speelde dit zich écht in mijn buik af? Door schopjes te voelen, werd de zwangerschap ineens veel echter en het was voor mij ook dé bevestiging dat er daarbinnen toch echt een minimensje in wording zat. Ik weet nog precies wanneer ik Suus voor het eerst voelde: ik lag ’s morgens in bed en voelde gefladder in mijn buik. Een beetje alsof je zo’n trillend spiertje bij je oog hebt. Heel kort, maar duidelijk voelbaar, al twijfelde ik nog wel even of dit het nou was. Ik voelde Suus al erg vroeg, rond 15 weken en in de weken erna veranderde het gefladder in kleine duwtjes en schopjes. Totdat ik hoogzwanger was en de bewegingen in mijn buik haast buitenaards leken: van links naar rechts, al golvend bewoog dat kleine meisje in mijn buik. Ik vond het heerlijk, al was het ook wel eens pijnlijk of hield het me soms uit mijn slaap. Dat echte gevoel van samen zijn; dit moment deelde ik alleen met mijn kindje en ik vond het zó bijzonder!

Leuke zwangerschap quotes en teksten voor op een letterbord - Mama's Meisje blog

Druktemaker

Bij positieve test numero twee was de situatie iets anders. Ik voelde me hormonaal verre van oké en dat had ook invloed op hoe ik door het eerste trimester kwam. Vond ik het de eerste keer al onwerkelijk, nu leek de zwangerschap niet goed binnen te komen. Ik was vooral veel met mezelf en de vraag waarom ik me zo slecht voelde, bezig. Toch voelde ik dit kindje al rond 12 weken. Eerst dacht ik het me te verbeelden, maar dit waren toch duidelijk kleine fladdertjes in mijn buik. Dat Niene een druktemaker is, liet ze in de buik al zien. Echt hoor: dit kind ging tekeer! Al rond 25 weken golfde mijn buik als een malle en ze was dagelijks héél actief. Er is geen moment geweest waarop ik me zorgen maakte om Niene, want ze reageerde altijd heel snel als ik mijn buik aanraakte. Ik heb nooit minder babyschopjes gevoeld, terwijl de placenta aan de voorkant lag en ze was ook nooit langer dan een halve dag rustig. Als ze die halve dag al redde, dan compenseerde ze dat overduidelijk en met name ’s nachts. Bij haar heb ik echt nachtenlang wakker gelegen van het gewoel en gedraai in mijn buik. Achteraf wel grappig om dit verschil te zien, want Suus was rustiger in de buik en ook nu, dat geldt voor Niene absoluut andersom. Omdat de zwangerschap van Suus alweer wat verder in mijn herinneringen is vervaagd, was dit actieve-baby-gevoel hetgeen dat ik meenam in mijn verwachtingspatroon voor de derde zwangerschap…

Placenta aan de voorkant

Voor mijn gevoel kroop dat eerste trimester tijdens deze zwangerschap voorbij. Rond 13 weken was ik al erg verwachtingsvol: voelde ik al iets fladderen? De weken gingen voorbij: 15 weken, 17 weken, 19 weken… Ik moest concluderen dat ik de baby in de afgelopen weken één, misschien twee keer gevoeld had. Hmm, dit was toch wel anders, maar het zou vast nog komen! Tijdens de 20-weken echo werd alles uitgebreid gecheckt en vertelde de echoscopiste dat de placenta aan de voorkant ligt. Met andere woorden: de placenta ligt helemaal aan de voorzijde van mijn buikwand en zou de bewegingen van de baby kunnen dempen. Toch hoopte ik in de komende weken wel meer te voelen, maar het tegendeel bleek waar. Ik begon me daar steeds drukker over te maken, want hoewel ik af en toe wat druk voelde, bleven die gezellige babyschopjes zich maar verrassend weinig voordoen. Soms ging ik er speciaal voor zitten of liggen en dan zachtjes in mijn buik drukken om te kijken of ze daarop reageerde. Dat gebeurde maar mondjesmaat en ik had er veel geduld voor nodig. Ik voelde alleen onderin iets en een enkele keer aan de zijkant.

Placenta aan de voorkant minder babyschopjes voelen - Mama's Meisje blog

Extra echo

Laat ik voorop stellen dat ik niet getwijfeld heb of de baby nog in leven was, want ik voelde af en toe wel druk of geschuif. Maar babyschopjes zoals ik bij Suus en Niene heb gevoeld, bleven echt zeldzaam en daarover maakte ik me wél druk. Je kunt er niet in kijken hè, misschien groeide deze baby helemaal niet goed of was er een andere aanwijsbare oorzaak. Ik had de verwachting dat het aantal en de kracht van de schopjes tussen de 20-weken echo en de controle met 24 weken wel toe zou nemen, maar dat was dus niet zo. Daarom uitte ik mijn zorgen tijdens de controle bij 24 weken en de gynaecoloog maakte ter plekke een extra echo. Daarop was een duim zuigende, vrolijk trappelende baby te zien. En ik? Ik voelde dus helemaal niets van al die bewegingen… Het hartje klopte netjes, er is voldoende vruchtwater, het enige dat ’tegenzit’ is die placenta. De gynaecoloog nam echt de tijd om het te laten zien en ik vergelijk het maar met een hele grote biefstuk. Ze wees ook aan op mijn buik waar de placenta helemaal ligt en die ligt dus écht van mijn kruis tot iets boven mijn navel en van zijkant naar zijkant. Er zijn aan beide zijden twee kleine stukjes waar géén placenta ligt, maar dan moet de baby ook maar net op die plek schoppen. Ik was blij dat de gynaecoloog het allemaal zo duidelijk uitlegde en de placenta aan de voorkant in beeld bracht, want bij Niene lag die placenta ook aan de voorkant, echter voelde ik álles. Inmiddels zijn we weer 4 weken verder en kan ik melden dat ik steeds meer begin te voelen. De baby wordt sterker omdat ze groter wordt en mijn baarmoeder is natuurlijk ook gegroeid. Ik voel de schopjes vooral helemaal bovenin, onderin en aan de zijkanten. Volgens de gynaecoloog zal ik later in de zwangerschap ook meer rond mijn navel voelen, als onze kleine dame genoeg kracht heeft en flink van zich af schopt. Ik kan niet wachten!

Bij hoeveel weken voelde jij de eerste babyschopjes? En heb je ervaring met een placenta aan de voorkant? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence 1