Ken jij het boek ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ al? Ik keek naar de verfilming op Netflix: Where the Crawdads Sing en in deze blog vertel ik of deze film de moeite waard is of dat je het beter bij het boek kunt houden… Lees je mee?

Boekverfilming ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’

Vorig jaar las ik een mooi boek met de titel ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’, geschreven door Delia Owens. Het verhaal was indrukwekkend, evenveel triest als bijna poëtisch. Ik raadde het boek ook aan in mijn boekentips en dacht nog een paar dagen na over het verhaal wat ik gelezen had. Normaal gesproken ben ik er niet per se van gecharmeerd als boeken verfilmd worden: het is superlastig om een compleet verhaal van papier te vertalen in een film van pak ‘m beet twee uur. En vaak gaat zo’n verhaal, wanneer je het leest, zich vormen in je hoofd. Dat geldt natuurlijk ook voor de personages en het plaatje in mijn hoofd komt meestal niet overeen met wat ik in een film zie. Toch kon ik de nieuwsgierigheid niet bedwingen en keek ik naar de boekverfilming van ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’. Ik heb het natuurlijk over de pas verschenen Netflix film Where the Crawdads Sing. Is deze verfilming een geslaagde of kun je het beter bij het boek houden?

Verfilming Daar waar de rivierkreeften zingen - Mama's Meisje blog

Netflix film: Where the Crawdads Sing

Een vrouw die alleen opgroeide in het wilde moeras van Barkley Cove in North Carolina wordt verdacht van de moord op een rijke jongeman uit een nabijgelegen dorp. De rol van Kya Clark, het moerasmeisje, wordt gespeeld door Daisy Edgar-Jones en brengt het karakter uit het boek tot leven. Kya is al op jonge leeftijd verlaten door haar familie, leeft erg teruggetrokken, sluit zich grotendeels af voor de bewoonde wereld. Om zichzelf in leven te houden ruilt ze zelf gevangen vis en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze bouwt een warme band op met de eigenaar van de winkel, Jumpin’, en zijn vrouw Mabel. Ook raakt ze bevriend met Tate, die bevriend was met haar broer Jodie voordat deze wegliep van huis. De jongeman die dood gevonden wordt is Chase Andrews, met deze man heeft Kya stiekem een relatie nadat Tate is vertrokken om te gaan studeren. In het boek werd ik constant heen en weer geslingerd tussen verschillende verhaallijnen in het heden en in het verleden. In de film bouwt het verhaal langzaam op, wordt ook tussen het vroeger en het nu afgewisseld, maar moet alles in beperkte tijdspanne verteld worden waardoor bepaalde gebeurtenissen naar voren zijn gehaald of juist zijn weggelaten.

Mijn conclusie

De manier waarop je deze film bekijkt is naar mijn mening afhankelijk van of je het boek al gelezen hebt of niet. In mijn geval las ik eerst het boek en keek daarna naar de verfilming van ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’. Zonder teveel te verklappen van waar het verhaal naartoe gaat, vind ik dat er aan het begin al een groot deel van de kindertijd van Kya heel minimaal in beeld wordt gebracht. In het boek ga je veel dieper op de materie in en dat miste ik meermaals in deze film. Het plaatje van het moeras dat zich in mijn hoofd had gevormd, was veel eenvoudiger dan de prachtige natuur die we in de film zien. Die beelden maken het geheel vrij romantisch, ook omdat ze veel inzoomen op de relaties tussen de personages. Toch vind ik de emoties die je in het boek leest maar mondjesmaat terugkomen in de film: het verhaal gaat vrij snel, de emoties blijven vlak en het valt me ook op dat Kya er best netjes bijloopt voor een moerasmeisje. Ik had verwacht dat haar haar pluiziger zou zijn, misschien wat meer vlekken op de kleding of wat meer een verwaaide look, zeker als je bedenkt hoe beperkt haar voorzieningen zijn. Toch proef je de eenzaamheid en de constante teleurstelling in mensen duidelijk bij Kya. Maar laten we niet klagen: ik heb geen spijt dat ik op Netflix Where the Crawdads Sing heb gekeken. Want het ís lastig om een heel boek in een film te vertalen en het is zeker geen straf om naar te kijken: prachtige beelden, prima acteurs en een onverwachts plot als je het boek nog niet gelezen hebt. Zeker een aanrader dus, maar wél in combinatie met het lezen van het boek zodat het verhaal goed tot zijn recht komt.

Heb jij op Netflix Where the Crawdads Sing al gezien? En heb je ‘Daar waar de rivierkreeften zingen’ al gelezen? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog