Ik moet altijd hardop lachen als ik op een uitzetlijstje zie staan: “16 hydrofiele luiers”… Serieus, hoe dan?! Wij gebruiken héél veel hydrofiele doeken en niet alleen voor de baby. Ik zette op een rijtje waarom je nóóit genoeg hydrofiele doeken hebt en waarvoor ze allemaal handig zijn! Lees je mee?

Hydrofiele doeken: nooit genoeg

Braaf streepte ik tijdens mijn eerste zwangerschap het beroemde (en beruchte?) uitzetlijstje af. Lakentjes, dekentjes, een magnetronsterilisator, een luieremmer en natuurlijk hydrofiele doeken. Ik kocht er braaf 12 (dat stond destijds op mijn lijstje) en vroeg me af waarom ik er zoveel nodig zou hebben. Nu lach ik mezelf uit, want ik kwam er al snel achter dat je er met 12 soms niet eens voldoende hebt voor 24 uur. Aangezien hydrofiele doeken handig zijn én in talloze leuke kleurtjes, printjes en formaten verkrijgbaar zijn, ben ik inmiddels de tel kwijt en toch gebruik ik ze allemaal. Niet alleen de standaard doeken, maar ik ben ook groot fan van de swaddles! Tijd voor een rijtje, want waarom heb je eigenlijk nooit genoeg hydrofiele doeken en waarom zijn die dingen zo handig?

img 8210

1. Onder het hoofdje

In bed, in de box of in de kinderwagen: een hydrofiele doek is erg handig om onder het hoofdje van je oogappeltje te leggen. Zo’n kleintje kan nog wel eens spugen en dan hoef je alleen de hydrofiele doek te verschonen in plaats van het hele bedje, boxkleed of kinderwagen. Totdat ze gaan draaien en grijpen, dan is dit tijdperk afgesloten. Maar gelukkig zijn er nog veel meer handige dingen waarbij je hydrofiele doek onmisbaar is.

2. Tijdens de voeding

Hydrofiele doeken doen handig dienst als slab tijdens de hapjes en ik heb ze ook in kleiner formaat als monddoekje voor als ik de fles geef. Ze zijn zacht en nemen snel vocht op, dus erg makkelijk in gebruik. Boertjes laten zonder een melkvlek in je eigen kleren? Hydrofiel to the rescue! Ook kun je een hydrofiele doek meenemen voor onderweg als je borstvoeding geeft en je wilt niet dat voorbijgangers meekijken. Zo kan je baby ook rustig drinken.

3. Baddertijd

Het babyhuidje is zacht en gevoelig en daarom is een hydrofiele doek uitermate geschikt om je kleintje mee af te drogen na een badje. De doeken zijn ook dun genoeg om tussen vingers en teentjes goed droog te maken, erg belangrijk om smetplekjes te voorkomen!

img 8212

4. Onderweg

Musthave in luiertas: een hydrofiele doek of swaddle, zodat je altijd een schone ondergrond bij je hebt als je de deur uit gaat met je kleintje. Bijvoorbeeld om de baby op te verschonen, maar ook als dekentje, tegen zon of regen (daar zijn deze clips van Lodger heeeel handig voor, die heb ik zelf ook!), spuugdoek of als speelkleed op het strand of in het gras. Heeft je auto in de zon gestaan en is het autostoeltje erg warm geworden? Of heeft je baby net gegeten en ben je bang voor een ontplofte luier onderweg? Bescherm je autostoel(hoes) met een hydrofiele doek: deze is lekker dun en neemt vocht en vuil op, zonder teveel plek in te nemen in het stoeltje.

5. In de babykamer

Op het aankleedkussen heb ik altijd een hydrofiele doek liggen, want tijdens het verschonen kan er nog wel eens iets misgaan en vies worden. Ook heb ik altijd een stapeltje voor het grijpen liggen, zodat ik bijvoorbeeld mijn kleintje kan inwikkelen als ik weer eens geen luiers heb aangevuld en daarvoor naar de kast moet lopen. Een hydrofiele doek kan ook gebruikt worden om je baby mee in te bakeren. Sommige kindjes kunnen moeilijk in slaap komen of maken zichzelf wakker door hun eigen bewegingen. Een swaddle (extra grote hydrofiele doek) is hiervoor prima geschikt, want de stof is ademend en zorgt ervoor dat je baby de juiste temperatuur behoudt. Verdiep je wel eerst in het inbakeren zodat je goed op de hoogte bent van alle in en outs.

6. Niet alleen voor de baby!

Er komt een moment dat die hydrofiele doeken niet meer nodig zijn of je hebt er een aantal liggen die niet meer mooi schoon willen. Gooi ze niet weg! Ze zijn ontzettend handig voor allerlei huishoudelijke klusjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van de badkamer poetsen? Ze nemen makkelijk vocht op, dus je kunt de muren en wanden er na het schoonmaken heel makkelijk mee afdrogen. Ik gebruik ze ook om de kraan te ontkalken met azijn. Benieuwd hoe ik dat doe? Je leest het in deze blog over lifehacks met azijn! Tijdens de warme zomer gebruikten we de swaddles op onze bank, zodat de kindjes lekker koel konden zitten tijdens het plakkerige weer. Ook kun je ze gebruiken om de ramen mee te lappen en om de auto op te poetsen. Hydrofiele doeken zijn dus écht niet alleen voor de babytijd, maar hele handige alleskunners.

img 8219

Waar gebruik jij de hydrofiele doeken nog meer voor? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin