Meer overzicht over mijn inkomsten en uitgaven: yes please! En dus stelde ik mezelf enkele spaardoelen voor 2022. Hoe die eruit zien en waardoor ik ze nog makkelijker hoop te behalen? Lees maar mee!

Jouw geld, mijn geld

Alles op één bult of jouw geld, mijn geld? Als ik even voor mezelf spreek, ben ik groot voorstander van ieder z’n eigen rekening naast de gezamenlijke rekening. Dat is dus ook hoe wij het financieel aanpakken en morgen kun je daar nog uitgebreider over lezen, want dan vertel ik op de blog alles over het bijhouden van een huishoudboekje. Maar naast de gezamenlijke kosten en spaardoelen, heb ik ook persoonlijke financiële doelen voor 2022. Ik schreef er al kort over in de blog waarin ik vooruitblik op dit nieuwe jaar. Sinds ik me meer ben gaan verdiepen in het in beeld brengen van mijn inkomsten en uitgaven, ben ik me veel bewuster van wat ik uitgeef en waar mijn geld naartoe gaat. In 2021 was ik goed bezig, want ik heb een mooi jaar achter de rug wat betreft de verdiensten voor Mama’s Meisje. Het omzetdoel voor 2022 is weer een stapje hoger en ik ga er keihard aan werken om dit te behalen. Ik heb een mooie buffer opgebouwd (zowel zakelijk als privé), maar wilde daarnaast verder uitsplitsen. Daarom heb ik aan het einde van het jaar alles onder de loep genomen en enkele spaardoelen gesteld.

Verschil zorgpremie & eigen risico sparen

Jarenlang was ik verzekerd bij dezelfde zorgverzekeraar. Sterker nog, ik ben sinds mijn 18e nooit gewisseld. Een trouwe klant dus! Ik zette drie keer de kosten rondom mijn zwangerschap en bevalling op een rijtje en was altijd erg tevreden over mijn verzekering. In 2021 onderging ik een sterilisatie operatie en omdat ik van tevoren wist dat dit zou gebeuren, bleef ik nog een jaartje in een duurder pakket hangen. Daardoor heb ik geen kosten aan de operatie gehad, maar ik was ook blij toen ik afgelopen december eens kon gaan zitten om de mogelijkheden qua zorgverzekering te bekijken. Want inmiddels waren de premies én vergoedingen bekend en bleek Menzis, waar ik tot dan toe verzekerd was, niet meer de beste optie voor mij. De hoeveelheid vergoede fysiobehandelingen gingen fors naar beneden en de kosten voor een aanvullende verzekering in verhouding flink omhoog. Daarom besloot ik over te stappen naar De Friesland. Ik heb een aanvullende verzekering afgesloten en mijn eigen risico met €100 verhoogd. Ik heb geen tandartsverzekering afgesloten, omdat de premie vaak hoog is en de vergoeding vaak maximaal 75% tot 80% op veel codes. Overstappen leverde een verschil in premie op van €26,62 per maand. Voorheen betaalde ik mijn eigen risico al maandelijks vooruit, maar bij een hoger eigen risico was dit helaas niet mogelijk. Dus ben ik begonnen met het verschil in zorgpremie en het eigen risico te sparen. Ik heb een apart digitaal potje geopend en als spaardoel €800 ingesteld. Ik heb nog een stukje ongebruikt eigen risico van vorig jaar, dit wordt in mei uitbetaald en ik verwacht dan mijn spaardoel al behaald te hebben, omdat ik al een basisbedrag in dit potje heb gestopt.

Mijn persoonlijke spaardoelen voor 2022 digitale spaarpotjes - Mama's Meisje blog

Spaardoelen voor 2022

Naast het sparen voor mijn eigen risico en het verschil in premie weg te zetten, heb ik nog enkele spaardoelen voor 2022. Niet per se nieuw, want ik doe dit al vanaf hun geboorte, is sparen voor de kinderen. Dat doen wij allebei trouwens. Deze vaste post staat automatisch ingesteld direct nadat ik mezelf mijn loon heb uitbetaald. In december besloot ik, naast het potje voor het eigen risico en medische kosten, ook een potje te openen voor onvoorziene kosten, zoals een reparatie aan mijn auto of iets dergelijks. Ik wil proberen om daar het restant van mijn ‘zakgeld’ (vrij te besteden gedeelte van mijn budget) naartoe te boeken. Een beetje zuinig aan doen, dus! Qua weekendjes weg of mini vakantie met vriendinnen verwacht ik dit jaar geen hoge bedragen uit te geven. Gezien de landelijke situatie en wisseling in maatregelen zie ik een tripje naar het buitenland in 2022 sowieso niet echt zitten. Voor een weekendje weg in eigen land kan ik mijn spaargeld aanspreken. Een prima jaar dus om mijn spaardoelen te behalen!

LEES OOK: WIJ KOCHTEN 6 NIEUWE EETKAMERSTOELEN VOOR €300!

Meer overzicht door digitale spaarpotjes

Waarom heb ik dit niet eerder gedaan?“. Hoewel we al langer bezig zijn met het creëren van meer overzicht in onze financiën, hebben we de digitale spaarpotjes pas sinds kort ontdekt. Ik ging op onderzoek uit bij mijn bank en ontdekte dat ik tot 10 digitale spaarpotjes kan openen. Nu ga ik dat natuurlijk niet voor iedere poep of scheet doen, maar het werkt wel mee. Ik heb veel meer overzicht door digitale spaarpotjes en een betere splitsing in welk geld waarvoor bestemd is. Een potje waar ik liever van afblijf bijvoorbeeld, of een potje waar ik zo nodig een tandartsrekening van wil kunnen betalen. Jep, ik ben tegenwoordig echt van team spaarpotjes hoor! Hiermee wordt het behalen van mijn spaardoelen voor 2022 nog makkelijker.

LEES OOK: BEGINNEN MET ZAKGELD (TIPS & ERVARINGEN)

Wat zijn jouw spaardoelen voor 2022? En heb jij digitale spaarpotjes? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog