Onze kinderen met een goede financiële opvoeding uitzwaaien als ze later groot zijn: dat wil ik wel, maar hóé? Ik volg de Money Maestro cursus van PorteRenee en deel graag mijn ervaringen met je! Wat kun je verwachten?

“Wat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven”

Al regelmatig heb ik geschreven over onze spaardoelen, digitale spaarpotjes en persoonlijke financiën in de vorm van ons huishoudboekje. Dat komt niet zomaar uit de lucht vallen, want toen onze tweede dochter net was geboren, stegen onze uitgaven aanzienlijk. We bogen ons toen over onze inkomsten en uitgaven en ik kreeg steeds meer interesse in goed met je geld omgaan. Omdat ik op zoek ging naar tips & tricks, ontdekte ik de website van PorteRenee. Die staat bomvol allerlei gratis toegankelijke informatie die ons ontzettend geholpen heeft om onze geldzaken beter in beeld te krijgen. Die interesse is er niet altijd geweest hoor… Er waren tijden dat ik kon shoppen tot de spreekwoordelijke bodem van mijn portemonnee in zicht was. Ergens leek sparen me ook wel handig, maar ik was een jaar of 15 en dacht dat dat later ook wel kon. “Wat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven”, dat is kort samengevat de financiële opvoeding die ik heb gehad. Echt sparen heb ik nooit geleerd, met mijn kleedgeld en salaris van bijbaantjes was het motto ‘op=op’. Natuurlijk wezen mijn ouders ons er wel op, maar het was vooral mijn eigen verantwoordelijkheid. Nu ik zelf moeder van drie kinderen ben en ze op een leeftijd zijn gekomen waarin geld steeds meer een rol speelt, nam ik mezelf voor om het anders te doen. Zo begonnen we een tijdje geleden met zakgeld. Ook sparen we voor ze: het geeft me een goed gevoel om ze op latere leeftijd een financieel steuntje in de rug te kunnen geven. Máár mijn eigen ‘geldgedrag’ als puber staat me écht nog wel bij en als moeder van drie houd ik mijn hart vast: gaan ze het ook zo over de balk smijten? En wat zeg of doe je dan om ze de waarde van geld te leren, het belang van sparen te benadrukken en in hoeverre zijn ze er straks klaar voor om die goedgevulde spaarrekening in eigen beheer te krijgen? Het voelde een beetje als trial and error: we proberen wel wat en als het dan geen succes is, proberen we maar iets anders. Say no more, moet PorteRenee gedacht hebben, want zij bieden éénmalig een cursus aan speciaal voor ouders die hun kinderen een goede financiële basis mee willen geven. Daar werd ik blij van, dus ik kocht ‘m gelijk! Ik volgde al een deel van de Money Maestro cursus (gewoon zelf voor betaald) en vertel je graag meer over wat je kunt verwachten en wat mijn ervaringen zijn!

Je kind slim maken met geld

Als ik iets geleerd heb van mijn vroegere zelf, dan is het wel dat mijn geldzaken op orde hebben, rust betekent. Wat een fijne gedachte om controle te hebben over onze inkomsten en uitgaven, te weten dat ik een buffer hebt opgebouwd of  dat we gezamenlijk goed in de richting zijn (net een nieuwe auto gekocht, au!). En dat als er een dikke tandartsrekening binnenkomt, ik daar een apart spaarpotje voor heb, dus no problemo. Maar die kennis en kunde heb ik niet van de één op de andere dag opgedaan: daar ging veel tijd overheen! Zonde eigenlijk, want als ik sommige dingen eerder had geweten, dan had dat op sommige vlakken positiever kunnen uitpakken. Een financiële basis is zó belangrijk, dat wordt ook benadrukt in de Money Maestro cursus:

Kinderen die thuis hebben geleerd met geld om te gaan, kunnen later vaak goed sparen, hebben minder kans op betalingsachterstanden en een grotere kans om makkelijker rond te komen.

Als ouders zijn wij er dus heel bewust mee bezig, dat we onze kinderen die basis mee willen geven. Zo sparen we al flink sinds hun geboorte, geven we de oudste twee wekelijks zakgeld en laten we ze hun verjaardags- en rapportgeld deels in de spaarpot doen i.p.v. dat ze alles mogen uitgeven. Maar ze zijn nu nog jong en op geldgebied ervaren we nog weinig weerstand. Dat gaat hóé dan ook veranderen en eerlijk gezegd houd ik bij die gedachte m’n hart al vast. Want ik had niet het gevoel dat ik voldoende beslagen ten ijs zou komen om dat varkentje even te wassen en m’n kids met een gezonde financiële opvoeding uit te zwaaien wanneer ze het nest verlaten. Laten we het zo zeggen: natuurlijk zullen er fouten gemaakt worden, daar moeten ze ook van leren, maar we willen alles eruit halen wat erin zit en ze daar money wise zo goed mogelijk in begeleiden. Voor het beste resultaat! Het fijne aan de Money Maestro cursus vind ik dat Renée samenwerkt met opvoedkundige Marina, die alles weet over de ontwikkeling van kinderen en hoe je de boodschap op verschillende leeftijden op je kroost overbrengt.

ouders tips beginnen met zakgeld omgaan met geld kinderen - Mama's Meisje blog

Mijn Money Maestro ervaring

Om ouders te helpen hun kind slimmer met geld te leren zijn, startte vorige week de cursus ‘Money Maestro’. Deze cursus wordt éénmalig aangeboden en is nog toegankelijk tot en met a.s. zondag 4 juni 2023. Daarna kun je de cursus niet meer aanschaffen, maar je kunt ‘m uiteraard wél blijven volgen als je dat wel hebt gedaan: zolang PorteRenee bestaat, behoud je toegang tot de cursus En dat vind ik top, want de cursus bestaat uit 40 video’s en is opgedeeld in verschillende modules en leeftijdscategorieën. Ook is er een werkboek toegevoegd dat je zelf kunt uitprinten. Hierin staan oefeningen, bespreekpunten, spaarkleurplaten en dergelijke: het één geschikt voor alle leeftijden, het ander gericht op een bepaalde leeftijdscategorie. Ik heb nu de modules bekeken die van toepassing zijn op de leeftijden van mijn kinderen. Maar als ze straks richting de tienerjaren gaan, spelen er natuurlijk weer hele andere dingen op het gebied van zakgeld, kleedgeld en dergelijke. Fijn dat ik te zijner tijd weer even de video’s kan raadplegen die op dat moment van toepassing zijn. Al ga ik binnenkort al wel even spieken hoor! Het geeft ons meer inzicht in wat we van ze kunnen verwachten: welke afspraken kunnen we maken over geld en welke uitleg sluit aan bij wat ze begrijpen op een bepaalde leeftijd? Dit leggen Renée en Marina samen uit in korte video’s: fijn, want we zijn allemaal druk en op deze manier houd ik mijn aandacht er ook bij. Ik vind de cursus praktisch en gelijk toepasbaar, maar ga ook goed op de wetenschap dat ik alvast voorbereid ben op de toekomst. Jammer toch, dat je over zo’n belangrijk onderwerp als omgaan met geld maar zo weinig handvaten krijgt, bijvoorbeeld op school. Het is aan ons als ouders om daarin verantwoordelijkheid te nemen en dus ben ik erg blij met de aanschaf van deze cursus. Mijn Money Maestro ervaring is dus positief! Het is wel even investeren, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit zich tussen nu en het moment dat mijn kinderen de 25 gaan aantikken, dubbel en dwars terugbetaald. Hoe vroeger je begint, hoe beter is mijn bescheiden mening. En vind je de cursus echt helemaal knudde? Dan is er een ‘niet goed, geld terug’ garantie. Lijkt me sterk dat je die nodig hebt, maar het zegt vooral iets over de makers van deze cursus: zij staan voor de waarde die ze bieden!

Meer info over de cursus

  • Money Maestro is een online cursus die je voor €89 kunt aanschaffen via deze link.
  • De cursus bestaat uit 40 video’s (en is dus volledig online) die je kunt bekijken op het moment dat het jou het beste uitkomt. Na aanschaf van de cursus blijft deze toegankelijk zolang PorteRenee bestaat.
  • Deze cursus is gericht op ouders van kinderen in de leeftijd van 3 jaar tot en met 25 jaar
  • Je kunt de cursus nog aanschaffen tot en met 4 juni 2023, daarna komt deze niet meer terug!
  • In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Money Planner van PorteRenee, waarbij we door doelen stellen en inzicht verscherpen in onze geldstromen direct beter (be)spaarden, betaalt de investering in deze cursus zich niet direct terug. Het is echt een lange termijn ding, maar volgens mij een hele waardevolle!

Ken jij de Money Maestro cursus al? En wat doe jij aan de financiële opvoeding van je kind? Ik lees graag je reactie in de comments of op Facebook of Instagram!

liefs karin - Mamas Meisje blog

 

 

 

 

Affiliate: disclaimer