Tot een maandje geleden propten we Niene nog steeds in de Maxi-Cosi, maar het was overduidelijk tijd voor de grotere autostoel. Enig probleempje: we moesten nieuwe autostoeltjes kopen en er is zoveel keus! Ik vertel vandaag over welke autostoeltjes we hebben gekocht en waarom wij deze keuze maakten. Lees je mee?

Te groot voor de Maxi-Cosi

Suus was ongeveer 9 maanden toen we de overstap maakten van de Maxi-Cosi naar een groep 1 autostoeltje. Ze zat inmiddels al mooi rechtop en we besloten de Maxi-Cosi Pearl aan te schaffen, omdat deze ook geschikt is voor de FamilyFix Base die we hebben. Een jaartje later werd Niene geboren en logischerwijs schoof de Maxi-Cosi weer door naar haar. Van mijn ouders kregen we als kraamcadeau een tweede FamilyFix en zo konden we weer een tijdje vooruit. Time flies en hard ook, want Niene is alweer een jaar geworden en eerlijk gezegd zat zij de afgelopen maanden nog in de Maxi-Cosi terwijl ze die eigenlijk wel ontgroeid was. Maar ja, de zoektocht naar een nieuw autostoeltje vond ik deze keer niet gemakkelijk… Ik neem jullie mee in de terugblik naar onze struggles!

Twee autostoelen nodig

Wat stond er op ons wensenlijstje? Aangezien Niene doorschoof naar de groep 1 autostoel, moesten we op zoek naar nieuwe autostoeltjes voor Suus. Ja, je leest het goed: autostoeltjes, want we hebben twee autostoelen nodig: één voor iedere auto. Je kent dat wel: je zou de kinderen ophalen van de opvang maar het wordt laat, dus doet je partner het. Maar dan moet je wel beide een (of in ons geval meerdere) autostoeltjes in de auto hebben! Ook met logeerpartijtjes vinden wij het erg prettig om onze eigen autostoeltjes uit te kunnen lenen, wat natuurlijk ook meeweegt in de keuze. Zo wilden we in één auto gebruik maken van stoeltjes die passen op de base en in de andere auto stoeltjes die bevestigd worden met de gordel. Dit laatste is vooral handig omdat in de auto’s van opa’s en oma’s niet altijd Isofix zit, dus dan is een gordelbevestiging het enige alternatief. Onze beide auto’s beschikken wél over Isofix, dus we kunnen altijd switchen. Dit doen we dan ook bij lange afstanden als we de ‘grote‘ auto meenemen, maar normaal gesproken staan de Isofix stoeltjes in mijn kleine gebakje. Ik neem de kinderen nu eenmaal vaker mee naar mijn familie of vriendinnen, die op een uurtje rijden van onze woonplaats wonen.

Welke autostoeltjes kiezen zoveel keus veilig vervoeren groep 1 2 3 autostoel - Mama's Meisje blog

Te klein voor een groep 2 autostoel

Nou, niet zo moeilijk toch? Autostoeltjes kiezen en bestellen! Tja, dat dacht ik dus ook, tot ik me eens even ging verdiepen in de verschillende groepen autostoelen. Wat bleek? Suus is nog net te klein voor een groep 2 autostoel. En dus zou ik nóg een groep 1 autostoel moeten kopen, maar voor hoelang? Je zult altijd zien dat ze ineens een groeispurt krijgt en dat er dan al snel weer van alles gekocht moet worden. Ik vroeg ook tips via Instagram en sommige mama’s kochten ter overbrugging stoeltjes via Marktplaats of namen het voor lief en vervoerden hun kind wel in een grotere autostoel. Het eerste heb ik serieus overwogen, het tweede vind ik het stomste wat je kunt doen. Sorry for my french, maar heb je wel eens filmpjes gezien met testsituaties waarin dummies een auto ongeluk krijgen? Geen optie dus, een autostoel kopen die eigenlijk te groot is. Mijn gedachte hierin is dat je vaak denkt: “dat overkomt ons niet” of “ach, dat gaat wel goed“, totdat je je kind uit de voorruit kunt plukken… Maar iedereen moet natuurlijk vooral doen waar hij of zij zich goed bij voelt ;)

Nieuwe autostoelen kiezen meegroei autostoel groep 1 2 3 keuze - Mama's Meisje blog

Meegroei autostoel

Uren en dagen bracht ik door op het web en ik ben bij Prénatal geweest om verschillende opties te bekijken. Ik kreeg verschillende tips over een meegroei autostoel of groep 1-2-3 autostoel. De moeite waard om eens naar te kijken als je ook op zoek bent naar een nieuwe autostoel! Deze autostoelen zijn steeds aan te passen aan de verschillende fases waarin je kindje zit en daardoor langer bruikbaar. No more nieuwe autostoeltjes kopen als je weer een groep moet opschuiven, maar één aankoop die echt voor langere tijd geschikt (te maken) is. Ideaal! Waarom wist ik dit niet eerder? Dat had me die groep 1 stoel al bespaard ;) Wat natuurlijk niet helemaal waar is, want ik moest sowieso nieuwe stoeltjes kopen omdat we een tweede kregen. Al met al zijn er verschillende merken die een meegroei autostoel in hun assortiment hebben, in verschillende prijscategorieën en met verschillende specificaties.

Nieuwe meegroei autostoeltjes keuze groep 123 autostoel afweging beoordeling Maxi Cosi Titan Prenatal - Mama's Meisje blog

De autostoeltjes die wij kochten

Via de Consumentenbond en ANWB kun je verschillende tests vinden over autostoeltjes, iets wat je ook kan helpen in je keuze. De autostoeltjes die wij kochten zijn de Maxi-Cosi Titan in kleur Nomad Grey en de groep 1/2/3 stoel van Prénatal. De stoel van Maxi-Cosi is geschikt vanaf 9 tot en met 36 kilo en bevat al isofix (dus hoeft niet geïnstalleerd te worden op een base). De stoel is helemaal om te bouwen waardoor deze geschikt is tot een leeftijd van ongeveer 10 jaar. De stoel van Prénatal is voor dezelfde categorie geschikt, maar deze is iets meer cheap ass want minder robuust, geen isofix en iets meer een budget variant. Wij kochten deze autostoeltjes omdat we onze kinderen veilig willen vervoeren, maar het zonde vinden om voor beide auto’s twee duurdere stoeltjes te kopen. De Prénatal stoel wordt dus vooral gebruikt voor het stukje van de opvang naar huis. Gaan we verder weg, dan pakken we mijn auto of zetten de isofix stoeltjes in de grote gezinsauto. Het was even zoeken, maar ik ben blij dat we de meegroei autostoeltjes ontdekt hebben!

Welke autostoeltjes gebruik(te) jij voor je kindje(s)? En welke overweging speelde daarbij mee? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

september 9 2019 2 00 pm findlay residence