Vandaag de dag speelt een aanzienlijk deel van ons leven zich online af. Maar zo’n eerste smartphone: op welke leeftijd mag je kind daar van jou aan beginnen? En welke afspraken kun je maken? Lees maar mee!

Altijd bereikbaar zijn

Het begrip ‘mediaopvoeding’ wordt steeds belangrijker voor ons als ouders. Een aanzienlijk deel van ons leven speelt zich vandaag de dag online af, dat geldt voor bijna iedereen. Soms voelt het als een ver van mijn bed show: mijn oudste dochter is net zeven geworden en de tijd van mobieltjes lijkt nog ver weg. Maar ik weet ook hoe snel de tijd voorbij gaat en voordat je het weet, staan we al voor het vraagstuk op welke leeftijd onze kinderen hun eerste smartphone krijgen. We zijn immers niet anders gewend dan dat we altijd bereikbaar zijn en onderzoek wijst uit dat de leeftijd waarop kinderen hun eerste telefoon krijgen, steeds lager wordt. Zo’n eerste smartphone: op welke leeftijd begin je daar aan? En welke afspraken kun je maken om de boel enigszins in de hand te houden? Ik dook in deze materie en vertel ook hoe ik er zelf insta.

Opvoeding Eerste smartphone op welke leeftijd Mamas Meisje blog

Vanaf welke leeftijd smartphone?

Een telefoon: we dragen ‘m massaal dagelijks bij ons en zijn altijd en overal bereikbaar. We delen foto’s, houden onze agenda’s erop bij, kunnen er zelfs mee betalen of een online vergadering bijwonen. Als content creator verdien ik nota bene mijn geld met social media dus ik weet als geen ander hoe groot de rol van de smartphone in ons leven is. Maar hoe zit het met de mediaopvoeding die ik onze kinderen geef? Eerlijk gezegd heb ik er nog niet zo actief over nagedacht. Tegen die tijd hebben we vast wel een kleine smartphone liggen die nog goed is voor een tweede ronde. Maar een goede voorbereiding is natuurlijk een must, want je kind (social) mediawijs maken, begint al vóór de komst van die eerste smartphone. Volgens de website van de Consumentenbond krijgen de meeste kinderen rond een jaar of 9 hun eerste smartphone en hebben vrijwel alle kinderen er eentje als ze starten op het voortgezet onderwijs. Het is dus verstandig om ervoor te zorgen dat je kind al met het toestel kan omgaan en aan het gebruik kan wennen vóórdat het bereikbaar zijn gewenst of noodzakelijk is. Een oud toestel van jezelf of tweedehands exemplaar met een sim-only abonnement klinkt als een goede optie voor de beginner. Maar wist je dat dit snel problemen kan geven? Wees er alert op dat oudere telefoons niet altijd meer geüpdatet kunnen worden waardoor apps minder goed zouden kunnen werken en het systeem niet altijd meer veilig is. Verstandiger is het om een nieuwe kleine telefoon aan te schaffen die voldoet aan de manier waarop jouw kind ‘m gebruikt. Met een kleine telefoon ben je bereikbaar, je kunt appen en gebruik maken van social media. Dat is toch perfect om mee te beginnen?

De ontwikkelingen gaan snel…

Eerlijk gezegd gaat het mij te ver om mijn kind met de nieuwste iPhone op pad te sturen, maar gelukkig zijn er ook prima toestellen te koop vanaf een euro of tweehonderd. Vind ik nog steeds een heleboel geld, maar het is dat of helemaal niets. Ik vind dat de ontwikkelingen snel gaan en maak me er best weleens zorgen over. Vooral als ik lees over online pestgedrag en dat sommige kinderen een slecht zelfbeeld krijgen door social media. Daarom is het ook zo belangrijk om vroeg te beginnen met mediaopvoeding: naar welke filmpjes kijkt je kind online? Door online ervaringen bespreekbaar te maken, hoop ik dat ze me alles durven vertellen, óók als het even niet zo leuk verliep. Welke afspraken en thema’s kun je nog meer maken en bespreken?

  • De eerste smartphone: op welke leeftijd? Dit vraagstuk leeft vast ook bij andere ouders, maar hoe staan zij hierin? Op de basisschool heb je daar volgens mij beter een gezicht bij dan als ze op de middelbare school zitten, dus slim om andere ouders te benaderen of dit in de vorm van een ouderavond te bespreken.
  • Welke regels gelden er rondom het smartphone gebruik thuis? Bijvoorbeeld: de telefoon blijft ’s avonds beneden, mag niet mee als er huiswerk gemaakt moet worden, niet in de handen als we visite hebben.
  • Schermtijd: er bestaan speciale apps om dit in te perken, maar je kunt het misschien ook eerst proberen zonder app. En durf ook kritisch te zijn over je eigen schermtijd!
  • Controle: maak afspraken over de toegang tot het toestel en het wel of niet controleren van de activiteiten van je kind.

Voorlopig houden wij ons nog even bezig met aftellen naar de eerste schooldag en een rondje kabouterpad in het weekend, maar deze tijd komt veel eerder dan ik zou willen. Hopelijk heb je iets aan deze tips!

De eerste smartphone: op welke leeftijd vind jij dit een goed idee? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

Liefs Karin 2