Dat het leven soms onverwachte wendingen kan nemen is iets waar we liever niet teveel over nadenken. Met een tweede kindje op komst namen wij onze situatie samen door: hebben wij alles goed geregeld? Vandaag vertel ik daar meer over.

…krijgt niemand een program

Nu ik dit artikel schrijf, ben ik 29 jaar, heb een hele fijne relatie met Erik, ben mama van een dochter van één, is ons tweede kindje onderweg en wonen we samen op een mooie boerderij in een Twents dorp. Van mij mag dit nog jaren zo doorgaan en wens ik niet al teveel storm en regen mee te maken in mijn leven. Helaas zijn we in ons privéleven al meermaals met onze neus op de feiten gedrukt: het plotseling wegvallen van dierbaren en bekenden. Wij willen er liever niet teveel bij stil staan, maar de realiteit is dat het ons ook zomaar kan gebeuren. Van het concert des levens krijgt immers niemand een program.

De ander goed achterlaten

En zo belandden Erik en ik op een herfstige zondagmiddag op ons kantoor om eens even op een rijtje te zetten wat we nu geregeld hebben en wat we zeker nog moeten regelen. Om er nog eens een gezegde in te gooien: van uitstel komt afstel en dat omschrijft precies de situatie bij ons. Natuurlijk hebben we wel hardop uitgesproken wat we wensen als één van ons onverhoopt mocht wegvallen. Maar het daadwerkelijk laten vastleggen hebben wij nog niet gedaan.

Lisette Lubbers 1747

 

En dat is eigenlijk helemaal niet verstandig, want je krijgt immers niet zes weken van tevoren in drievoud een berichtje dat je binnenkort verongelukt of ernstig ziek wordt. Klinkt keihard, maar zo is het wel! Onze wens voor elkaar is eigenlijk exact hetzelfde: liever worden we samen 100 jaar, maar mocht één van ons komen te overlijden, dan willen we dat de ander goed achterblijft.

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten

We noteerden een aantal punten op ons to-do lijstje. Zo willen we bij de notaris laten vastleggen wat er met onze kinderen gebeurt als wij beiden zouden wegvallen. Ook dachten we na over het inkomen. Want stel dat ik of Erik wegvalt, dan vallen er logischerwijs ook inkomsten weg. Niet meteen het eerste wat er bij je opkomt en ook niet het eerste waar je je druk over wilt maken in tijden van verdriet en rouw. Een overlijdensrisicoverzekering beschermt je gezin tegen de financiële risico’s bij een overlijden. Je bent natuurlijk een bepaalde manier van leven en wonen gewend en het mooiste zou zijn als dat gewoon zo kan blijven als je partner wegvalt. De horde van het berekenen van je premie en het inwinnen van informatie over de verschillende vormen en looptijd is dankzij het wereld-wijde- web al een stuk lager. Ook al willen we liever niet nadenken over dit soort scenario’s, je kunt maar beter goed voorbereid zijn.

Heb jij alles goed geregeld ‘voor het geval dat’? En heb je een overlijdensrisicoverzekering? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin

 

 

 

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen d.m.v. een samenwerking

Fotocredits: Lisette Lubbers Fotografie. Don’t use without permission!