Wij wonen op de boerderij en de laatste tijd kreeg ik daar steeds meer vragen over. Ik besloot er een artikel over te schrijven, want wat komt er allemaal kijken bij opgroeien op de boerderij? Ook vroeg ik naar andere ervaringen, die ik ook meegenomen heb in dit stuk. Lees je mee?

Wonen op het platteland

Toen ik Erik bijna 10 jaar geleden leerde kennen, vertelde hij me dat hij op een boerderij woonde. Al snel werd duidelijk dat als wij samen verder gingen, ik de stap zou moeten nemen om bij hem op de boerderij te komen wonen. En zo geschiedde! Inmiddels wonen we drie jaar samen en zijn we papa en mama geworden van twee dochters. Wonen op het platteland kent vele voordelen voor opgroeiende kinderen, maar er zijn ook een paar minder handige puntjes. Ik vertel vandaag over onze ervaring en laat jullie ook de reacties zien die ik binnenkreeg via Instagram.

img 5393

Veel buiten en alle ruimte

Wij wonen dan wel op de boerderij, maar deze ligt niet ver van het dorp af. Met vijf autominuten of een kwartiertje op de fiets ben ik in het centrum van ons dorp. Rust en ruimte en toch lekker dichtbij de supermarkt, winkels en noem maar op. En zo ook niet mijlenver van enkele basisscholen, al hebben wij nog geen keuze hoeven maken voor Suus. Ons huis en de omliggende tuin zijn ook vrij groot, waardoor onze kinderen alle ruimte hebben om te spelen. Suus is een echt buitenkind en vindt het heerlijk om mee te gaan naar buiten om bij de koeien te kijken. Nouja, eigenlijk zijn het stieren, maar dat verschil leert ze later wel ;) Op de boerderij is altijd wat te doen en we hebben hier volop privacy, dus dat is erg fijn! Ook leren onze kinderen automatisch meer over de natuur en over dieren. Er staan ten slotte 80 stieren in de stallen, er lopen katten rond, soms rent er een haas of eekhoorn door de tuin en we spotten ook regelmatig een uiltje, spechten en fazanten. Suus vindt al die diertjes heel leuk en ik verwacht dat het dan ook niet lang zal duren voordat onze tuin verandert in een mini-kinderboerderij.

Nadelen en gevaren

Echt, ik ben heel blij dat mijn kinderen het voorrecht hebben om in zo’n groene omgeving op te groeien. Zelf ben ik gewoon in de woonwijk opgegroeid en dat is totaal anders dan de omgeving waarin mijn kinderen groot worden. Hoewel ik vooral de voordelen zie, zijn er ook een paar ‘nadelen‘. Zo groeien mijn kinderen op in een omgeving waar geen speeltuintjes in de buurt zijn of waar ze op de stoep moeten lopen in plaats van op straat. Ze zijn zich misschien minder bewust van het verkeer en dergelijke. Aan de andere kant rijden hier op het erf tractors, vrachtwagens en ander groot verkeer. Daar moeten we ze ook bewust van maken, net als het feit dat de dieren niet altijd even lief zijn. We hebben verschillende putdeksels naar de mestkelders en die zijn allemaal afgesloten, zodat er geen kinderen in terecht kunnen komen. Een ongeluk zit in een klein hoekje. School is wat verder fietsen dan voor de meeste andere kindjes en ze moeten een drukke straat oversteken. Ook zullen onze meiden groter worden en dan graag uitgaan. In het donker terug fietsen naar huis is anders wanneer je in de woonwijk woont dan wanneer je buitenaf woont. Wie dan leeft, wie dan zorgt, maar het is wel een nadeel als je al enige van je vriendinnengroep buitenaf woont. Een speeltuin hebben we in de achtertuin, mama fiets mee naar school tot ze groot genoeg zijn en al is het 05:30 uur ’s morgens, als je 16 bent kom je niet alleen naar huis, dus dan halen we je op. Of ze blijven bij een vriendinnetje slapen. Tja, overal is wel een mouw aan te passen en in ons geval wegen deze nadelen echt niet zo zwaar als de vele voordelen. We staan er gewoon bij stil dat onze dochters in een andere omgeving opgroeien dan de meeste klasgenootjes, vrienden en vriendinnetjes.

LEESTIP: ONE2TRACK GPS HORLOGE VOOR KINDEREN REVIEW

opgroeien op de boerderij

Ervaringen van anderen

Via Instagram Stories vroeg ik naar ervaringen van anderen: wat vind jij een voor- of nadeel aan het opgroeien op de boerderij? Ik kreeg een heleboel reacties binnen en heb er een paar verzameld:

  • Roos: “Heerlijk! Lekker de ruimte, veel vrijheid, veel buiten. Maar papa en mama vaak aan het werken. Het is nooit af. En voor de kids is alles gewoon. Ze waarderen het minder. Met school lammetjes kijken: “been there, done that”, terwijl ik me er iedere dag weer bewust van ben!
  • Ineke: Ik ben zelf opgegroeid op de boerderij! Vroeger vond ik het niet altijd even leuk: ver weg van de bewoonde wereld, bijna nooit op vakantie. Maar nu ik erop terugkijk… Heerlijk! Veel buiten spelen, altijd wat te doen. Ik vind het heel jammer dat mijn ouders de boerderij verkocht hebben want had wel graag mijn 3 kleintjes er kennis mee willen laten maken.
  • Elle: Zelf opgegroeid op een boerderij: – ver fietsen – niet ’s avonds na het eten met vriendjes spelen – niet/kort op vakantie – veel brengen en halen door pap en mam, ook in de pubertijd. Er zijn ook nog veel voordelen hoor :)
  • Elke: Leuk! Ik ben zelf opgegroeid op de boerderij en zie bijna alleen maar voordelen. Contact met natuur, omgaan met dieren en natuur, weten waar je eten vandaan komt, ruimte… Zo kan ik nog wel even doorgaan, haha!
  • Annemieke:Dat er altijd wel wat te doen is. Bijvoorbeeld op de eerste dag van de vakantie een loonwerker die balen komt halen. De ruimte om heerlijk te racen op skelters, traptrekkers en fietsen. De vriendjes die altijd wel bij je willen spelen. En ook dat ze veel minder ziek zijn. We wonen hier nu 2 jaar, hiervoor in de stad en ze zijn bijna nooit meer ziek. Eén nadeel: mijn oudste zoon kan nooit even tussendoor naar een vriendje lopen om samen te spelen. Het moet altijd vooraf gepland.
  • Anoniem:Wat ik echt een nadeel vind bij ons is dat iedereen denkt overal te mogen komen. Wij hebben daarnaast ook nog een winkel, zorg en mogelijkheid tot wat te drinken. Iedereen kijkt dus ons huis en tuin in. Dat vind ik soms voor onze dochter wel lastig. Laat haar hierdoor niet zo snel in haar blote buik rondlopen. Nog een nadeel: mijn man werkt 6 dagen in de week. Tussen de middag is hij even 30 minuten thuis en ’s avonds met eten. Verder heeft hij ’s avonds vaak nog zat te doen. Onze dochter moet het dus doen met wat vaker korte momenten met haar vader. Ze ziet haar papa wel vaker omdat hij thuis werkt, maar wel vaak even 10 minuten.

Binnenkort vertel ik meer over hoe het bij ons op de boerderij gaat! Hoe denk jij over opgroeien op de boerderij? Ik ben erg benieuwd naar je reactie in de comments of op Facebook of Instagram

liefs karin