Je kraamtijd moet één van de mooiste periodes na de bevalling zijn, maar in die week kun je je behoorlijk kwetsbaar voelen. De hormonen gieren nog door je lijf, je bent net moeder geworden en het slaaptekort kan je parten spelen. Niets is erger dan op zo’n moment een ‘grappig bedoelde’ opmerking te moeten incasseren… Ik deed een oproepje en kreeg ontzettend veel reacties binnen. Op de blog lees je vandaag de meest hilarische, opmerkelijke, onaardige en awkward opmerkingen die mama’s in hun kraamtijd naar hun hoofd geslingerd kregen!

“Je bent zelf ook best stevig”

Kraamtranen, je pas bevallen lijf, een baby die je nog moet leren kennen: je kraamtijd kan nogal een stortvloed van emoties met zich meebrengen. Hoewel ik er deze keer enorm van heb kunnen genieten, voelde ik me emotioneel gezien best kwetsbaar en snotterde ik om de haverklap weer een halve doos tissues weg. Het besef dat ik nu twee kindjes heb, de aanblik van mezelf in de spiegel (dit komt nooit meer goed, #huuln) of gewoon een aflevering van Love is in the Air: janken was keihard AAN! De meeste mensen voelen best wel met je mee, maar je hebt ook van die talenten die NIET op hun klompen aanvoelen dat de opmerking die ze maakten, niet geheel gepast is. Later konden we erom lachen, zeg maar… In het oproepje noemde ik al dat ik tijdens de keizersnede, nog op de operatietafel dus, van de gynaecoloog te horen kreeg dat “de derde nu sowieso een keizersnede werd“. Ik lag daar echt te fronsen tot de max, want: welke derde? Ik ben net 5 minuten geleden mama geworden van nummer twee… Ach, niet het einde van de wereld, toch? Dat kwam iets later, toen ik door de verpleegkundige even met mijn neus op de feiten werd gedrukt. Onze dochter woog namelijk negen pond bij de geboorte, “maarja, je bent zelf ook best stevig“. Thanks dear! Daarbij vergeten we voor het gemak even dat ik vijf minuten geleden nog zwanger was ;) Gelukkig heb ik een ‘dikke‘ huid :P

img 0944

Je favoriete café

Dat jullie omgeving er ook iets van kan, dat kon ik wel lezen in de vele reacties die ik na mijn oproepje kreeg. Ik zette ze even op een rijtje en je moet zelf maar beoordelen welke je in de categorie ‘om te lachen‘ of ‘pijnlijk‘ schaart:

 • ANONIEM: Na mijn bevalling werd ik gedoucht door een verpleegkundige. De laatste weken van mijn zwangerschap kreeg ik veel striae op mijn benen en dat was flink rood. De verpleegkundige zei tijdens het douchen: “wow, wat zijn jouw benen lelijk zeg! Dat is ook balen, heb je een kind en zie je er zo gehavend uit“. Ik dacht: “oke… ik weet het zelf ook wel maar om dat nou zo te zeggen terwijl je net een uur geleden een kind uitgeperst hebt…“. Er kwam nog een verpleegkundige de verloskamer binnen en vanuit de douche riep ze naar haar collega: “Janneke, kom eens kijken! Ik heb hier iemand met echt ontzettend veel striae op haar benen, heb jij dat wel eens zo erg gezien?“. Nou, ik kon wel janken!
 • DESSI: Mijn dochtertje was net een dag oud toen we visite kregen. Die merkten op: “lig je nu nog op bed? Ik zat na een paar uur weer beneden!“.
 • FLOORTJE: Ik heb een prematuur geboren zoontje. Ik was ontslagen uit het ziekenhuis en hij moest blijven. “Oh, nu kun je lekker nog uitrusten!“. Nee, ik wil gewoon mijn kind bij me hebben, thuis!
 • PRISCILLA: Dat ik van mijn moedermelk lekkere pannenkoekjes kon maken. Niet om op te eten, maar om op je gezicht te leggen…
 • DANIËLLE: “Zo, je hebt nog een aardige buik, Daan!”. Anderhalve dag na mijn  bevalling van een tweeling…
 • KIRSTEN: De gynaecoloog zei tijdens het hechten tegen mijn vriend: “het is alsof je favoriete café is afgebrand“….

De nieuwsgierige buurvrouw

 • YARA: Dochterlief, met prachtige rode haartjes, was nog heel klein. Trotse opa stond met wat buurvrouwen te praten terwijl ik met zijn kleindochter aan kwam lopen. Dames keken in de Maxi-Cosi, waarop (rossige) buurvrouw zei: “ach, als ze maar gezond is!“. Zeg dan niks!
 • PRISCILLA: Dat ik het er van nam omdat ik twee dagen na de bevalling nog steeds in huispak rondliep i.p.v. in “echte kleding“.
 • SARAH: Dat ik niet moest zeuren dat mijn baby zijn eerste flesje had gekregen zonder mijn aanwezigheid, omdat ik “toch zo ijdel was om geen borstvoeding te gaan geven“. Of de uitspraak: “oh, bent u de moeder? Ik dacht dat u bezoek was“, terwijl ik intens bezorgd in tranen naast mijn 1-uur oude baby zat op de Neonatologie. Of de “zo, u lijkt wel alcoholist“, omdat schoonouders met champagne aankwamen en vrienden daarna met een goede fles wijn… “Jeetje, waar bent u toch de hele tijd? U bent er nooit als we controles bij u uit moeten voeren!“. Wat denk je van bij mijn baby op de Neonatologie? En de lijst gaat maar door…
 • HENRIËTTE: Mijn oma die zei: “het lijkt wel of er nog één in zit!“, terwijl ik net een dag daarvoor moeder was geworden van mijn eerste. Bedankt oma ;)
 • YVONNE: Ik kreeg van een andere ‘moeder’ te horen dat ik geen echte moeder was, omdat ik geen natuurlijke bevalling heb gehad. Mijn dochter is met een spoedkeizersnede gehaald en dat was maar goed ook, want ze lag vast in mijn bekken. Hoezo geen echte moeder???
 • ANONIEM: Onze buurvrouw zat buiten met een buurvrouw van een paar huizen verderop.  Ik bracht even een traktatie na de (thuis)geboorte van onze zoon. Toen zei onze buurvrouw uit het niets tegen de andere buurvrouw: “Ik hoorde ineens een oerkreun en toen babygehuil“. Later hoorde ik dat ze ook al op straat liep midden in de nacht vanwege de ambulance die bij ons voor de deur stond. Nu kan ik er om lachen, op dat moment kon ik wel door de grond.  Ik heb haar geantwoord dat bevallen nogal een klusje is, zeker omdat hij vast zat met z’n schouder. Gelukkig zijn we inmiddels verhuisd en dus een hele nieuwsgierige buurvrouw armer.

img 3001

De babyfoon stond nog aan…

 • ANONIEM: Mijn hechtingen (van onderen) werden er door een leerling uitgehaald. Ik was nogal in paniek toen dat gebeurde, schreeuwen en schelden. Bleek de babyfoon in de huiskamer nog aan te staan. Waar de kraamvisite zat… Later kon ik er om lachen!
 • SASKIA: Terwijl mijn dochter een roze mutsje op had en gewikkeld was in een roze doek, kwam de vraag van de verpleegkundige: “een jongen of een meisje?“.
 • KIM: Na 18 uur weeënstorm (laatste stuk gelukkig met ruggenprik) had ik eindelijk 10 centimeter ontsluiting. Toen de verpleegkundige mijn slapende man wakker maakte, antwoordde deze dat hij eerst even een kopje koffie ging drinken. Ik zei:” ik begin al met persen als je het niet erg vindt“…
 • MICHELLE: Ik was flink overtijd (41+5) de inleiding duurde van zondag tot woensdag. En mijn eerste woorden die ik zei toen ik beviel! “Huhhh!!!! Is ze er al?

De meest gelezen reactie is toch wel dat er, terwijl je nèt bevallen bent, gevraagd wordt wanneer de volgende komt… Thanks voor alle ingestuurde reacties!

Heb jij wel eens een vreemde, grappige of onaardige opmerking gehad in je kraamtijd? Wat vind je van de ingestuurde berichtjes? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter!

Liefs Karin