Vanaf welke leeftijd is een museum een leuk uitje voor kinderen? Wij namen de proef op de som en bezochten het Natuurmuseum Fryslân met kinderen. Een superleuk budget uitje waarover ik in deze blog meer vertel! Lees je mee?

Budget uitje in Friesland

Op mijn blog en Instagram heb je het, als je mij wat langer volgt, al eerder voorbij zien komen: wij zijn dol op weekendjes weg en vakantie vieren in Friesland! Ik ben er geboren en gedeeltelijk opgegroeid en er woont nog steeds familie, dus dat maakt het een makkelijke keuze. Maar dat is niet het enige, want Friesland is ook een enorm kindvriendelijke en veelzijdige provincie! Ik schreef al eens een blog met gratis en budget uitjes in Friesland en tijdens iedere schoolvakantie pikken we er steevast een aantal uit om te bezoeken en ervaren. Zo waren we in de zomervakantie te vinden bij Sanjes Safari, maar in de herfstvakantie kozen we voor een goede overdekte optie. We bezochten het Natuurmuseum Fryslân met kinderen en in deze blog beantwoord ik de vraag of een museum een geschikte optie was voor mijn dochters van 6, 4 en 2 jaar!

Natuurmuseum Fryslân met kinderen

Hoewel de vooruitzichten voor de herfstvakantie redelijk goed waren, besloten we toch voor een overdekt uitje te gaan. In plaats van een binnenspeeltuin of een bioscoopbezoekje, bezochten we nu het Natuurmuseum Fryslân met kinderen. Als kind ben ik hier ook weleens geweest, al staat het me niet meer helemaal helder voor de geest. Ik herinnerde mij de dieren op sterk water en dat je een kijkje kreeg in de sloot en dat er toen een toiletpot te zien was. Ja, lekker helder, zoals ik al zei haha. We gingen dus op pad naar Leeuwarden, waar het Natuurmuseum te vinden is in een historisch gebouw middenin de oude binnenstad: het Nieuw Stadsweeshuis (1675). Dat maakt het bezoek aan dit museum al heel bijzonder, want overal zijn nog oude details zichtbaar en het brengt meteen een hele authentieke sfeer in het museum. Bij binnenkomst werden we vriendelijk begroet en kregen we uitleg over de actuele expositie in het museum: T.rex in Town (daarover verderop meer). Ook waren we welkom in de OnderWaterSafari, waarmee we ons avontuur begonnen! Maar niet voordat we onze buggy en jassen in de garderobe achterlieten.

OnderWaterSafari - Mama's Meisje blog

OnderWaterSafari

De OnderWaterSafari is de nieuwste attractie van het Natuurmuseum en hiermee mochten wij ons bezoek beginnen. Ik mocht hier geen foto’s maken, maar kan je wel vertellen wat we gezien hebben. We begonnen in een vissershutje, waar op een scherm een informatief filmpje werd afgespeeld. Door de raampjes aan de zijkant verscheen een zonsopgang en zagen we al snel een winters tafereeltje verschijnen: een bevroren meertje met allemaal watervogels en dieren. Daarna ging een deur open en mochten we via een trap naar beneden lopen, waar we in een 4-persoons karretje stapten. Dit is een karretje dat lijkt op een achtbaankarretje, maar het beweegt zich voort dankzij een traject dat in de grond is verwerkt, heel tof! Tijdens de OnderWaterSafari rijd je heel langzaam door de onderwaterwereld van Nederland en begin je bij zoet water. Zagen we door de ramen in de vissershut een eendje op het meer, zagen we onder water de flipperende eendenpootjes: superleuk! Maar er is nog veel meer te zien: een koeiensnuit die water drinkt, een zwemmende hond, een stadsgracht inclusief verroestte fiets en ga zo maar door. Langzamerhand maak je de overgang naar zout water en aanschouw je het moois van de zee, zoals zeehonden, bruinvissen, een duiker en kwallen. Maar ook het minder mooie, zoals afval dat in het water terechtkomt en de gevolgen daarvan voor de zeedieren. Steeds licht er een nieuw onderdeel op tijdens de rit en je hoort onderwatergeluiden. Het is niet eng, als in: er zijn geen ‘schrikeffecten’, maar één van mijn dochters vond de rit wel spannend door het donker. Aan het einde van deze interactieve ride stapten we uit het karretje, liepen via de trap omhoog en keken vanuit een vogelkijkhut uit over een landschap. Wat ons betreft is het bijboeken van de OnderWaterSafari onmisbaar bij een bezoek aan Natuurmuseum Fryslân met kinderen! Meer informatie lees je hierna onder het kopje ‘praktische informatie’.

T.rex in Town expositie dino uitje - Mama's Meisje blog

Spelenderwijs leren

Waarom een bezoek aan het Natuurmuseum Fryslân met kinderen nog meer een goed idee is? Nou, heb je even? Zoals ik eerder vertelde, was ik er als kind ook geweest maar ik herinnerde me er niet veel meer van. Wat voor mij, na ons bezoek nú met mijn eigen kinderen, als eerst opkomt als er ik eraan terugdenk, is dat spelenderwijs leren in elke zaal, bij elk onderdeel terugkomt. Na de OnderWaterSafari namen we een kijkje in het Weeshuisschooltje, waar nog een ouderwets klasje staat opgesteld. De kinderen namen uiteraard meteen plaats en bekeken het filmpje over de geschiedenis van dit schooltje. Aan de andere zijde van de toegang zie je de Voogdenkamer, die nog helemaal in authentieke staat is. Daarna was het tijd voor de expositie T.rex in Town, die nog tot september 2023 te zien is in het museum. Er staat een gigantisch en indrukwekkend wetenschappelijk model van het skelet van een T.rex en eromheen zijn allerlei leerzame spelletjes te vinden. Heel tof voor de dinoliefhebbers onder ons! De jongste twee stortten zich op de archeologische zandtafels en groeven naar fossielen, terwijl de oudste zich vermaakte met de verschillende quizvragen en informatieve filmpjes over deze gigantische dinosaurus. Vervolgens gingen we door naar Verwonderland, dat in het teken staat van de opmerkelijke kanten van alles wat groeit, bloeit en leeft. Hier konden de kids helemaal losgaan op alle interactieve knopjes, schermpjes, spelletjes en mogelijkheden om spelenderwijs te leren over de natuur. Van daaruit liepen we door naar Kapitein Severijn en zijn indrukwekkende collectie van schatten die hij tijdens zijn reizen over de hele wereld verzamelde. In reiskabinetten vind je van alles: van exotische schelpen tot een opgezette tijger en van vlinders tot een krokodil. Vervolgens belandden we op Darwins Zolder, waar de evolutietheorie aan de hand van voorwerpen, filmpjes en spelletjes wordt uitgelegd. We eindigden ons bezoek in de Walviszaal, waar een imposant 15 meter lang skelet van een potvis de ruimte behoorlijk vult. We gingen natuurlijk niet weg voordat we op een interactief scherm het skelet van een potvis zélf in elkaar hadden gezet!

natuurmuseum fryslân welke leeftijd budget uitje in Friesland - Mama's Meisje blog

Natuurmuseum Fryslân welke leeftijd?

Al met al hebben wij ons zo’n tweeënhalf uur vermaakt in het Natuurmuseum in Leeuwarden. Dat had trouwens nog véél langer kunnen zijn, ware het niet dat de jongste ’s middags nog slaapt en we daardoor wat beperkter waren. Er is ontzettend veel te doen en ik vind dat er enorm veel moeite in is gestoken om een bezoek aan het Natuurmuseum Fryslân met kinderen echt tot een beleving te maken. Dit museum is er niet één waar de kinderen met de handjes op de rug moeten rondlopen en alleen maar mogen kijken. Ze worden echt betrokken in de verschillende thema’s en uitgenodigd tot spelenderwijs leren. Op iedere verdieping zijn tal van interactieve opties en spelletjes, wat dit écht tot een kidsproof museum maakt! Voor welke leeftijd Natuurmuseum Fryslân volgens ons geschikt is? Mijn jongste dochter van 2 jaar doet heel graag met haar grote zussen mee, maar eerlijk is eerlijk: zij is eigenlijk nog wel jong. De middelste (4 jaar) komt nu op een leeftijd dat ze echt mee kan doen met de spelletjes en voor haar was dit bezoekje al heel geslaagd. Maar voor de oudste, die 6 jaar is, was dit museumbezoek een schot in de roos! Ze leert nu lezen, vindt het onderwerp reuze interessant en kan de spelletjes veelal zelfstandig doen. Ieder kind is natuurlijk anders en je kunt zelf een inschatting maken, misschien heb je iets aan onze ervaring :) Ben je op zoek naar een budget uitje in Friesland, dan is dit zéker een aanrader!

Weeshuisschooltje Nieuw Stadsweeshuis Leeuwarden Natuurmuseum Fryslân met kinderen - Mama's Meisje blog

Praktische informatie

Een bezoekje aan het Natuurmuseum Fryslân met kinderen in de planning? Hier kun je rekening mee houden:

 • Adres: Schoenmakersperk 2, 8911 EM Leeuwarden
 • Entreeprijzen:
  • kinderen t/m 3 jaar: gratis
  • 4 t/m 18 jaar: €6,50 per persoon
  • volwassenen: €13 per persoon
  • Entreeprijzen zijn excl. de OnderWaterSafari
  • Tickets voor de OnderWaterSafari zijn optioneel bij te boeken voor €4 p.p:
   • alleen toegankelijk voor bezoekers vanaf 4 jaar
   • dagelijks een beperkt aantal tickets beschikbaar en op tijdslot
   • boek een online ticket om zeker te zijn van een plekje!
  • Museumkaart, Vriendenloterij VIP-kaart en abonnementshouders: gratis
  • Kinderfeestjes zijn mogelijk bij Natuurmuseum Fryslân
  • Het is zowel online als aan de kassa mogelijk om entreekaarten te kopen. Je kunt het Natuurmuseum Fryslân altijd bezoeken zonder reservering, ook als de online tickets uitverkocht zijn.
 • Parkeren: betaald parkeren bij parkeergarage Oldehove (max. €9,20 per dag) of Hoeksterend (max. €6,30 per dag). Het museum ligt tussen deze parkeerplaatsen in.
 • Raadpleeg de website voor de actuele openingsdagen en – tijden.
 • In Museumcafé It Nêst kun je even pauzeren onder het genot van een gratis kopje koffie, thee of limonade. Er staat een automaat voor zelfbediening en in deze ruimte is het toegestaan om zelf meegebrachte etenswaren te nuttigen.
 • Er is gratis wifi aanwezig in het museum.
 • Kinderwagen, buggy en rolstoel: er is een lift aanwezig in het gebouw. Uitgezonderd de Draak Li-Min, zijn alle ruimtes toegankelijk. Er is een invalidentoilet, het museum heeft een rolstoel beschikbaar die gereserveerd kan worden.
 • Een betere indruk krijgen van ons bezoek aan het museum? Check de highlight ‘Uitjes II’ op mijn Instagramaccount: daar heb ik filmpjes opgeslagen!
 • Meer informatie vind je op de website van Natuurmuseum Fryslân.

Zie jij een budget uitje naar Natuurmuseum Fryslân met kinderen wel zitten? Of ben je er al eens geweest? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

#uitgenodigd: disclaimer