De drukste maanden van het jaar zijn begonnen: een periode waarin ik mezelf makkelijk voorbij loop. Dat wilde ik dit jaar niet opnieuw: zo zorg ik voor meer me-time!

De drukste maanden van het jaar

Hoppa: het vierde kwartaal is begonnen en dat betekent voor velen: de drukste maanden van het jaar. Dat geldt ook voor mij. Hoewel de feestdagen nog mijlenver van ons af lijken te liggen, vliegt de tijd in deze periode van het jaar voorbij. Naast school, werk en huishouden loopt de agenda in rap tempo vol met allerlei sociale happenings en verplichtingen. Als ik voor mezelf spreek, dan begint de piek eind augustus, begin september al en die duurt dan tot eind december. De ene na de andere aanvraag verschijnt in mijn mailbox en bedrijven willen hun budgetten graag besteden in deze tijd van het jaar, dus meer blogaanvragen. Superfijn, want werken is geld verdienen, maar het is soms ook wel heel veel. Ik merk dat ik in vergelijking met de rest van het jaar – vooral in de aanloop naar de feestdagen – altijd meer het gevoel heb dat ik geleefd wordt. Tel daarbij op dat de dagen korter worden, het ’s avonds sneller donker is en ik dat echt merk in mijn energiepeil. Kortom: goed om me hier bewust van te zijn en af en toe even flink op de rem te trappen. Daar ben ik al een tijdje mee bezig en in deze blog vertel ik hoe ik zorg voor meer me-time tussen alle drukte door!

Thuiskantoor thuiswerken - Mama's Meisje blog

Werk-privé balans

Sinds ik werkzaam ben als zzp’er heb ik een heleboel vrijheden voor mezelf gecreëerd. Dat er gewerkt moet worden, daarover bestaat absoluut geen twijfel. Maar wanneer ik werk, hoe ik mijn werkdagen inricht en de luxe om alles uit mijn handen te laten vallen als één van de kinderen onverwachts ziek thuis blijft, zorgen ervoor dat ik het ondernemerschap momenteel verkies boven een baan in loondienst. Toch worstel ik regelmatig met de balans tussen werk en privé. Ik werk natuurlijk vanuit huis en word daardoor makkelijk geconfronteerd met huishoudelijke klusjes die zijn blijven liggen. Tevens was ik lange tijd geneigd om maar door te blijven gaan: ik zat bijna iedere avond nog tot een uur of 23.00 uur te werken. Het grote nadeel van een eigen onderneming is naar mijn mening dat het werk nooit ‘af’ is: ik kan áltijd wel iets verzinnen om te doen en voel me enorm verantwoordelijk, dus deed dan ook vaak veel meer dan op mijn to do list stond voor die dag. Een half jaar geleden ben ik daar verandering in gaan aanbrengen. Ik heb een prachtig kantoor (tevens logeerkamer) maar zat er veel te weinig. Maar ik heb mijn leven gebeterd: tegenwoordig staat mijn laptop vaker boven dan beneden. Dat brengt al zoveel meer rust! Ik denk beter na voordat ik aan de slag ga: móét ik per se aan de slag of is het mijn eigen onrust die me ‘dwingt’? Het maakt al zo’n groot verschil sinds ik dit doe! Op mijn kantoor werk ik ook nog eens veel efficiënter en rustiger. Ik kies er nog steeds weleens voor om op sommige dagen langer door te werken, maar wel bewust. Door een weekplanning te maken en dan bijvoorbeeld een avond extra taken af te maken, ontstaat er op andere dagen meer ‘lucht’. En dus ook ruimte voor meer me-time!

Meer lezen (en oké: series bingen!)

Mijn voornemen voor 2023 was om meer boeken te lezen! Ik vind lezen heerlijk, het zorgt voor ontspanning en een leeg hoofd maar toch maar ik er maar bij vlagen tijd voor vrij. Stiekem komt dat omdat ik het heerlijk vind om ’s avonds op de bank te ploffen en een serie te bingen. Toch gaat dit voornemen best goed hoor: waar ik vorig jaar 13 boeken las, staat de teller nu al op 27. Door bewust tijd in te plannen om te lezen, bijvoorbeeld drie avonden in de week, behaal ik dit doel. En lezen is echt een fijne vorm van meer me-time voor mij!

"</p

Lichaamsbeweging

Lekker dan: schrijft ze een blog over meer me-time, vertelt ze over iets wat er steeds bij in schiet. Jep, op het gebied van lichaamsbeweging piek ik niet continue. Terwijl ik in de zomer top bezig was: ik wandelde bijna dagelijks. Podcast in mijn oren en gáán! Ik vind wandelen heerlijk, want het is beweging én een leeg hoofd in één. Note to self: weer inplannen!

Leuke dingen die energie opleveren

Een volle agenda is echt niet alleen maar kommer en kwel: er staan heus leuke dingen op de planning. Leuke dingen die energie opleveren, zoals een etentje met mijn vriendinnen, shoppen met Niene en een weekendje weg met z’n vijven. Hoewel er een drukke tijd aankomt, waak ik nu voor meer me-time om de balans erin te houden en mezelf niet voorbij te lopen. Op naar de feestmaand!

Hoe zorg jij voor meer me-time? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog