Je kinderwens is vaak iets wat je alleen met je partner deelt: jullie eigen geheimpje! Een bezoekje aan de huisarts vóórdat je zwanger probeert te worden: waarom? En hebben we er zelf nog iets over te zeggen? 

Je leefstijl voordat je zwanger probeert te worden

Een positieve test is vaak de eerste reden om in contact te komen met een verloskundigenpraktijk. Uit onderzoek van Marjolein Poels blijkt echter dat mensen zich amper bewust zijn van het risico’s van bepaalde gewoontes en gedrag op de ongeboren baby. Zij promoveert donderdag op haar onderzoek naar het effect van leefstijl voorafgaand aan de zwangerschap. Vaak hebben zij deze gewoontes en gedragingen al voordat ze proberen zwanger te worden. Bijvoorbeeld roken, drinken of het slikken van bepaalde medicijnen. Maar ook een te hoog BMI (Body Mass Index) kan een risico vormen als een vrouw eenmaal zwanger is. Volgens Poels zou het daarom een goed idee zijn om, als een stel nadenkt over het krijgen van een kindje, zich te melden bij een huisarts, gynaecoloog of verloskundige. Want, zo zegt zij: “We zien vaak dat vrouwen pas een eerste gesprek met een verloskundige plannen als zij tussen de acht en tien weken zwanger zijn. Maar juist die eerste weken zijn heel belangrijk“.

freestocks org 71789

Lees ook: zou jij draagmoeder kunnen zijn?

Waarom eerst naar de huisarts bij kinderwens?

Poels stelt dat tijdens zo’n gesprek behandeld kan worden hoe een gezondere leefstijl allerlei complicaties tijdens de zwangerschap kan voorkomen. Want zo vroeg mogelijk beginnen met het verbeteren van een ongezonde leefstijl is essentieel om de kans op complicaties te verlagen. Zo hebben vrouwen met overgewicht zes keer zoveel kans op zwangerschapsdiabetes dan een vrouw met een gezond gewicht. Het stoppen met roken vóór de zwangerschap verlaagt de kans op een vroeggeboorte aanzienlijk. Het bezoek is dus gericht op voorlichting en volgens Poels bleek uit een voorlichtingscampagne die onderdeel was van het onderzoek, dat veel vrouwen hun gedrag sneller veranderden. Vrouwen veranderen vaker hun voedingspatroon, stopten eerder met roken of begonnen eerder met foliumzuur slikken. Ook kunnen er adviezen gericht op de aanstaande vader worden gegeven.

Eerst naar de huisarts voor zwangerschap: willen wij dat wel?

Toen wij eenmaal besloten voor een kindje te gaan, begon ik direct met het slikken van foliumzuur. Op dat moment sportte ik zo’n 2 á 3 keer per week en had een gezond gewicht. Verder heb ik geen ziektes of aandoeningen waarmee ik rekening moest houden, dus ook geen medicijngebruik. Vanwege mijn vooropleidingen (Apothekersassistente en Voeding & Diëtetiek) was ik zelf al goed op de hoogte van alle leefstijlregels en -adviezen rondom kinderwens en zwangerschap. Zo’n bezoekje aan de huisarts bij kinderwens zou voor mij dus overbodig zijn geweest.

daiga ellaby 154928

Dat geldt (denk ik) voor een aanzienlijk deel van de stellen met een kinderwens. Meestal ben je er wel mee bezig en verdiep je je in allerlei leesvoer rondom een gewenste zwangerschap. Maar het kan natuurlijk heel goed zijn dat je er vanwege een ziekte verstandig aan doet om eerst te checken of dit risico’s met zeg meebrengt bij een kinderwens. Ook al ben je zelf nog zo goed op de hoogte, er is ook een groep mensen die dit niet is en bijvoorbeeld geen foliumzuur slikt rondom de gewenste zwangerschap. En hoewel de meeste mensen wel weten dat roken en drinken tijdens de zwangerschap niet mag, zijn er nog steeds wel vrouwen die toch roken tijdens de zwangerschap. Misschien neemt dit aantal verder af door vrouwen nogmaals te confronteren met de gevaren voor de ongeboren baby. De grootste vraag die bij mij opkomt is: wat als iemand dit niet wil? Over een kinderwensconsult werd ik geïnterviewd door VIVA.

Wat vindt jij? Zie jij zo’n bezoek aan de huisarts bij kinderwens als nuttig of vind je het onzin? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook, Instagram of Twitter

Liefs Karin

 

 

 

 

Bron: afbeelding, afbeeldingonderzoek