Een onderhoudsvrije tuin is hipper dan ooit, want we hebben veel te weinig tijd voor tuinieren. Hoe wij onze grote tuin in een paar uurtjes per week bijhouden? Lees maar mee!

Geen groene vingers

Het is alweer 7 jaar geleden dat we gingen samenwonen op de boerderij. Ik weet nog hoe blij ik was dat de verbouwing in de afrondende fase was. Natuurlijk wist ik wel waar we aan begonnen, maar tot dan toe had ik nog nooit zo grondig verbouwd dus het viel best wel tegen op sommige vlakken. Maar eind goed al goed, we woonden samen en buiten enkele kleine klusjes om, was alles zo goed als af. Nou, dat had ik gedacht, want toen ik uit het raam keek, zag ik het volgende project liggen. We hebben niet alleen een groot huis, maar ook een hele grote tuin en het heeft heel wat bloed, zweet en tranen gekost voordat deze er zo bij lag als nu. De tuin heeft een gigantische metamorfose ondergaan en is nu kidsproof. Ondanks dat we op een boerderij wonen, kozen wij voor een onderhoudsvrije tuin omdat we geen groene vingers hebben. En nu kunnen wij de tuin met een paar uurtjes inzet per week toch netjes bijhouden. Geen urenlange snoeiwerkzaamheden en onkruid pluksessies, maar lekker makkelijk en overzichtelijk. En in deze blog vertel ik je hoe!

leuk zithoekje voor buiten - Mama's Meisje blog

Robotmaaier

Als je aan een onderhoudsvrije tuin aanleggen denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan tegels uitkiezen en kunstgras kopen. Toch besloten wij om voor echt gras te gaan, want we hebben een enorme oppervlakte te vullen en dan zouden de kosten ontzettend oplopen. Maar eerlijk is eerlijk: het gras groeit in het voorjaar en in de zomer ontzettend snel. Dan moet je al gauw twee keer per week grasmaaien om de boel een beetje netjes te laten ogen. Wij gingen al snel over op de aankoop van een robotmaaier en daar hebben we geen moment spijt van gehad. Deze maaier kunnen we zelf programmeren, bijvoorbeeld op welk tijdstip we willen dat ie het gras voor ons maait. Ik snap dat als je een kleiner oppervlak gras hebt, een robotmaaier dan geen optie is. Je zou kunstgras dan kunnen overwegen. Wij kozen voor een grassoort die zacht is en daarmee geschikt als speelveldje. Qua onderhoud moeten we alleen in het voorjaar de kantjes bijwerken, het gras bemesten en verticuteren. Eventueel moet er wat gezaaid worden als er bijvoorbeeld kale plekken in het gras zitten. Dan ben je even een weekje wat drukker, maar je hebt er de hele zomer plezier van!

Plantenbakken

Als ik aan tuinieren denk, dan denk ik aan bomvolle borders waar duizend-en-één verschillende plantensoorten in groeien. En gelijk daarna zie ik het onkruid dat in zulke borders groeit, al voor me. Dat was niet het plaatje wat wij voor ons zagen als we aan een onderhoudsvrije tuin dachten. En dus kozen we voor plantenbakken. Die zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar en sommigen zijn gevuld met vaste planten. Daarnaast koop ik in het voorjaar leuke seizoensbloeiers die ik in enkele bloempotten zet, dat geeft meteen een vrolijke sfeer in de tuin. Makkelijk bij te houden, perfect dus in onze tuin!

Onderhoudsvrije tuin netjes in een paar uurtjes werk per week - Mama's Meisje blog

Bladblazer

Of je nou een bloemrijke tuin hebt waarin je graag uren tuiniert of je bent van team onderhoudsvrije tuin: vroeg of laat vallen de blaadjes van de bomen en wordt het stoffig en zanderig in de tuin. Tijd om te vegen en het blad op te ruimen! Vind je dit een vervelend klusje? Dan is een bladblazer een musthave. Wij hebben er ook één en daarmee zorg je er in een handomdraai voor dat de tuin er weer netjes bij ligt.

Heb jij ook een onderhoudsvrije tuin? Wat was de reden om hiervoor te kiezen? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Commerciële content: disclaimer